Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 543
  • 652
  •   1
Отговори
# 255

И, което ми направи недобро впечатление, дано не бъркам, че от толкова страници плява, загубих същественото – майката си е позволила да говори, прави забележка (или с какъвто тон е говорила) на бащата пред дъщерята в момента на афект. Това не е правилно, така дъщерята се самонавива и драматизира още повече. И се подбива авторитета на бащата.
Друга тема е, че бащата не е редно да раздава шамари от безпомощност и очевидно не е от най-фините хора при общуване.
Разговорите между родителите се водят с обвинения, посочване на грешки и т.н. насаме между родителите. Взаимното подбиване на авторитетите им никога не води до нищо добро – единият или другият губи уважението на децата.

Няма как да не се съглася. Обаче този основен момент продължава да се неглижира и от майката, и от половината изказали се по темата. А без да се отстрани този проблем, възстановяването на семейните отношения няма как да стане.

Аз лично този момент съм го пропуснала. Може би е част от измислиците на Черен Сапфир.

Не е. Крещяла е на бащата след скандала, а момичето е слушало от другата стая.

И се е тръшкало на пода пияно и разстроено, така го описа жената.

# 256
А сега си чете книжки и изкарва шестици, но по някаква причина трябва да е наказано доживот.

# 257
  • волно калдъръмче
И щом е имало сили да се тръшка следва единственото логично заключение - малко е пило.

В това семейство децата са абсолютни жертви. Баткото поне е дисциплиниран и самостоятелен. Защо ли? Дано момата също да намери себе си.

# 258
Дъщерята е уважавала баща си, докато не е решил да се държи като пубер, какъвто за разлика от нея, не е.
На мен ми е трудно да си представя как ще уважавам мъж, който като женичка си изпуска нервите и си позволява да удари момиче/жена.
Дъщерята дължи уважение и на двамата си родители, поради простия факт, че все още я хранят и живее в дома им. И родителите са длъжни да изискват​ това уважение.
Бащата е ударил шамар не на жена, а на разлигавена, пияна, плещеща глупости пикла. Дали е било правилно е друга тема. Правилното е било шамара да дойде от майка и. Тя обаче е прекалено "фина" за да си цапа ръцете с възпитанието​ на дъщеря си.
Мълчанието е наказание не за постъпката, а за проявявания магарешки инат. Дали е правилно е отново друга тема. Поведението на майката е безотговорно в не по-малка степен.

# 259
Вижте, тази жена си познава мъжа. Тя живее с него от поне 25 години. Дали ви харесва на вас или не, в случая е без значение. Тя си го е избрала, тя си го търпи или може да избере да не го търпи - изборът е неин. При всички случаи няма да го промени, колкото и да размахвате пръст от Бг Мама. Тя трябва да реши дали занапред ще продължи да живее с този мъж, какъвто е, или няма да продължи - и съответно да претегли много внимателно плюсовете и минусите и от двете решения. Ако реши да продължи, ще трябва да се съобрази с характера му. Това е положението. Може да ви се вижда всякакво - незряло, авторитарно, каквото там мислите - няма никакво значение. Същият този незрял и авторитарен мъж все пак е отгледал един син, а дъщеря си - до 16-тата й година. И все още продължава да я отглежда въпреки неблагодарното й поведение. И е много вероятно това да се е оказало по-доброто решение, отколкото алтернативата - децата да израснат сами само с майката или с друг мъж, който би могъл да е доста по-лош баща от истинския им. Доста безотговорни ми се струват подмятания с лека ръка да го зареже, щото не бил достатъчно гъвкав и модерен. Ами ако си има чувства към този негъвкав и немодерен мъж? Ами ако не е в състояние да поддържа семейството без неговото участие? Ситуацията има много повече измерения от напомпаното его на една, без извинение, вчерашна пикла.

Авторката, познавайки мъжа си (и ако имаше елементарен такт и житейска мъдрост), не трябваше да експериментира и да оставя насаме с него пияната си и неадекватна дъщеря. Трябваше да я дръпне навреме настрани и да не допуска апокалипсис. И след като все пак го е допуснала с безотговорното си бездействие, трябваше поне да не налива масло в огъня, като вдига скандал на и без това бесния баща пред дъщеря му. А след като е свършила и тази глупост, трябваше поне на сутринта да постави твърдо изискване на дъщеря си да отиде да се извини за обидите към своя родител (хубав, лош - родител е!), след което и самият родител най-вероятно би се извинил, че му се е отплеснала ръката. За различните хора са непростими различни неща. За всички вас може да е дребна работа какво му е наговорила, а той може да е бил смъртно засегнат.

