Минималистичен начин на живот

• 565 693
  • 12 141
  •   1
Отговори
# 5 415
Ненужните дрехи ги подарявам на познато дете или дарявам в организация, която идва до дома и събира даренията. Миналото лято дарих така над 19 чувала/контейнера с дрехи, спално бельо, арт материали, играчки, домашни потреби, завивки и обувки. Жалкото е че не вземат и мебели Sad

Нещата се продават и се помага с програми за деца със СОП и специални нужди.
С щерката правихме голямо разчистване и всеки месец участвахме в различни дарителски кампании като така изчистихме книгите, списания, малки уреди и всичко, от което нямахме вече нужда, а са използваеми.

Има и контейнери за дрехи, както и офанизавата ако дадеш чанта с дрехи в Х§М да ти дадат ваучер да си купиш нови дрехи.

Иначе се опитвам да продам в онлайн пазар по-скъпите и почти неносени дрехи, но отнема много време.
В този сайт си пускаш снимките за града и хората  ти пишат с интереса си, уговаряте среща, идват да си ги вземат от дома ти. Повечето неща ги оставяме на верандата и те минават, пускат парите в пощ. кутия/ или плащат с емейл трансфер и си заминават.

Там продадох мебели, кола, ремарке, скеле за строежи, микробус, големи уреди като хладилник и прочие.
Пак идват с уговорен час и си ги товарят. Много удобно и както работя от вкъщи мога да видя кога идват и да наглася кога да се вземат нещата.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 16:04 от Анонимен

# 5 416
  • Варна
....офанизавата ако дадеш чанта с дрехи в Х§М да ти дадат ваучер да си купиш нови дрехи....

Не ти дават ваучер да си купиш нови дрехи, а талон с 15% намаление, който важи за един артикул с цена  минимум 40 лв, на редовна цена.

# 5 417
  • Mediterraneo
Последните ми ваучери от H&M са за 30% намаление. Има разлики в политиките в различните страни.

# 5 418
При нас, поне в единственият път, когато съм ползвала тази услуга, бяха една нормална чантичка с дарени дрехи за 5$ ваучер.

# 5 419
  • София
Последните ми ваучери от H&M са за 30% намаление. Има разлики в политиките в различните страни.
Т.е. пак те теглят към потребление...

Кое е най-доброто което сте чели/ гледали по темата за опростяване на живота и концентриране над по-важните неща?
На първо време се оглеждам за по-малък апартамент. Може би там ще приложа тези принципи.
А наскоро една жена ми сподели, че харесвала скромните хора  Bowtie

# 5 420
Аз основоното по което се водя е да живея лесно, без сложни програми, без навалица около мен, без излишни напрягания...!
Днес пак почвам по ред шкафовете
По един на уикенд оправям, така никога не се натоварвам наведнъж и периодично разчиствам каквото е нужно!
От подправките стана това...като малките бурканчета са на два реда

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 14:10 от mimi.7299

# 5 421
Според мен първо трябва да прецени човек какъв живот иска да води, кое би вършил с ръцете си, кое ще остави на машини.
Примерно аз неведнъж съм споделала как мразя миене на чинии. Не съм фен и на простирането. Тоест малкият апартамент трябва теоретично да има място за сушилня и миялна. Също харесвам да се запасявам с храна, вместо всеки ден да минавам през супера - голям шкаф и хладилник с голяма камера/фризерно отделение трябва да се предвидят за вместване.
Обичам да каня гости и надали ще се събера с някой краен интроверт - тоест няма как да минем с по една чиния на член от семейството.
Много харесвам това движение на малките къщички, което набира скорост, но не мисля, че бих се побрала в такава дори сама, дори със сегашното си имущество.

# 5 422
Малка къща/апартамент не искам...искам да ми е просторно, свободно дишащи шкафове и гардероби, достатъчно място за уреди, защото мразя да готвя и особено да стоя права до тигана, за да пържа...искам и голяма тераса!

# 5 423
  • София
Мислех, че темата е за минималистичен начин на живот... а не как да си спретнем (просторния) дом...
Явно съм се объркал.

