Минималистичен начин на живот

• 565 768
  • 12 141
  •   1
Отговори
# 5 340
Ние пазаруваме седмично и нямаме магазини под блока.

Най-близкият магазин, до нас, е на 1.5км, а аз пазарувам количества и не става с 2 чантички да се подмотавам всеки ден Simple Smile

1-2 пъти месечно зареждаме с големи пакети с неща от Костко, нещо като Метро магазин на дребно и едро, който е на 13 км от нас. Имаме два хладилника и фризера за да съхраняваме всичко необходимо.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 21:22 от Анонимен

# 5 341
По време на ИП пазарувах хранителни и други продукти само онлайн. И продължавам и сега. Един път седмично - много внимателно обмислям какво да поръчам и се оказа, че не купувам нищо излишно и не изхвърлям. Има промоции, макар и не толкова големи като Била и Лидл, пести ми време, не правя никакви импулсивни покупки.
Само плодовете и зеленчуците купуваме от плод зеленчука до нас, за да са пресни.

# 5 342
  • София
Ние правим голям пазар на трайни продукти (боб, леща, ориз, захар, олио, брашно, паста и подобни веднъж на 1 или 2 месеца). Просто нямам нерви да се случва по-често. Имаме голям шкаф само за такива продукти и списък на вратата отвътре, за да отбелязвам кое трябва да се купи. Веднъж на 1-2 седмици взимаме накуп нещата за хладилник (месо, млечни храни, яйца, масло). Плодове и зеленчуци, както и малотрайни продукти, купуваме през 1-2 дни, но имаме магазини на крачки от блока, вкл. в нашия и в съседния блок.
Никой от семейството не си пада по обикаляне на магазини и пазаруваме само целеви, набързо и по списък.
Смятах днес дневните разходи за храна. Много излезе и нещо не съм ентусиазирана. Sad

# 5 343
  • MI
Килерът е идеален за трайни продукти, очевидно всички купуваме и пресни - зеленчуци, месо, риба и т.н. Правя запаси на това, което може да стои повече време и винаги ползваме - брашно, паста, ориз, домати консерва и т.н.

# 5 344
Сваляте ли етикетите на бутилките и бурканите?

# 5 345
  • Варна
Защо?

# 5 346
Мярнах го някъде като съвет за подредба и минимализъм - да се махат етикетите на храни и козметика. Намалявало се визуалното замърсяване.

# 5 347
Юхууу, килерчето е супер, но на мен няма да ми върши работа...не се запасявам с нищо освен с препарати и перилни неща и омекотители. По спокойно ми е като имам поне два пакета прах, омекотител, че даже и повече, пазарувах ги от Турция и Гърция и тук не ги мисля. В нас никога няма повече от 2 пакета спагети, а ориз, боб, леща и пр. по един наличен за ползване. Имам 3 магазина на 2 минути от нас - малък супер маркет, месарница и млечен точно до входа на блока. Не ядем никога замразено месо, риба и въобще почти нищо пакетирано. Днес се пекох на Крайморие, на връщане купих миди, извадени в 14 часа, тръгнах да ги готвя, бре няма масло, обух джапанките и слязох до супермаркетчето. Яд ме хвана, защото купувам само от Бе,ьозката, но миди без масло не става....Такава стаичка бих обърнала на дрешник обаче...!
Галинор, ММ маха етикетите, не мога да разбера защо, но го дразнели,...но само на неговата си козметика, на моята не давам!

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 23:24 от mimi.7299

# 5 348
И ние сме като Фивър.
Пазарува се целево, организирано, да стигне за седмицата всичко и за много хора.Замразявам много пресни неща, които са ми в повече и правя заготовки за ястия.

Иначе и аз преди харчех много повече за храна, но сега учавствам в едно предизвикателство да се ползва всичко от фризер, килер и да се набавят само пресни неща.

Махам само етикетите на буркани, които ще ползвам за други продукти. Иначе ги рециклирам.
Използвам лимоново есенциално масло и етикетите се премахват много лесно. Но на неща, които ползвам не махам етикетите. Даже си режа срока на годност и съставките понякога и слагам под буркана с продуктите.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 15:46 от Анонимен

# 5 349
  • Варна
Мярнах го някъде като съвет за подредба и минимализъм - да се махат етикетите на храни и козметика. Намалявало се визуалното замърсяване.
Аха, ясно. Ами не. Аз храни в буркани и шишета мнооого рядко купувам. Информацията на етикета е нужна най-малкото за срока на годност, а и всичко седи прибрано в шкаф. Какво да замърсява... Като се изпразни буркана, го мия и някои етикети сами падат от верото, други - не. И всичко се носи на селото на приятеля ми. Преди да го срещна, изхвърлях... Преди няколко години правих разчисване в апартамента при баба ми. Тя зимнина не прави. Броих над 200 буркана и бурканчета. Намерих човек по обява, който ги изкупува. Дойде на адреса, прибра ги и ми даде 30 лв. И той - доволен, и аз. Нямам идея дали е това е цената, но иначе щяха да летят към казана и те.
Относно козметиката - имам малко неща, повечето са с надписи, директно напечатани на опаковките. Рядко нещо е с хартиен етикет, който може да се отлепи. И отново всичката ми козметика е прибрана в едно панерче в шкафа в банята. Нямам разпиляни шишенца на открито, които да събират прах и да ме дразнят с опаковките си.

# 5 350
  • SF
Не е само срока на годност - тегло, съставки, алергени, начини на съхранение, противопоказания... да не ги изброявам, но са все важни неща. За някои може съсавките да не са от значение и да не разбира нищо, дори и да ги чете. Друг може да търси една-единствена, която му е важно да присъства или задължително не трябва да я има.
И така...

# 5 351
Не се ли предполага, че си чел етикета в магазина или в краен случай преди да го отлепиш?

# 5 352
  • София
Някои етикети се отлепят доста трудно и хич не ми е минимализъм да ги чопля по цял ден. Други просто са отпечатани на опаковката.

# 5 353
  • MI
Най-малкото заради срока на годност не бих махнала етикета. За запасите, ползвам едни и същи марки на доста продукти. Защо да не купя пастата на 70 цента вместо на 1.30 когато е на промоция, а и на всичко отгоре да трябва да се чудя имам ли или не като започна да готвя?!

# 5 354
Афродита недей изчезва. Нека има малко равновесие. Тука сме прилична група семейства с големи деца  и мъже , хора които уж знаят че не се живее за да се яде, но иди обясни на един тийнейджър или мъж в разцвета си че храната в нещо маловажно. О'Хенри цял разказ е написал по темата , което показва че това  е проблем важащ за всички времена.  Освен това е изкуство да изхранваш пълноцвенно и разнообразно добре ядящи членове на семейството  и същевременно да постигаш минимализъм  

Фивър Рей в началото е малко шок като почнеш да си направиш сметка.
А На мен ми се налага защото изхранвам сравнително големи деца и мъж който работи от вкъщи.  В началото като станах домакиня беше стряскащо, колко пари отиват за храна. Човек трудно може да си даде отчет  докато не тръгне да прави статистика. Все му се струва че не е възможно да се изяде толкова храна и за толкова пари. После полека лека почваш да балансираш. Сега съм факир. Пиша го в смисъл да не се зацикляш, погледни отвъд цифрите.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 23:39 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт