КГБ = Клуб на Готините Баби - 187.

• 69 814
  • 606
  •   1
Отговори
# 150
Привет на всички Simple Smile

Първо на патерица да честитя поредния   (от много глава не боли Simple Smile ) имен ден на имениците от вчера и да си взема по малко от лакомствата. Simple Smile
Но преди това да им пожелая  от все сърце да са здрави, весели и  щастливи .
 На  1 юли пак  и на 14 септември пак.  Simple Smile

Аз вънамерявам да изпратя протестно писмо до поповете. Сега все търся адашки из фейса, насъбрала съм няколко, да вземем да пуснем една петиция, която надявам се ще бъде подписана масово, да ни се отпусне веднага имен ден !!!
 Фло, браво на малката Радичка. Да е жива и здрава, то точно сега и е възрастта да започне активен спорт.
Иха, да , най добре е мама и тате сами да се оправят  докогато почувстват, че имат нужда от вас ( а и това време ще настъпи, и още как)
Ох, от сутринта съм започнала да го пиша това, да видим кога ще го завърша. Междувременно сгънах две перални, прострях една, сгънах една сушилня с  бели чорапи, сега се върти втора пералня със спално бельо  
Вчера беше базерен ден наблизо. всеки вторник. Отидох накупих някои неща, бях със тънка лятна блуза, скапах се от жега. Докато се върнах климатика  в колата не успя да изстуди , толкова горещо беше.
Имаше един щанд със зелении, купих 3 стръка праз (то не стръкове е стръчища- големи дебели.  Изчистих, нарязах и  ги накиснах във вода с оцет, да си изкарат всичко каквото има под листата. И сега се варят. Много обичам кюфтета от праз с малко кайма.Мъжът ми и синът ми много ги обичаха и винаги правехме за празнични трапези. Да, ама тия моите сега не щат и да ги вкуснат. Еми, наша милост решихме, че и аз съм човек, ще си ги направя. В края на месеца е тукашния великден. Сега като се сварят, като ги изцеда и скълцам ще си отделя една шепичка и  останалото във фризера. Пък ако им се прище да вкусят, да опитат, добре са дошли. Simple Smile
Исках да пиша нещо, но какво беше newsm78 newsm78 newsm78. Нейсе, написах ферман с глупости,но нищо. Може и да се сетя. Хубав и спокоен ден на всички  Simple Smile

# 151
  • София
Йееее, Кари, какви са тези кюфтенца с праз и кайма? Я кажи, че ми се мотаят няколко стръкчета ( малки и хилавки), та да им придам търговски вид и да ги уползотворим. Така и не ми каза времето на последния ви празник традиционно ли беше - с гръм и трясък? Нищо, ще чакаме догодина. Какво решаваш за идване до България?
ИВЕ, весело да си изкарате. Ей, да не похарчиш стипендията докато се прибереш Mr. Green

Та пак за рецептите от нашите баби. Няколко мацки откликнаха, после затишие. Все се надявах някоя грамотна баба да започне да ги събира в отделна папчица, ама не би...

Време е да започна и аз да се разкрасявам, че ще тръгвам на лекции след малко. Няма да се излагам пред младите, я. За пред чужденците не говоря Wink

ЖАБКЕ, ти готова ли си? Я кажи с какво ще се барнеш за утрешния празник?

afwitch ЯЖКА като не ползва автоНобила, аз ще го взема. Simple Smile

# 152
Ъхъ, от Банцко сам! За мен , нищо интересно не мога да кажа. Сама съм от 6 години и от 2 деца имам си само 1 внучка, да ни е жива и здрава! Дано един ден тя да се отсрами с повече наследници! На 5 години и половина е и засега с голямо желание тренира художествена гимнастика и на състезание в Ст. Загора скоро, заеха първо място, което много я впечатли. Аз все и казвам че това е за забавление и винаги може да се откаже, по-важно е като почне училище да дерзае там.(Ами като бивша учителка баба какво друго може да каже!)Понеже четох коментари за тази гимнастика, има ли полза, или повече вреди на по-късен етап, мисля, че не всяко тяло може да издържи на натоварванията без негативни последици. (Макар че, без да съм тренирала няма става която да не ме боли!) Та се надявам внучката ми сама да усети за кой спорт става и за кой не.  И понеже утре много от вас ще са залисани с празника, искам да поздравя всички още днес, с едно чудесно стихотворение, посветено на жените :
Песен за младостта-Л.Даскалова

Жени,недейте нивга остарява!
Какво е по-добро от младостта,
тя даже грозотата украсява
с игрив вървеж,с въздушна лекота.

