Минималистичен начин на живот

• 559 052
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 250
За мен минимализмът не е да се лишаваш от храна, дрехи и дома, който искаш.
По скоро е да намалиш консумацията на излишни неща, да живееш просторно и удобно, без много натурии и да си извън матрицата, ако можеш.

За храната.
Ние обичаме да си хапваме и да има каквото ни се прииска. Готвим всекидневно, но и хапваме навън поне 1-2 пъти седмично като семейство. Важното е да не се разхищава като се изхвърля храна и да се  оползотвори всичко купено.

Доскоро бях на ВМНВХ и авокадо, яйца, масло, био месо и млечни, зехтин, сирена, зеленчуци, ядки, салати и зелении ни бяха основните разходи. За детето има и паста, плодове, мед, палачинки, хляб, че и торта и десети по поводи.

Минимализмът не е лишение и ограничаване, а смаляване на потреблението на лукс стоки, не на базовите потребности. Поне аз така го разбирам.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 20:12 от Анонимен

# 5 251
  • Варна
Правилно разбираш. И аз така мисля. И нито аз, нито Галинор сме се лишавали от храна, не сме останали гладни, голи и боси. Simple Smile

# 5 252
  • В заешката дупка
На какво казвате лукс стоки?

# 5 253
Аз лично на макадамия, бразилски орех, кедрови ядки, кралски скариди, сьомга, ананас, манго, лефер, калкан, миди Сен жак, пармезан грана падано, оригиналното чоризо, френски макарони /сладките/ и т.н....това за мен са скъпи стоки без които спокойно може да се живее!

# 5 254
На моите стриди Joy

Прави сте, минимализмът не е лишаване от нещо, а ограничаване на безцелното консуматорство, затрупването със стоки и изхвърлянето, не на нормално остарялото от ползване във времето, а на излишното заради глупаво презапасяване. За мен той е в подредба на дома, в облеклото и в храната. В приятелствата, социалните контакти, развлеченията и книгите минимализъм не търся. Не мисля и че има, въпреки че тук често сте го обсъждали.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 19:44 от птица

# 5 255
Аз лично говоря за типичното желано потребление в Канада като моторни лодки, кемпери,  яхти, хеликоптери, джетове, повече от 2 коли на семейство, маркови прескъпи дрехи за сезон, огромни тракове и подобни. Само разхищение на ресурси Simple Smile

Къде по-добре е да се инвестират тези средства в нещо, а не в стоки, които остаряват веднага след като влязат в употреба.

Храната не е лукс стока.

# 5 256
За всеки луксозни стоки е различно, в зависимост от доходите и стандарта на страната, в която живее!

# 5 257
  • София
Аз в темата за храната не мога да участвам, защото 6 човека няма как да пестим точно от това перо, а и се храним здравословно.
В хранителен план за мен минимализмът се свежда до това да не се ядат боклуци, да не се разхищава храна и да има баланс между вкус, качество и цена.

# 5 258
Февър, идеята на девойките е, че можеш да купиш авокадо за 1 лв на промоция и за 3 лв на редовна цена! Но аз не винаги имам време и нерви да търся промоции, има хора, които пазаруват само така, в което няма лошо, поставили са си цел да спестят за нещо и успешно я постигат без да се лишават от нищо. Имам много познати, които живеят така и въпреки невисоките доходи постигат добър стандарт! Уважавам такива хора...

# 5 259
И аз харесвам промоции на храна, дрехи и уреди и винаги търсим добрата оферта за всичко купено.

Примерно ако ни трябва диван си чакаме големите разпродажби след Коледа и през Юли и планираме кога ще се офертите за да купим необходимото. Или купуваме дисплей модел от магазина, който е нов продукт, но е стоял в магазина няколко месеца на изложение и е намален прилично заради този факт.  

ММ постоянно обикаля строителните хипермаркети, има отстъпка като строителен предприемач и контактите с всички големи вериги и пазарува само когато избраните неща са намалени. Самите магазини му звънят и казват какво и кога излиза на промоционална цена и той купува  веднага нужното му за след няколко месеца.

Т.е. харесва паркет за къща и чака няколко месеца докато излезне точно този паркет с 10-15% по-ниска цена и купува уреди и материали когато са на оферта и ги съхранява докато му потрябват в поредният проект.

Затова неговият гараж и склад са пълни постоянно.
Сега тази къща е готова и всичко ненужно се продава или даряваме на организации, а като се купи другата ще се започне пак с издирването на офертни цени.

Правим си сметката за всичко, но не се лишаваме от храна само защото не е на промоция.
 Просто храната и базовите потребности са задоволени по дифолт, а другото е  за инвестиция и се мисли за всичко предварително.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 21:31 от Анонимен

# 5 260
И ние също се стремим, наложи се да подменяме ИП, първия го купих за над 250 лв., сега спокойно изчаках най ниската оферта и ми излезе 140 лв. Опитвам се да се избавя от навика " Мъж искам, сега го искам" . Отделно като обмислиш добре, проучиш, понякога излиза друг по сполучлив модел! Опитвам се да се избавя от тази моя спонтанност...защото с нея не рядко се хвърлям на не дотам изгодни неща!

# 5 261
А аз не разбирам какъв е проблемът с промоциите и евтиното. Някои неща поначало не са особено скъпи, сред тях е реално и храната. Онази храна, която е скъпа, е всъщност глезотии - маркови, вносни или нещо друго подобно. За някои е голям срам да направят кекс, трябва задължително да е френски киш със здравословно бадемово брашно. Само че е интересно дали някоя селянка от 18ти век във Франция е чувала тая рецепта.

# 5 262
Галинор и аз това писах, може да се живее и без изгъзици в яденето, не съм убедена, че макадамията е по полезна от нашите орехи, или мангото от божествените ни праскови! Simple Smile

# 5 263
  • MI
За киш с бадемово брашно за пръв път чувам. И колко миди Сан Жак можеш да изядеш?! Същото с пармиджаното, обикновено се слага по малко, не се яде като саламуреното сирене. Искам да кажа че да, в България продават скъпо изброените стоки, но като се има предвид как се потребяват, накрая салатата с ядки и авокадо всяка вечер може да се окаже много по-скъпа от киша или предястието с миди Сан Жак. Хубаво минимализъм, но е хубаво човек от време на време да си позволява и нещо различно.
Иначе и аз съм като Фрау Данна, не се бях замисляла че може да изглежда консервативно. Обичам изчистените вкусове, какво да правя.

# 5 264
И колко миди Сан Жак можеш да изядеш?! ..................... Хубаво минимализъм, но е хубаво човек от време на време да си позволява и нещо различно.
Иначе и аз съм като Фрау Данна, не се бях замисляла че може да изглежда консервативно. Обичам изчистените вкусове, какво да правя.
Колко миди Сен Жак ли, вероятно една купа мога да изям, колкото ям и от нашите черноморски миди... Smirk
Аз също харесвам изчистени вкусове, не много неща забъркани заедно, мисълта ми е, че ако имаш за цел да спестиш и да си купиш нещо друго спокойно ще изкараш и без тези неща....което нито ще увреди здравето ти, нито ще си се хранил непълноценно! Някои такива скъпотии дори не ме привличат да ги опитам... Stuck Out Tongue
Е виж лефер мога да ям всеки ден, но 30 лв кг ще ме замисли дали да го направя!

Общи условия

Активация на акаунт