Минималистичен начин на живот

• 558 883
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 4 800
  • София /Абсурдистан
И при мен е като при Мими. Ползвам всичко и уредите ми улесняват живота. Не помня от кога не сме купували хляб, имам машина.  Но синът ми пази кутии от компютърни неща, каза ми, че без тях не важи гаранцията им ако стане нещо.

# 4 801
Винаги,когато купуваме техника ,пазим кашоните,докато е гараннционият срок.Не рядко се е случвало да върнем нещо,защото не работи.

# 4 802
В момента прибираме багаж за местене и като виждам колко нещо сме накупили. Книги, техника...чак ме е срам. А преди 3 години ни наводниха и бяха минимизирали лещата. Нарочно пазех кутиите, та по-лесно да прибираме багажа. Само на детето книгите са над 20 кашона.
Родителите ми имат таванско помещение, и ако оставя на баща ми ще хвърля непотребни неща горе. Сложихме с племенника ми всичко в кашони, надписахме кое, къде и който ку трябва отива и го взема. В едно от жилищата ни изринах всичко и от килери и от мазета. Килера го направих на гардеробно, рафтове...всичко се намира.

# 4 803
  • София
Нещата, които имаме ги ползваме активно. Кухненските стоят в отделен за целта шкаф и нямат нужда от кутия, защото ги ползваме ежедневно, но наистина са малко. На нас, понеже сме повече хора, някои уреди просто не ни вършат работа (примерно, слоукукър). Готвя ежедневно, но във фурната и на котлона, които имат отложен старт и програмиране за спиране в точно определено време, за да не се налага да им пристоявам. Големите уреди (фурна, котлони, пералня, миялна, сушилня и абсорбатор) са вградени. Във въпросния шкаф имаме кафемашина, машина за хляб и кухненски робот. Едно време имахме тостер и миксер - подарихме ги. Това е за кухнята.
Прахосмукачката ни е робот и е безсмислено да стои прибрана. Стои си на зарядното. В хола вентилаторът ни е вграден в лампиона. Телевизорът е вграден в шкаф. Телевизорите от другите стаи ги подарихме също. Открихме, че нямаме нужда от тях. Лаптопите изобщо не ги взехме с кутии - направо в чанти. Останаха телефоните и машинката за коса на съпруга ми. Машинката си има торбичка за прибиране. Кутийките на телефоните ги пазим обикновено, защото в тях всеки си държи зарядното и слушалките, което е улеснение. Имаме с дъщерите също фотоепилатор и комбинирана преса за коса, но те също си имат чантичка в комплекта. Друго просто не се сещам.

# 4 804
  • В заешката дупка
На мазето аз гледам като на всяка друга стая у дома. Или поне подобно. Трябва да има нужни неща там, които се ползват. И да е подредено и чисто. Почнем ли да се чудим какво има в този кашон или за какво точно ни е нужно това, значи е време за разчистване. Там държим сезонни неща - примерно, коледната украса, шейни; неща, които ползваме само като ни дойдат повече гости с преспиване, като примерно дюшек за разтягащото се легло в стаята за гости; няколко кашона с инструменти на мъжа ми; част от колекцията му от стари компютри; в момента има точно един празен кашон, който се пази  - на телевизор. Мазето е подредено, има място и човек се ориентира лесно кое къде е.

# 4 805
  • София
И моето разбиране за мазето е подобно. В нашето има 2 затворени шкафа за буркани, понеже обичам да си правя сама зимнината. Има един малък хладилник със същата цел за определени храни. Имаме шкаф за коледната украса. Там си държим колелата, шейните, ролерите на децата. Инструменти също има в отделен шкаф. Единственото вповече в момента са пералнята и мивката, които бяхме взели за вилата, но не успяхме да занесе и монтираме, заради ИП. Нашите мазета са малки и малко на брой във входа, затова си ги ремонтирахме и поддържаме аналогично на останалите общи части. Ако не плащаме общо водата и тока за общите части, с удоволствие бих си направила там помещение за пране като в американските филми, но не върви да отваря всички със сметката. Тогава съвсем щях да се освободя от уреди в кухнята.

# 4 806
  • Варна
Според мен идеята ти е супер, стига да има прозорец или някаква вентилация за влагата. Колко пък да товарят една пералня и сушилня... Лесно може да се сметне средното им потребление за месец и просто да плащаш тази сума допълнително с таксата за входа. Дори понякога да ти е по-високо потреблението, то разликата ще е незначителна, още повече разпределена между всички останали апартаменти. Прекрасно е, че си поддържате мазите. Аз моята сега в ИП я ремонтирах и превърнах във вело кът. Но сме единствените, които си ползват мазата активно. И още един съсед слиза понякога за буркани. Останалите мази са като казани за строителни отпадъци. При нас е и доста влажно долу и няма как да се съхраняват вещи от дърво или текстил, защото мухлясват...