О,нощ,не се гордей ти със звездите!
Очи по-светли има младостта,
по-тъмни къдри,меки и завити,
чело с по-нежна лунна белота.

Земя,не се гордей със плодовете!
Познаваш ли по-сладък плод,кажи,
по-съвършен,по-свиден от детето,
което майката на свойта гръд държи?

Че младостта ни дава чудна власт-
усмивката,която покорява
и възвисява в обич всяка страст,

изповедта на трепетните устни,
прегръдката на топлите ръце,
която кара в подвиг да се вдигне
надменното мъжествено сърце.

Все тъй с летяща стъпка да вървим,
за да си каже: „Пролетта минава!”
усети ли ни нашият любим.

И цял живот да се бои от други,
да ни ревнува,както и преди,
макар че ние  верни сме съпруги,
тревожен,всяка стъпка да следи.

Да бъдем като липовия цвят-
макар,че още в юли прецъфтява,
години пази своя аромат.

Ще се простим със свойта първа свежест,
но нека ароматите да съхраним
в усмивката си,в погледа си прежен
и в някой волен жест неповторим!

И нека с тая сила на липата
любимия владеем до смъртта.
И както чувства вечно аромата
да вярва,че е вечна младостта.

А з искам цял живот да бъда същата
и в обичта, и с мойта красота.
Като венец с ръцете да обгръщам
любимия единствен,моята мечта.

И във часа,когато се прощавам
със този,за когото аз живях,
с последни сили аз ще се изправя
да кажа гордо: "Аз не остарях!"
 Жени,недейте нивга остарява!!!
                                 Лиана Даскалова
Хубав празник на всички!

# 153
Фло, като дойде австриеца на кафе, за малко, така е.Докато четеш добре, но като тръгнеш да пишеш,госта с кафето ти е прибрал малко и от акъла...Времето за първи път от не знам колко си години, беше слънчево и хубаво и приятно. И всички си останахме в къщи.... Joy по улиците калабълък, по заведенията тоже, децата се фотнаха , качихме във фейса , инстеграм и прочие клюкарски сайтове и си гледахме филми  Joy

За кюфтетата от праз, наричат се "фритикас ди праса", това е специалитет на балканските евреи и се приготвя педимно по празниците. Рецептата е нашите готварски рецепти

Kюфтета от праз- Caroline
29.01.2012 20:03
"10на стръка праз се нарязват на парчета, измиват се много добре(най -хубаво е отначало да се оставят да покиснат във вода с малко лимонов сок или оцет, за да се изчистят всякакви малки гадинки и буболечки,наврели се между листата Simple Smile) и се сваряват.
Изцеждат се добре и след това се смилат през машинка за мелене на месо, не миксер!!!
Към смления праз се добавя 1/4 кг каима, 2-3 яйца, магданоз, чер пипер и сол.Оформят се кюфтета и се пържат в горещо олио.
Преди да се поднесат се заливат с малко пилешки бульон и се запичат, а след като са поднесени вече в чиния е хубаво да се наръсват с пресно изстискан лимонов сок."

Горната рецепта е "за индустриални" количества, като за празник де. Като сме се събирали около масата 20-25 човека та и кусур.

В малко количество , например  като днес, (за една шепичка) сварих няколко картофа уж за пюре. Но един от тях добавих смачкан към смления праз, малко кайма , черен пипер , сол, яйце, .Ако има нужда може да се добави  съвсем малко галета или брашно, оформят се кюфтета и се пържат в сгорещено олио.
За инициативата на бабешките рецепти, ми то къде ще ги търсим, као ние самите сме бабите Mr. Green

Аз впреди няколко години във един форум бях създала ред теми с различна тематика и една от тях беше "Патентите на баба и мама". Отначело имаше доста подигравки от разни умници и "ентЕ легнти" , но после така се популризира че достигна над 450 интернет страници, като стана втората по четене и посещение тема.Много хора от цял свят се включиха, беше пълно с рецепти и разни "бабешки" трикове ( сега се чудя на български ли е думата трик newsm78 Embarassed) но миналата година за огромно съжаление , без предупреждение закриха форума и всичко пропадна в дън земя. Добре че имах благоразумието поне темата със творбите на мъжа ми да си я препиша във един мейл , но тя беше само 29 стр. А темата с приказки (бях дала навремето линк  към нея също)  ... smile3518.  Жалко, заради двама трима идиота които изгубиха контрол над себе си и сетивата си и започнаха  да "осират" всичко, и администраторите закриха форума и изтриха всичко без следа.

# 154

КОГАТО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПРЕДАВАТ МАЧ

# 155
# 156

ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЕ
1, Мигрена
2.Високо кръвно
.Стрес
4. (Червената глава) учителстване

Последна редакция: чт, 08 мар 2018, 09:19 от Caroline

# 157
Фло, да  информирам,  че започнах да копирам и запазвам споделените рецепти, ама няма ентусиасти. Сега добавих и рецептата на Кари. Когато се съберат повече, ще ви ги постна.
Бабо Маша, стихотворението е много хубаво. Чела съм го, но го бях забравила.
 Значи сме колежки. Нали знаеш, че бивш учител няма.
При мен нищо ново, което ме радва, че новите  обикновено са неприятни и предпочитам ден  без новини.

Последна редакция: чт, 08 мар 2018, 13:01 от K.A.G.

# 158
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
Добър вечер , девойки!
Днес цЕл ден миткосвам , утре пак. Simple Smile
Фло , утре ще се фотна и ще се пУкажа. Wink
С нова глава и с маникУр ... Готова съм!

Кари , ФБ измисли по няколко имени дни в годината на едно име.
Но , Красимир/а си е от време оно на 6 март и не се променя.
Пък кой кога ще да празнува. Simple Smile

КАГ , да е здрава и да носи медали сладурката.
Красавица малка.

Новата баба Маша не съм я поздравила май. Спомен нямам. Simple Smile
Ха , добре си дошла. Чувствай се добре сред нас.

Айде оставям ви , че да изгладя тоалета за утре. Wink
Лека нощ!

# 159
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛИ ДРУЖКИ!
"Жената е почва, на която всичко вирее. Ако изчезне жената, всичко спира – и наука, и религия, и музика, и поезия, и изкуство – почва няма. Поетът пише, докато носи жената в ума си. Отнемете ли жената, перото му престава да пише. И завоевателят вади смело оръжието си, докато носи жената в ума си. Щом отнемете жената, той изгубва смисъла на живота си и слага оръжието… Аз не разглеждам жената като външна, физическа форма, но като жива идея…Обръщам се към жените и казвам: Не бивайте мекушави! Смелост се иска от вас. Сега Бог ви говори, а не хората или духовете. Разперете крилата си, вдигнете главите си нагоре!...Новата култура изисква жени не в обикновения смисъл на думата, но жени на новото – решителни, светещи жени: жени със светли умове, с широки сърца, с диамантена воля."
Петър Дънов

# 160
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
Скъпи дами , честит 8-ми март!  Пожелавам ви много сладост в живота , слънчеви дни , големи успехи и много борбеност! Нека през следващата година да имате незабравими , топли моменти с хората , които обичате и да следвате целеустремено мечтите си!

# 161
  • в малка спретната къщурка
ЧЕСТИТ 8-ми МАРТ!
БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ И ОБИЧАНИ ВСЕКИ ДЕН!
Весел празник и внимавайте с бейлиса. тук едно голямо намигване.

# 162

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛИ ДРУЖКИ!!!
Маша-добре си дошла!

# 163
  • Кубрат/ Пишурка

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ МОМИЧЕТА! БЪДЕТЕ СИЛНИ И УСМИХНАТИ!

И аз, като един даскал, ще ви поздравя със стих:

Жена съм...
Възродена пролет.
Възкръсвам като феникс всеки път.
Като бръшлян съм.
Жилава... отровна...
А корените ми и камъни рушат.

Не коленича в бури.
Тичам в урагани.
И не изгарям лесно в пепелище.
Разчупвам с пръсти въглени.
Нанасям рани.