# 5 424
  • София
Минимализмът като начин на живот не означава живот в тясно пространство, а минимално потребление и минимум ненужни вещи.
Аз също целя повече "въздух", затова в сравнително голямо пространство искам минимум вещи. Нашето жилище не е малко, но в него има само най-необходимото. Така ми е просторно предимно на душата. Откакто големите дъщери са в съседното жилище, направо съм като преродена с изнасянето на техните неща от стаята им и преразпределението на вещите на малките деца в двете детски стаи.
Гардеробът ми не е малък, но в него има малко и наистина носени дрехи. В кухненския бокс имам големи шкафове, но нямам куп ненужни съдове, а в тях са прибрани уредите. Така почистването ми отнема единствено забърсване на повърхностите и нищо не ми дразни погледа.
По-големите пространства са по-лесни за превръщане в минималистични, докато в малкото пространство и почти нищо да няма, пак изглежда претъпкано.
Теории рядко чета, като изключим тези за капсулния гардероб и много обичам теорията на Стив Джобс, че мисленето за вещите обикновено отклонява мисълта от наистина значимите неща.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 15:35 от Fever Ray

# 5 425
Мислех, че темата е за минималистичен начин на живот... а не как да си спретнем (просторния) дом...
Явно съм се объркал.
За това е. Ама Фивър добре ти го обясни, че мининализмът не е в размера. Вземи си малък апартамент, наблъскай го с пералня, хладилник, печка, легло и други абсолютно елементарни битови консумативи, нека ти остане по половин метър пътечка във всяка стая, колкото да се движиш напред-назад - и тогава ела пак да говорим за минимализъм.

# 5 426
  • София
Явно съм се объркал.
За това е. Ама Фивър добре ти го обясни, че мининализмът не е в размера. Вземи си малък апартамент, наблъскай го с пералня, хладилник, печка, легло и други абсолютно елементарни битови консумативи, нека ти остане по половин метър пътечка във всяка стая, колкото да се движиш напред-назад - и тогава ела пак да говорим за минимализъм.
Пространства, простор - да... но ако са 3-4 стаи по 10-15 квадрата - кял файда. Не мерси.
Иначе, под малък - не разбирайте 40 квадрата жилищна площ Simple Smile Търся (все още) някакъв баланс. Не да съм роб (чистене, поддържане) на имота но и да не се подтискам от теснотията. Обичам високи тавани и големи прозорци...и стаи по-възможност - поне една голяма. Винаги съм се удивлявал във филмите с техните големи апартаменти - ателиета... ама се размечтах Stuck Out Tongue

# 5 427
Кои филми?
В България до комунистическо време се строи ларж, високи тавани, прозорците варират като размер в зависимост за кой период става дума. По принцип освен ако не си построиш сам къщата, няма нещо, строено последните над 70 години, което да е с наистина висок таван.
А в американските филми високият таван идва от разликата между етажите. Над вестибюла няма стаи.

# 5 428
  • София
Всеки си знае и решава. Но истината е, че малко жилище по- лесно се купува, по- бързо се чисти. По- евтино се обзавеждана, по - ниски сметки за отопление, застраховки, данъци, даже сметки за вход и чистене. На голямо жилище си вечен роб да го чистиш. И не е минималистично, но няма смисъл да се спори. Ако живееш сам е едно, с куче и три деца е друго. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 5 429
  • София
Всеки си знае и решава. Но истината е, че малко жилище по- лесно се купува, по- бързо се чисти. По- евтино се обзавеждана, по - ниски сметки за отопление, застраховки, данъци, даже сметки за вход и чистене. На голямо жилище си вечен роб да го чистиш. И не е минималистично, но няма смисъл да се спори. Ако живееш сам е едно, с куче и три деца е друго. Stuck Out Tongue Winking Eye
Усещам ирония, но аз така разбирам нещата...
За високия таван - доооста стар апартамент ще да е това, не бих живял в такова честно казано... още от входа да те побият тръпки. Нали новите са 265-70см? Старите панелени са по 245.

Общи условия

Активация на акаунт