# 4 807
  • София
Вкъщи се пере и суши почти всеки ден. Просто няма начин при 6 човека, особено при нормален начин на живот (без ИП).
Работата е, че не плащаме такса, а разходите се поемат от фирмата под входа. И сме малко апартаменти - нашият, на сестра ми, 2 на родителите ми, 2 на едно друго семейство и още 2 на 2 други семейства. Това сме. С годините всички си стегнаха мазетата и видяха, че е далеч по-добре, отколкото да са складове. По-възрастните си държат и ненужни неща, но в нормални граници (примерно, нашите държат стари дрехи, кашони с книги и учебници). В момента обмислям да сложим електромер на самото мазе и да поемем определен % от водата. Така ще сме с чисти сметки и ще можем да си реализираме идеята. Ако стане, стстра му също искат да ползват така мазето си.
Всяко мазе има прозорче към общото, а общото има прозорци, но това не е проблем, ако сушилнята е с конденз и контейнер. Вкъщи сме с такава и не изисква вентилация.

# 4 808
  • Варна
Да, не се изисква специална вентилация за повечето сушилни, защото се предполага, че се ползват в нормални жилищни помещения с прозорци. Така или иначе и при пране, и при сушене, като се вадят мокри дрехи, като се отварят вратичките, има остатъчна влага. Нашите мази е невъзможно да се обособят така, но при вас щом има прозорчета, значи няма да е проблем. Поставянето на контролен електромер е лесно. Действайте. Simple Smile

# 4 809
  • В заешката дупка
Нашето блокче също е малко. До мазетата има общо мокро помещение с пералня, сушилня и простор за всички. (Тук в Исландия това е много разпространено.) Но аз не го ползвам. Имам си пералня и сушилня в голямата баня.

# 4 810
На мен ми убягва удобството на собствено перално помещение в мазе. Със сигурност сградите с обособени общи такива перални имат и съответната вентилация. Това настрани, но пренасянето на пране между етажи, което ще включва минаване през общи части, няма ли да е досадно?

# 4 811
  • В заешката дупка
Да, неудобно е. Живеехме преди много години под наем и нямаше пералня в апартамента, а само мокро помещение долу. От тогава се бях зарекла, че като си търсим жилище, искам мокро помещение у дома.

# 4 812
  • София
При нас холът и кухнята са в общо помещение, с цел обособяване на 3 спални. Голямо и обособено на самостоятелни зони, но общо и ми е неприятно да слушам шума от машините и да става топло при сушенето. От тази гледна точка ми се иска да олекотя шумово помещението и да намаля допълнително кухненската част, а да увеличат всекидневната.

# 4 813
  • В заешката дупка
В България все още е много разпространено пералнята да е в кухнята. Аз тук никъде не съм виждала такова разпределение. Ако пералнята е в дома - или е в банята, или в самостоятелно обособено помещение.

# 4 814
  • София
На мен ми убягва удобството на собствено перално помещение в мазе. Със сигурност сградите с обособени общи такива перални имат и съответната вентилация. Това настрани, но пренасянето на пране между етажи, което ще включва минаване през общи части, няма ли да е досадно?
И аз това си помислих. Да се обличм като за пред хора (демек със сутиен), да си обувам обувки и да си разнасям гащите по общите части та чак до мазата ... не е за мен. А и не винаги знам какво точно ще навра в перлнята, защото понякога барабана се запълва и част от прането /обикновено 1-2 дрехи/ остава за следваща пералня. А сушилнята не винаги суши колкото показва първоначално, т.к. си коригира времето според прането и да ходя 10 пъти до мазето да я наблюдавам ... не е за мен тая гимнастика. Да не говорим, че и дезинфектанти следва да ползвам по амнайсе пъти, защото като изляза и вляза в мазето ще съм пипала дръжки, ключове за отключване и за лампите и няма как с такива ръце да си вадя прането от пералня или сушилня. Като си прибера дрехите в жилището - пак мий ръцете ... ооо тва ми струва ужасно. Ако е в къща и  няма нужда да се обувам/обличм и няма къде да се нацапам ми е по-приемливо, но в блок - абсурд.

Общи условия

Активация на акаунт