Минималистичен начин на живот

• 559 666
  • 12 091
  •   2
Отговори
# 11 955
  • В заешката дупка
И аз избирам трудно дрехи. Повечето неща въобще не ми грабват окото. Не обичам да ходя и по магазини, да меря в съблекални пък съвсем. Отдавна основно по интернет разглеждам и поръчвам, меря и връщам каквото не ми харесва.

# 11 956
Това буквализмът е голям проблем в днешно време.

Преди дни гледах едно интервю на Матю Макконахи и той точно това каза - в днешно време всички приемат думите ти буквално, а не по смисъл, защото е много по-лесно да се конфронтират с теб, ако го направят така. А днес всеки търси последната дума да е негова и да е опозиция...та предполагам е неволно Wink

Цитирам го за нагледност. Пише "да идеш при приятелка и да пробваш нейните неща". Не знам как не-буквално би могло да се разбере това, нямам чак такова въображение за такива абстрактни интерпретации на нещо, толкова просто и ясно написано, разбираемо точно по буквален начин:
HoneyBee33 според мен тогава можеш да идеш при приятелка , която е горе-долу с твоите размери и има голям гардероб , и да пробваш нейните неща. Може да се почувстваш удобно в нещо и да си купиш същото или да получиш подарък Simple Smile

Аз така и не разбрах какъв е проблема ? Ние с приятелки си пробваме неща. Ако харесам нещо, което някоя си носи се случва да ме попита - искаш ли да го пробваш ? Защото за какво ми е да купя нещо, което ми харесва на друг , но на мен няма да ми стои хубаво?
Няма проблем вие с вашите приятелки да си пробвате нещата, просто на мен и на още няколко, които се изказаха по темата, ни се струва нагло и силно инвазивно и неуважително сплямо личността на отсрещния. Също и на мен би ми било неприятно и бих отказала, ако някоя ме помоли да дойде у нас и да ми рови в гардероба. Още повече с идеята евентуално да "получи подарък"

Няма нужда от толкова много цитати. Аз знам какво съм написала. само не знам защо се считаш за минималист при това наводнение от коментари. Аз никъде не те изкоментирах , въпреки че някои неща в твоето мнение ми направиха и на мен , а гледам и на други странно впечатление.
Това за подаръка го написах, защото аз често подарявам свои неща ако някоя приятелка ми каже , че ми харесва нещо. Последно подарих един копринен голям шал. Бях си го поръчала, защото много го харесах , но не се замизлих ,че нямам с какво и кога да го нося. Просто го харесах. Една приятелка имаше с какво да го носи и го носи , което много ме радва. Просто го хареса.
Аз пък се чудя от къде тази агресия у хората, които твърдят че са дзен с минимализма си ???? Нещо противоречи?

ЧеКа а пък на мен връщането ми се струва по-малко минималистично от подари нататък. Защото наистина тези пратки за едно премерване ми се виждат твърде много. По-скоро бих се прежалила да вляза в съблекалня от това да меря тениска по тениска и да връщам пакети. Не ми е минималистично.

# 11 957
  • София
Мда, ако нося всичко у нас и трябва да го връщам, я утре, я вдругиден, хайде не, идната седмица, ще съм осъмнала с още повече неща, които не ми допадат.
Поръчвам до магазини и като се посъберат, отивам, меря, оставям и чао.

# 11 958
Няма нужда от толкова много цитати. Аз знам какво съм написала. само не знам защо се считаш за минималист при това наводнение от коментари. Аз никъде не те изкоментирах , въпреки че някои неща в твоето мнение ми направиха и на мен , а гледам и на други странно впечатление.
Това за подаръка го написах, защото аз често подарявам свои неща ако някоя приятелка ми каже , че ми харесва нещо. Последно подарих един копринен голям шал. Бях си го поръчала, защото много го харесах , но не се замизлих ,че нямам с какво и кога да го нося. Просто го харесах. Една приятелка имаше с какво да го носи и го носи , което много ме радва. Просто го хареса.
Аз пък се чудя от къде тази агресия у хората, които твърдят че са дзен с минимализма си ???? Нещо противоречи?
Ами имате за подаряване, подарявате. Аз не купувам неща, които се съмнявам ще нося ли, няма ли, имам ли с какво да ги нося и т.н. и да, предпочитам да поръчам 10 дрехи в една пратка, да ги премеря на спокойствие у нас и на другия ден да върна 7 от тях обратно в офиса на куриера, но да знам, че другите 3 дрехи ми харесват и ми стават и ще нося. Та, и да ми каже приятелка, че й харесва блузата ми, най-много да й кажа откъде е купена (ако помня), няма да й я подаря, нито пък ще й дам да я мери.

Не знам къде видяхте агресия у мен (и не съм писала че съм дзен Joy), особено пък към вас. Моля, цитирайте кое в мненията ми е агресивно. Дори ви говоря на Вие, за разлика от вашето обръщение към мен.
Потребителката каза, че твърде буквално съм приела коментара ви, а аз й отговорих защо.

# 11 959
Минимализмът не е просто да имаш по-малко, а да живееш с повече яснота. Чувала съм от някои хора, че когато спреш да се затрупваш с излишно – започваш да чуваш себе си по-добре. И май е вярно. Не е до лишение, а до избор.