След като обаче авторката е направила горните пропуски (поради липса на реална преценка или поради погрешно задействани майчински инстинкти), е трябвало да работи с дъщеря си по посока тя да осъзнае собствената си грешка - не само със самото пиене (което явно е говорено), но и спрямо баща си. Да осъзнае, че е необходимо да поеме отговорност за действията си като голям човек, а не да претендира, че е такъв, само когато й изнася.

Но след като така или иначе е допуснала с бездействието да се стигне до настоящата ситуация, трябва да престане да игнорира факта, че скрепяването на семейството минава първо през изглаждането на отношенията с мъжа й, а след това - на двамата общо с детето. Просто няма начин да бъде променен един вече възрастен и улегнал характер, какъвто има бащата. Или трябва да се съобрази с него, или да го напусне. Или да остави нещата, както са. Няма други опции.

# 260
Мълчание над година не е нормално в никое семейство, нито между приятели, нито никъде. След много чутовен гаф, мога да разбера да й се разсърди за няколко дни и да я гледа накриво, да я накаже за някакъв период да не излиза (както е и станало, доколкото разбрах от първите постове), наказанието трябва да е според провинението. Година и нещо игнор е пълно изпускане на детето и води до трайно отчуждаване. Как ли се чувства това момиче като, например, се разболее от грип, а баща й я подминава. Като не я пита яла ли е, наспала ли се е, добре ли е, като не обръща внимание на успехите й, не я хвали, не я поощрява, не я пита с кого е излизала днес, какви са й учителите, коя книга чете, какво мисли да следва... никой, ама наистина никой семеен проблем не се решава с безразличие. Нормално е да смята, че баща й не я обича предвид това, че с нищо не го показва.

Дъщерята е уважавала баща си, докато не е решил да се държи като пубер, какъвто за разлика от нея, не е.
На мен ми е трудно да си представя как ще уважавам мъж, който като женичка си изпуска нервите и си позволява да удари момиче/жена.
Дъщерята дължи уважение и на двамата си родители, поради простия факт, че все още я хранят и живее в дома им. И родителите са длъжни да изискват​ това уважение.
Бащата е ударил шамар не на жена, а на разлигавена, пияна, плещеща глупости пикла. Дали е било правилно е друга тема. Правилното е било шамара да дойде от майка и. Тя обаче е прекалено "фина" за да си цапа ръцете с възпитанието​ на дъщеря си.
Мълчанието е наказание не за постъпката, а за проявявания магарешки инат. Дали е правилно е отново друга тема. Поведението на майката е безотговорно в не по-малка степен.

# 261
  • волно калдъръмче
Бащата знае, че е лош. Майката, като има претенции, че се оправя по-добре, да възпитава сама. Аз я съветвам да си спомни епизоди от тийнските години на големия, когато и двамата родители са се справяли заедно.

# 262
Гугъл, щерката няма никакво право да споменава за любов от човек, към когото не проявява елементарно уважение. И то с години.
Което не прави родителите по-малко за бой.
Отдавна би следвало да са я поставили на мястото и.

# 263
  • София
Скрит текст:
Вижте, тази жена си познава мъжа. Тя живее с него от поне 25 години. Дали ви харесва на вас или не, в случая е без значение. Тя си го е избрала, тя си го търпи или може да избере да не го търпи - изборът е неин. При всички случаи няма да го промени, колкото и да размахвате пръст от Бг Мама. Тя трябва да реши дали занапред ще продължи да живее с този мъж, какъвто е, или няма да продължи - и съответно да претегли много внимателно плюсовете и минусите и от двете решения. Ако реши да продължи, ще трябва да се съобрази с характера му. Това е положението. Може да ви се вижда всякакво - незряло, авторитарно, каквото там мислите - няма никакво значение. Същият този незрял и авторитарен мъж все пак е отгледал един син, а дъщеря си - до 16-тата й година. И все още продължава да я отглежда въпреки неблагодарното й поведение. И е много вероятно това да се е оказало по-доброто решение, отколкото алтернативата - децата да израснат сами само с майката или с друг мъж, който би могъл да е доста по-лош баща от истинския им. Доста безотговорни ми се струват подмятания с лека ръка да го зареже, щото не бил достатъчно гъвкав и модерен. Ами ако си има чувства към този негъвкав и немодерен мъж? Ами ако не е в състояние да поддържа семейството без неговото участие? Ситуацията има много повече измерения от напомпаното его на една, без извинение, вчерашна пикла.

