Минималистичен начин на живот

• 558 635
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 070
  • Варна
...
Имам сешоарче и ютия от първи курс, 14-15 години вече, ползвам ги 3 пъти годишно - по 99% от теориите за минимализъм трябваше да съм ги разкарала година след покупката.
Всъщност това е доста минималистично. Купила си хубави уреди, които не са изгърмяли два дена след като им е изтекла гаранцията. И не ги сменяш всяка година с по-нов модел с повече екстри.

....Само едно изключение - на сандвич пресата ми на първата седмица се счупи заключващото палче. Вече 2 години така я ползвам, като събирам двете части с подръчни средства. ...
Добре де, това не те ли дразни супер много? Две години да се чудиш всеки път с какво да затваряш пресата... 10 лв е... Разбирам, че още работи, но мен такива приспособления и закърпванки ме изкарват извън нерви само като си ги представя или ги видя някъде на гости, какво остава ако са в моя дом...

# 5 071
Не е всеки път - намерих едно парче, прилича на кабел, доста твърдо, но има някаква гъвкавост - с него затварям.
Иначе малко ме дразни, да. Повече ме дразни, че се счупи толкова бързо, но вече бях хвърлила опаковки и бележки и не ставаше да го връщам.

# 5 072
  • София
Реге, не ядоха само супичката, спокойно. А и днес им готвих неминималистично 5 пъти, но темата не е кулинарна. Аз и на заведение не минавам само със супичка. Явно останах неразбрана.
И не смятам, че живуркаме, понеже работим от дома си и не ни се налага да бързаме да се нагълтаме на обяд в някое кръчме. Определено не беше приятно изказването на Диди, но здраве да е.
Моето разбиране за минимализма гони личното ми удобство, а това за мен означава наличие на въздух и преносно, и буквално.
Затова си спестявам, когато мога, шумни места и тълпи от хора, компенсирайки с много движение сред природата.
Вкъщи обичам и аз бели стени, светли тонове и дърво. Изприщвам се от гледка на сувенири от пътувания или магнити, а ние пътуваме много, но такива вкъщи не влизат.
Сега, покрай преместването на големите дъщери в съседния апартамент, съвсем оголих всичко. Съпругът ми се майтапи, че сме като в аптека, но на мен ми е чисто така. Живот и здраве, ако септември щерките си заминат за университета, стига да е минала вирусната вълна в Италия, смятам да го довършим "техния" апартамент и вкъщи да ми стане съвсем просторно. Simple Smile
Гал, хубавите уреди не е минималистично да се изхвърлят, когато работят и ги ползваш активно. Обратното би било прахосничество.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 08:21 от Fever Ray

# 5 073
  • Варна
Ох, не знам... за мен такива неща са като пукнатите чаши и чинии или разръфаните килимчета и одеалца, които хората пазят, защото още "стават". Но тези предмети носят негативна енергия и всякакви движения съветват да ги изхвърляме от домовете си.

# 5 074
  • София
Явно тя ги ползва, поне аз така разбрах. Разбира се, рядко, но ако няма и нови такива.
Вкъщи такива предмети обикновено не се задържат, нито такива със сантиментална стойност. Ние трупаме емоции и преживявания, а не предмети. Виж, снимки правим безброй, но ги пазим в една външна памет, а не в албуми по секцията.

Мисля, че Реге коментира "гол" интериор. Обожавам такъв. У нас няма килимчета и мокетчета, освен в баните и пред външната врата. Завеси нямаме, а текстилни роло щори и къси дантелени пердета (не обичам влачещи се по пода).
Всички легла покриваме с тънки шалтета и без разни украси и драперийки. Цветните петна в интериора ни са от няколко къта с цветя (малко на брой и лесни за отглеждане) и от множество цветни меки възглавници.
Всъщност, двамата със съпруга ми сме почитатели на т. нар. скандинавски стил в обзавеждането, а този стил е един от основните в минимализма.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 23:06 от Fever Ray

# 5 075
Аз хич не съм по енергиите, но забелязвам, че обяснението с негативния заряд минава пред всички.
На мен просто ми е неприятно да гледам непоправимо повредени неща. Непонятно ми е какво значи хем да става, хем да не е поправено.
Пресата в моя случай минава за поправена Simple Smile
На куфара обаче май наистина ще му благодаря и ще го пратя по пътя.

# 5 076
Пукнати чаши и разръфани килимчета и аз не пазя.
Хвърлям безжалостно неща, които са счупени, скъсани или не са в добър вид. Пословична съм с моите хвърляния и периодични разчиствания и промени в интериора.

Фивър, и аз работя от вкъщи и то средно с около 6-8 деца дневно у нас, но държа винаги да изглежда у нас все едно е шоу рум. Просто почиствам веднага след всяко ползване всичко и ми харесва много да ми е подредено, организирано и чисто навсякъде.