# 11 960
Минимализмът не е просто да имаш по-малко, а да живееш с повече яснота. Чувала съм от някои хора, че когато спреш да се затрупваш с излишно – започваш да чуваш себе си по-добре. И май е вярно. Не е до лишение, а до избор.
По последните страници съдя, че теоретично може да е така. На практика обаче не виждам да е така. Всеки се опитва да докаже себе си и убеждава много настойчиво с едно наводнение от думи — думи, цитати, тълкувания и самоизтъкване. Не виждам минимализъм тук. Виждам различни хора, но с — за мен — излишната нужда да изтъкват себе си.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 16:12 от bella-ciao

# 11 961
По последните страници съдя, че теоретично може да е така. На практика не виждам да е така. Всеки доказва себе си и убеждава много усилено с едно наводнение от думи. Думи и цитати и тълкувания и самоизтъкване. Не виждам минимализъм тук. Виждам различни хора , обаче със за мен , излишната нужда да изтъкват себе си.
Разбирам какво имаш предвид. Наистина, понякога думите стават повече от смисъла, който носят. Аз лично вярвам, че минимализмът започва отвътре – и всеки го преживява по свой начин.

# 11 962
Защо толкова буквално възприемате написаното? Не мисля, че идеята беше да отидете сами да ровите из гардероба на приятелката си, а да изберете от ненужните ѝ/омалели/омръзнали ѝ вече неща, които ТЯ предлага.
Това буквализмът е голям проблем в днешно време.

И аз нямам такива приятелки. Общо имам 2-3 тук наблизо, и никоя няма дрехи като за хармонично дебелото ми тяло, та никой не ми подарява. Аз също не подарявам, не купувам дрехи често, щом съм спряла да го нося, или е в недобро състояние, или крайно старомодно и смешно.

# 11 963
И аз избирам трудно дрехи. Повечето неща въобще не ми грабват окото. Не обичам да ходя и по магазини, да меря в съблекални пък съвсем. Отдавна основно по интернет разглеждам и поръчвам, меря и връщам каквото не ми харесва.

++++++++++

В наши дни няма проблем да поръчаме 10 рокли и да изберем 1, а останалите да върнем. С всяка друга дреха и обувки отдавна не е проблем. Пазаруването по интернет пести много време и нерви, и чакане по опашки. А времето е най-ценната "стока".

# 11 964
Аз много лесно избирам дрехи, пробвам и ако се харесам купувам. Обаче в последно време се въздържам, защото не се нуждая от толкова дрехи.

# 11 965
  • SF
Аз много обичам да се тупам с дрехи.  Майка ми също беше много шик жена, винаги с нови модерни дрехи, поддържани безупречно - изпрано и изгладено така, че като се издокара, земята да трепери под краката й. Така ме учеха и мене - ако е бяло, да трепти от белота. Не мога да се ограничавам. Висока съм и всичко ми отива и ми стои добре. Много лесно си избирам дрехи. Няма как да стъпя в мола и да не харесам поне едно нещо, "правено като за мене". Съобразявам се и не купувам блузки по 500 лева, чадър за 100, часовник за 3000 и т.н. Наистина се опитвам да си правя сметката, но видя ли скъпа, мечтана дреха намалена, ами... позволявам си я. Това важи за чанти и за обувки.
За мене това е удоволствие, а не губене на време. Не се сещам какво бих правила за същото това време. Може би да изгледам един филм в мола. Но успявам и филм да гледам, и дреха/козметика/книга да си купя.
Мразя да купувам боклуци, както се случи с един абсолютно ненужен селфи стик и някакви други пластмасарии от Джъмбо.

# 11 966
И аз обичам дрехи и обувки и чанти. Не съм се претрупала, защото евтинджоси не купувам...тениска щот била 5 лв. или гащи за 2 мерси! Ако нещо малко се протърка - заминава! На работа няма как да ходя неспретната и размъкната с два чифта скъсани дънки.

# 11 967
  • SF
Да, и аз не купувам евтини, не купувам и безумно скъпи дрехи. Но нещо много хубаво, което съм видяла на висока цена, а след това го пускат на приемлива, си го позволявам и това ме кара да се чувствам добре. Лошото е, че стари такива не изхвърлям, защото гледам на тях като на скъпи дрехи, добре запазени и ставащи за носене. И така става затрупването.
Но не съм фен на това да си купя три скъпи тениски и да си ги въртя. Ходя на различни места, на които ми трябват дрехи за работа, дрехи за дъжд, дрехи за студ, за топло, за танци и няма как да се огранича. А и не ми се пуска пералня всяка вечер, за да има какво да облека на по-следващия ден. Защото за следващия ден в този сезон няма да се получи да сложа изпраното.

# 11 968
Те качествените дрехи се носят по дълго...и пак са ми като нови, но аз имам на кой да ги давам и по спортните и по официалните рокли.

# 11 969
За дрехите - свекърва ми през последните 20 години пазарува дрехи основно от Бенетон и Сисли - и за нея и за внуците.
Е миналата есен реши да разчитва - като сравнихме зимните тънки цветни пуловери на Бенетон с парцалките на дъщеря ми дето си е взимала от H&M, Фофевер 21, и подобни - резултлатът беше, че поизхвърлихме дрехите на детето, а запазихме на баба й))))

Общи условия

Активация на акаунт