Авторката, познавайки мъжа си (и ако имаше елементарен такт и житейска мъдрост), не трябваше да експериментира и да оставя насаме с него пияната си и неадекватна дъщеря. Трябваше да я дръпне навреме настрани и да не допуска апокалипсис. И след като все пак го е допуснала с безотговорното си бездействие, трябваше поне да не налива масло в огъня, като вдига скандал на и без това бесния баща пред дъщеря му. А след като е свършила и тази глупост, трябваше поне на сутринта да постави твърдо изискване на дъщеря си да отиде да се извини за обидите към своя родител (хубав, лош - родител е!), след което и самият родител най-вероятно би се извинил, че му се е отплеснала ръката. За различните хора са непростими различни неща. За всички вас може да е дребна работа какво му е наговорила, а той може да е бил смъртно засегнат.

Скрит текст:
След като обаче авторката е направила горните пропуски (поради липса на реална преценка или поради погрешно задействани майчински инстинкти), е трябвало да работи с дъщеря си по посока тя да осъзнае собствената си грешка - не само със самото пиене (което явно е говорено), но и спрямо баща си. Да осъзнае, че е необходимо да поеме отговорност за действията си като голям човек, а не да претендира, че е такъв, само когато й изнася.

Но след като така или иначе е допуснала с бездействието да се стигне до настоящата ситуация, трябва да престане да игнорира факта, че скрепяването на семейството минава първо през изглаждането на отношенията с мъжа й, а след това - на двамата общо с детето. Просто няма начин да бъде променен един вече възрастен и улегнал характер, какъвто има бащата. Или трябва да се съобрази с него, или да го напусне. Или да остави нещата, както са. Няма други опции.
Какво означава "познавайки мъжа си"? Доколкото разбрах до този момент той не е посягал. При това положение на майката как да ѝ хрумне, че дъщеря ѝ не е в безопасност със собствения си баща?
Освен това, и бащата, и майката са попаднали на една и съща гледка. И двамата са били шокирани. Защо непрекъснато се опитваш да изкараш бащата някакъв идиот, който не може да носи отговорност за действията си, а майката не само че тряба да носи отговорност за нейните действия, а и за неговите? И ако наистина един здрав психически възрастен индивид не може да носи отговорност за действията си, за какво уважение към него може да става въпрос?

# 264
Ами хубаво, да подава тогава молбата за развод, та белким ви угоди. Може пък това да разреши всичките им проблеми.

Не е важно какво ни се струва тук на нас за най-правилно, а какви решения ще вземе тази жена в реалната ситуация, в която живее. От всичко най-нереално ми се вижда таткото да падне на колене пред дъщеря си и да моли за прошка, че е бил лош татко.

# 265
  • Варна
Отврат. Повръща ми се от изказванията на някои потребители, пълни с откровени обиди. Чудя се как не е минал модератор да ви замете.

Имам дъщеря и знам, че аз лично няма да издържа пълен игнор на детето си над една година. Каквото и да е направило. Ще говоря, говоря и говоря до припадък и ще се опитвам да оправя нещата. Плюя на ината и достойнството, те няма да ме топлят на стари години.

# 266
  • София
Дори не съм намеквала за развод.

# 267
  • Sofia
sani24,
Попитай ги и двамата поотделно, доживот ли смятат да не си говорят. Ако утре единият от тях си замине от този свят (недай Боже), няма ли другият да съжалява за изпуснатото време и за лошите отношения? И какво според тях трябва да се промени, за да се поразтопят ледовете. Без да приемаш отговор "не знам". Оттам-нататък виж какво ще правиш според отговорите им. Посещение при семеен терапевт не би било излишно също, ако не можеш да се справиш - първо само ти отиди.

# 268
Дори не съм намеквала за развод.

Ти не, но Лиляна - да.

А и какъв друг изход има?

# 269
Гугъл, щерката няма никакво право да споменава за любов от човек, към когото не проявява елементарно уважение. И то с години.
Което не прави родителите по-малко за бой.
Какви години? Те са се уважавали и са били дупе и гащи цял живот преди "случката". И разбира се, че може да изисква любов от баща си. Те са й родители. Направили са я, следователно са я искали, възпитавали са я, отглеждали са я, не могат просто да абдикират и да спрат да я обичат, защото е сгафила веднъж и после типично по пуберски се е дръпнала. Неслучайно родителската обич се нарича безусловна и макар че има изключения, тя не е убила човек, че да заслужи отлъчване.

Имам майка, знам си пуберските изпълнения и знам, че тя нямаше да издържи и седмица да ме игнорира в "наказание", каквито и глупости да съм сътворила, камо ли за единична грешка. Нали утре съвсем ще кривна и няма и да знае какви ги върша, защото е решила да не ме удостоява с вниманието си. А тази девойка даже сама се е съвзела. