Минималистичен начин на живот

• 559 462
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 775
  • София
Ако не се отърва от професионалната литература, даже рискувам да пропусна обновяването на някой закон или наредба.
Предпочитам да търся актуална информация.

# 11 776
Добре де, кажете един сайт, от който пазаруване електронни книги на български и има разнообразие.

# 11 777
  • София
Амазон, Озон, Сиела.

# 11 778
  • София /Абсурдистан
Зависи от професията. Аз държа да имам книги с всякакви методики, следя и за нови неща.

# 11 779
Според мен Озон е доста ограничен откъм e-книги. Сиела и амазон не съм ги разглеждала.

# 11 780
Ако не се отърва от професионалната литература, даже рискувам да пропусна обновяването на някой закон или наредба.
Предпочитам да търся актуална информация.
И аз съм на това мнение и не купувам хартиени копия на закони и кодекси, те ги сменят по 5 пъти годишно, аз трябва само за това да работя.  Joy Издания с казуси и тълкувания донякъде мога да разбера, но и те стават неактуални много бързо.

# 11 781
А от професионалната литература също ли се отървавате?
Не, в никакъв случай! Пазя я, защото това са учебници и книги с голяма стойност. Не говоря за някакви алабализми, написани преди 10 години от някой самопровъзгласил се за професор.

# 11 782
  • София
Аз предприех леко разчистване на книгите. Има такива, които колкото и да са на нашумели автори, няма да прочета втори път, не вярвам и децата да залетят да ги четат. А вкъщи влизат нови книги непрекъснато и наистина нямаме място вече.

# 11 783
  • SF
В днешния свят има толкова много неща, които ни улесняват живота. В кухнята извън ежедневните съдове съвсем не се ползва 1 ренде, 1 сито и две ръчни бъркалки. Уреди, които бзът-бзът нарязват нещото за секунди и ни остава повече време за соли на краката, йога упражнения, видеоигри и т.н.
Съвременната жена отива на море за седмица с 1 чифт бански - вечер пере, сутрин се моли да е изсъхнал. Друг път!
И ей така сме презаляти с предложения. Слънцезащитата не попива и лъщи, защото не е за лице, а за тяло. Трябват поне 2. Как точно да сме минимални!
Ако не върнем назад в годините, по цял ден са се пекли без защити и колкото по-черен, толкова по-добре! На 50 са изглеждали като стринки и чичаци. Ми не е най-добрият пример!

# 11 784
Аз също харесвам уреди, улесняващи шетането в кухнята. Сдобила съм се с такива, които ползвам. Преди много ме изкушаваха всякакви нови, обещаващи улеснението уреди, но завряни по шкафовете трудно ги ползвам. Абсолютно съм си забранила да купувам нови от рода на гофретници, тостери, уреди за палачинки и пр. На плота ми стои мултикукъра, в който готвя почти ежедневно. Слоуто прибирам, защото ползвам по-рядко! Шкафовете са максимално освободени от тенджери, касеролки, панички, ренденца, цедки и пр. джиджафки.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 14:05 от mimi.7299

# 11 785
Аз също предприех разчистване на книгите в къщи по посока майка ми Simple Smile
Сортирам каквото мисля ще и харесат някои и ги отделям.

# 11 786
  • В заешката дупка
Минимализмът като самоцел няма особен смисъл. Още повече ако ще ти усложнява живота. Минимализмът трябва да служи на човек, а не обратното.  На море ще вземеш 2 чифта бански, а не 1, защото това е практичният минимум за теб. Но за някой може и 1 чифт да е практичният минимум, защото, примерно, не ходи предиобед на плаж/море и банският има достатъчно време да изсъхне или пък ползва сушилня . Simple Smile Ако вземеш 5 чифта, за да си с различни бански всеки ден/през ден или за всеки случай, примерно, това не е точно практичен минимум. Подобно е и с уредите. Има практична стойност, ползвам го често - нужно ми е значи. Но да държиш машина за хляб, защото евентуално ще я ползваш 1-2 пъти годишно - не е особено минималистично.

# 11 787
  • SF
Минимализмът е и доста разтеглив. За една почивка ще вземеш минимумът от двата бански, на следващата, уж за по-малко дни, ще си с 4 и ще си доволен, че ги имаш (да кажем, времето е лошо, липсва балкон, пералня). И с 2 си щял да се справиш, но с 4 е по-лесно.
Който не готви, може да е минималист откъм кухненски улеснения. Ако искам днес да правя мусака, мога да й отделя и 2-3 часа. Ако искам всеки ден да правя мусака, 2-3 часа ще дойдат в повече и ще търся разни помощници - уред за рязане на картоф на кубчета, бъркалка за заливката, нещо режещо магданоз. Разбирам те, ЧеКа и точно така мисля и аз.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 15:21 от Esmee

# 11 788
  • В заешката дупка
Така е - няма абсолютен минимализъм. Всичко е относително Simple Smile За мен минимализма е повече като нагласа и усещане да не прекаляваш, да не се затрупваш, да имаш пространство, да ти е удобно, лесно и практично, а не да имаш точно 2 бройки от това, 3 бройки от онова. Макар понякога човек да може съвсем спокойно и с по-малко отколкото си мисли, че му е нужно. Дрехи и обувки, примерно. Но ние живеем в консуматорко общество. И отвсякъде, съзнателно или подсъзнателно, човек е бомбардиран с идеите, че повече (и ново) означава по-голямо удобство, по-модерно, по-добро, по-престижно, т.е. все нещо по̀… И тази тема си мисля, че е за тези, които по един или друг начин са осъзнали, че това далеч не винаги е точно така.

# 11 789
а и да пазиш, да не замърсяваш, да не разхищаваш

Общи условия

Активация на акаунт