Единствено с книгите ще ми е трудно да ги редуцирам.

Винаги съм искала стая библиотека с камина, голям прозорец, рафтове до тавана и кресло за четене и като имам мястото за тях, винаги ще предпочета едната стая да ми е библиотека пред нещо друго примерно. Други хора биха си направили бар там, трети ще направят киносалон с прожекционнен апарат, а другите ще направят фитнес. Всеки с интересите си.

# 5 077
Yummy mommy
Забравих специално да спомена книжния кът. Мечта е, мечта... С книгите и цветята минимализъм не ми се получава.

Фивър Рей. Така кажи за супичката, да знам че не  само моите ще ми изядат ушите ако не им сложа сериозна храна на масата, било то и минималтично сготвена.

# 5 078
Да, библиотеката ми е мечта от дете. Мм угажда на всичките ми приумици и ги строи. Аз украсявам само Simple Smile

И у нас на супа само не караме. Хапва се, не е като да не се.
Готви се всеки ден, правя си седмично меню и се хапва по 4-5 пъти на ден.

# 5 079
  • Варна
Не знаех, че живучкане се асоциира с нещо кофти. Аз влагам положителен смисъл в думата - лесен и приятен живот, щастие и безгрижност, удовлетвореност.

# 5 080
  • София
Yummy Mommy, аз допълних по-горния пост във връзка с интериора.
Аз също съм цербер по отношение на подредеността, защото ние сме с 4 деца и 3 кучета и редът е изключително важен дори и от здравословна гледна точка.
И ние не работим точно у дома. Кантората ни е в съседния вход. Съпругът ми ходи от 8-9 до 17 ч., а аз от 10 до 15, както и при допълнителни уговорки с клиенти. Но пък мога, както се казва, да изтичам до там по чехли. Затова и не ми е необходим свръх голям гардероб за делничните дни. На съпруга ми повече му трябват костюми за съда, но пък костюмите не са нещо, което се износва за 1 сезон и винаги може да се освежи с една риза или вратовръзка, без да се трупат по гардеробите.
Последните месеци у дома много ми обърках навиците с целодневното стоене на децата вкъщи, но пък се надявам, че и те пфоумяха, че всички грижи по дома не са даденост, която се случва, докато са извън дома.

Диди, Simple Smile

# 5 081
Фивър, върнах се да прочета.
Да, и аз не обичам килими и прахосбирачки, но заради работата от дома ни се наложи да купя килими.

Иначе тук масово спалните на 2рите етажи са с мокети примерно, но ние сложихме навсякъде паркет, защото не харесвам килими.

Харесвам вградените щори в стъклопакетите на прозорците, но не ни стана поръчката и навсякъде сложихме бели плътни завеси, защото харесваме да спим на тъмно.

Освен една кравешка кожа и един мек килим в хола то друго не бих имала. Не харесвам претрупани неща като много сувенири, картини, магнити, рисунки, листи с графици по хладилници, одеяла, възглавнички, оставени неща по плотове и рафтове и у нас е изчистено откъм такива неща.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 15:26 от Анонимен

# 5 082
  • Варна
Ауу магнитите са дяволът в нашия дом. Не знам как още не е паднала вратичката на хладилника. Но обичаме да пътуваме и това ми е единтвеното нещо, което колекционирам.

# 5 083

Всъщност, двамата със съпруга ми сме почитатели на т. нар. скандинавски стил в обзавеждането, а този стил е един от основните в минимализма.

Определено , точно така е, изчистен скандинавски, който обаче няма нищо общо със сегашните претрупани визии на Ikea или  Jusk  . IKEA преди 20 години да кажем, когато за пръв път се докоснах до техният стил на обзавеждане.

# 5 084
Не харесвам претрупани неща като много сувенири, картини, магнити, рисунки, листи с графици по хладилници, одеяла, възглавнички, оставени неща по плотове и рафтове и у нас е изчистено откъм такива неща.
Тези неща ме влудяват...магнитите по хладилника ги търпя заради щерката, виждат ми се абсолютен кич....в момента, в който отиде в свое жилище ще ѝ ги изпратя, скоро ще сменям холската секция, тя и до сега нямаше разни витринки, статуетки, купи  и пр. но сега напълно затворена ще я направя, както в кухнята, нямам открит рафт да ми събира прахоляци и да се виждат всякакви чаши и чинии...! Картини, гоблени, и подобни няма как да харесам,  картинки на лаленца, чайници, лодка в морето, поставени по стените са ми абсолютен кич, имам дядо художник и отношението ми към картините е на много високо ниво и абсолютно задължително да се връзва с инериора... което до сега в почти никоя къща не съм видяла!
Yummy mommy, много ми хареса къта с книгите и креслото, мечта е да седна там с книга ....много светлина и успокояващо усещане!

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 00:08 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт