Минималистичен начин на живот

• 558 627
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 12 045
  • София /Абсурдистан
Аз обичам живи цветя. С приятелките ми сме се разбрали да си подаряваме саксии. Те също обичат цветето да е живо.

# 12 046
  • В заешката дупка
Аз и преди съм казвала в темата, но аз уклон към минимализма си имам откакто се помня, т.е. много преди да стане осъзнат избор и въобще “модно” като течение. Вероятно има принос това, че от млада живея извън родния ми град по общежития и квартири - с малко лично пространство и с най-необходимото. После и преместване в друга държава - където се преселих с един куфар буквално. И не че не знам какво е трупане на вещи, напротив добре познато ми е от дома на родителите, и на бабите ми, но не е моето. Много от нагласите и разбиранията ни се променят с възрастта, и при мен е така, но специално за минимализма промяната е, че стана по-осъзнат и много по-целенасочено търсен. Говоря за минимализъм в най-тесния му смисъл - да не с трупат вещи и да не се подменят често. Екологичността, спестовността, икономичността и подобни понятия, които често се обвързват с минимализма, за мен са напълно отделни, макар понякога (но далеч не винаги) съпътстващи концепции.

# 12 047
светкавица според мен подкрепят дръжките с тел защото цветята не са пресни .

# 12 048
Мисля, че по-малко трупат хората, които се чувстват свободни от задължения към други, освен към себе си.
Или по-смелите хора. Не се страхуват, че няма да се справят в критична ситуация без това и онова.
Определено им се възхищавам.

# 12 049
  • София
Да, трупането има връзка с тия мисли определено.
Аз бях се отчаяла, че съм hoarder, но после гледах няколко видеа и се поинтересувах за "нивата", та не попадам в никое от тях всъщност, но определено понякога имам чувството, че съм зарината с вещи.

# 12 050
Мисля, че по-малко трупат хората, които се чувстват свободни от задължения към други, освен към себе си.
Или по-смелите хора. Не се страхуват, че няма да се справят в критична ситуация без това и онова.
Определено им се възхищавам.
Не се бях замисляла за това, но май има нещо вярно. Не че в критична ситуация да нямаш. Аз поне под критична ситуация разбирам онова дето да имаш раница за спешни случаи. Ние нямаме такава вкъщи и се възхищавам на предвидливите.

Но инак да, иска се известна смелост да се разделиш с ненужното или изобщо да не го купуваш.
Когато сме вземали гардероби много хора например казваха: "Трябва по поръчка, да са до горе, да използваш цялото пространство". Използвам цялото пространство добре, но защо? За да го запълня с всевъзможни неща, които нямам смелост да изхвърля? Или пък да запълня горните ниши с кутии, в които не помня какво има? Не, благодаря.
Ако е заради красотата ще го разбера - да, по-красиво е, една линия, цялостно прави помещението да изглежда по-високо. Но с идеята за повече място за съхранение не ми харесва. Това означава и повече ненужни неща, натъпкани и забравени.
Та спомням си как за гардероби или като правехме кухнята ми беше нужна известна смелост, за да повярвам, че представи си и без това се живее.

# 12 051
Чувството у човек дали може или не да се справи в критична ситуация не е последствие от минимализма. Не се постига с минимализъм.  Много са факторите и зависимостите и това чувство е лъжовно в много случаи.

# 12 052
В къщата на родителите ми имахме раница за критични ситуации.
В нашата все се замислям за такава, но все не ме бута натам, че да направя такава.
Иначе като се замисля...по-скоро с колкото са по-малко си се научил да ти е комфортно, от толкова по-малка раница ще имаш нужда.
Замислям се и какво бих сложила в такава раница - това е още откакто гледах "Високо в небето"

# 12 053
Аз под критични ситуации друго разбирам. Някои сме ги преживели и дано никога не се повтарят. Да не се радвате, че родителите са правили зимнина и има лютеница и сладко в мазето, едно-две одеала в повече или няколко забравени пуловерчета или неизползвани парчета плат в гардероба. В повечето случаи трупането е резултат на такъв горчив житейски опит.

# 12 054
За мен трупането означава вид желание и стремеж към нещо. Познавам човек мечтаещ за щастлив уютен дом и семейство , който затрупва цяла библиотека със списания по въпроса и така и нямаше сили поради болест да постигне всичко това. Но в мечтите си и желанието си изразяваше по този начин за себе си. Без демонстрация. Също събирането на готварски книги и пр. картички и сувенири от къде ли не. Т.е. това за мен са неосъществени или неосъществими желания и мечти и стремежи.
А в това минимализъм няма много, дори често няма реализъм.

# 12 055
  • SF
Изхвърлих много картички, много карти от пътувания. Писани са от хора, които вече ги няма. Това не ме кара да се чувствам добре.
Изхвърлих и подаръци. И това също не ме кара да се чувствам добре.
Дрехите, чантите и обувките, които оставяме в специалните контейнери за текстил и дрехи къде отиват? За помощ на хората, които имат нужда или се рециклират. За Н&М знам, че се рециклират. За тях съм приготвила прежди. Мислех да правя нещо от тях, но толкова години не съм ги пипнала, така че отиват в Н&М.
Ще продължа да хвърлям, което не е никакъв минимализъм, а изхвърляне и генериране на боклук. Гледам по телевизията как хората го събират. А аз хвърлям.

# 12 056
Правилно. Исках да кажа, че ако някой държи много на нещо определено и го трупа не е непременно плюшкин. Може да е нещастен или нещо неосъществено.

# 12 057
На мен ми е важно и по-осъзнато купуване, а не просто постоянно купуване и изхвърляне. От друга страна, милиони семейства в Азия разчитат точно на купуването и изхвърлянето в развитите държави.
Иначе, притежаването на вещи дава стабилност на хората, усещане за нещо постигнато или пък спомени за нещо преживяно. Изключвам патологичното вече затрупване с вещи, не съм виждала с очите си такъв дом, макар баща ми също да има подобна склонност, но поне след смяната на жилището да е ограничен да трупа само в неговата неголяма стая и всичко му е почти маниакално подредено.

# 12 058
Относно H&M, някой получил ли е въпросния  мейл? Нищо не откривам на сайта и леко се съмнявам в достоверността на долното, но аз даже не помня дали имам активна регистрация при тях, камо ли пък уведомителни мейли да получавам:

# 12 059
Най- добре да се намери баланс някакъв - защото на едната ми приятелка в блока им живее жена, която апартамента го е превърнала в склад и вече понамирисва входа;
А един  наш много близък познат, той пък отиде да живее в хижа в Рила с едно куче и торба със сухари. Вече от 24 месеца е там и няма засега намерение да се връща.
Друг един от компанията - напусна преди 5 години и в момента живее на остров в Гърция. За нас е супер, като му ходим на гости)))));
Едната ми приятелка също напусна преди 6 години престижна длъжност във финтек компания - изкара курса за капитан към Министерство на икономиката и в момента кара туристически лодки пак в Гърция;
Та...баланса за мен е нещо много ключово и важно да си го осъзнаеш.

Общи условия

Активация на акаунт