Минималистичен начин на живот

• 558 637
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 12 030
Аз ползвам найлоновите торби, докато се скъсат. Въпреки, че многократно се каза, че минимализмът не е спестяване или екологичност, в моя свят си го разбирам точно така.
Реално погледнато по отношение на дрехите, не съм минималист, но понеже са ми дадени от приятелки или са втора употреба, го разбирам точно така. Както и факта, че не си ги изхвърлям, дори и да не ги нося десет години. Реален пример: имах широки дънки, които не съм носила 15 години, сега пак са модерни и пак започнах да си ги обличам. Ако ги бях изхвърлила, както съветват експертите по минимализъм, сега щях да си купя ( вероятно) пак такъв модел, за да съм в тренда.

# 12 031
А мен цялата култура с пиене на кафе на крак, вървейки, пресичайки, шофирайки или пътувайки ме дразни. Разбира се, в младостта ми съм го правила и аз, както и сега инцидентно ми се случва. Но отдавна не си представям ежедневно сутришното ми кафе да е забързано и в движение. Много по-стресово ми изглежда така, отколкото да стана 15 - 20 минути по-рано и да го изпия спокойно у нас.

Меките чашки не са ли забранени?

# 12 032
  • София
Аз пък обичам пластмасови неща. Помагат в организацията и много ме товарят хора, които само за това ми говорят. Те отдалеч се виждат- имат една маниакалност, която хич не ми пасва с минимализъм.
Не смятам, че еко- биото има такава пряка връзка, но всеки си преценява.

# 12 033
  • София
Всеки преценява кое и как му е удобно.
За един са безбройните опаковани продукти, за друг всичко да е прясно и в безопасна за здравето опаковка.
Нищо общо обаче няма с минимализма, освен откъм количеството кутии, кутийки и шишенца и дали човек ползва такива и трупа такива или не. Останалото е съвсем друга тема.

# 12 034
Толкова много има между маниакалност в ограничаването на пластмасите до безразборната употреба на еднократни пластмасови продукти, че всеки мислещ човек би могъл да си намери своя оптимален вариант.

# 12 035
То не съм само аз, ама да вложат малко мисъл и останалите. Не боли.
Скрит текст:
Дай сега, понеже не им се мисли, да зариваме планетата с боклуци. После се чудим защо всяка година изчезват цели видове живи същества и защо се случват наводнения и подобни от затлачени с мръсотияреки и дерета.
Чаша и торба съм носила с лаптоп и служебни материали. Не тежат.
когато липсва мисъл, директивите се опитват да разрешат проблема. На определени места се получава. У нас още не, за съжаление.
Добре. Аз предполагам, че просто не може всички наведнъж и по команда. Всеки ще си стигне до изводите ако я има нагласата. Ако я няма и да се поучаваме в тази тема и да не го правим ... доброволно няма да го направи. И сега въпроса е защо да спорим защо хората, вместо как да се направи нещо ефективно.
При нас в Икеа дават нещата в многократни пластмасови чашки срещу 2 евро депозит и си прибират чашките на машина до входа и връщат 2 те евро. Може и друг ден да ги върнесНо тези многократни чаши могат да се ползват вез да се попариш и олееш. Докато меките прозрачни чашки трябва да са укрепени с още няколко такива за да не стане беля.

# 12 036
Подкрепям всичко казано от Фийвър.
Минимализъм, slow-living, опазване на околната среда, здравословни избори в дома и бита...са различни понятия, но вярвам, че са неразривно свързани и често едното води до другото, просто ти се променя начина на мислене като вземеш да практикуваш. Поне при мен е така и при много около мен, забелязвам.
При мен тръгна от минимализма и желание за намаляване на пластмасата, но се разпростря върху всичко по-горе.
И противно на много мения - с натурална/органик козметика и рутина от две стъпки вместо от 10 и без 100 продукта за коса...и кожата и косата ми са по-здрави от всякога. Да не залитам там, мисълта ми е, че е нормално понятията да се смесват, според мен, въпрос на светоглед става с времето.

Скрит текст:
Вкъщи също много рядко влизат пласмасови опаковки. Дори козметката си купувам в стъкло, алуминиева кутийка и картонена опаковка и после преизползвам, най-често за мои миксове или хвърлям разделно. Трудно е само, докато свикнеш, после става навик и трудно се изкушавам от нещо различно.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 12:52 от DivaOrhideq

# 12 037
И за си мисля, че са започва от някъде и с времето се напрупва рутина и желание така да го правиш.
Въпреки, че при нас някак стана отведнъж преди 10 години, когато се преместихме в новата къща и всичко беше празно от вещи, по стаите и кухнята - само основните мебели. Толкова ни хареса простотата и светлината на такъм дом, че решихме да се опитаме да си го запазим така. Вярно е, че с времето се понатрупаха някой неща;
А платнени тобри и мрежички ползвам от десетилетия и така сме си свикнали всички;

# 12 038
Да похваля един производител на перилни препарати от Троян, който във фирмения си магазин продава прахове и т.н. насипни и наливни. Носиш си твоя опаковка. Имат магазини и в София, сигурно.

# 12 039
  • София
В супермаркетите не приемат да ти налеят в твоя опаковка. Ето там намирам политиката им за ограбваща и вредна с тия пластмасови кутийчета, които трябва и да плащаш всеки път.

# 12 040
Да!
При топлата точка в нашето Фантастико даже има табелка за пластмасата и как трябва да се изхвърля разделно,  но не разрешават да вземеш в твоя кутия.
Скоро взимах дюнер от ресторант до офиса и отказаха да го сложат в моя кутия. Политиката им била да слагат храна само в техни кутии (стиропор).

# 12 041
  • София
При моята работа пък дават в наши кутии и колежките си купихме кутии и си ги носим редовно.

# 12 042
Където продават храна не е тяхна политика да не допускат външно донесени съдове, такива са нормативите. Ако някъде се съгласяват, са в нарушение и си е на техен риск.

# 12 043
Днес се замислих по конкретен повод - откъде дойде модата за усукване на цветя с безброй лепенки, телове, тиксо, хартии.
Не зная колко е минимализм, но аз по какъвто и да е повод не купувам такива букети. Най-много една панделка за стръковете Особено пролетния и летния сезон у нас, в България има толкова много и разнообразни цветя, че винаги съм се чудила защо са нужни допълнителни финтифлюшки.

От друга страна все повече хора са против букети те по поводи(първи учебен ден, сватби и др.), това е другата крайност, която лично аз не приемам.

# 12 044
  • София
Аз съм от тези, които не харесват букети. Изобщо отрязани цветя и в частност с панделки, джуфки, шарении.
Подарявам нещо друго, вместо цвете - бонбони, шоколад, бутилка. Когато съвсем не може без китка, вземам само цветя без украси или с 1 панделка, която да ги придържа (1 роза, стрък лалета, 1 или 3 слънчогледа). За себе си купувам саксии, когато много ми се прииска цвете и после си го отглеждам. Така се сдобих с няколко туфи хризантеми пред блока и с 2 големи саксии, в които след всяка Коледа засаждам коледна звезда, защото от няколко години си взимам по 1 жива мъничка за масата по празниците.

Общи условия

Активация на акаунт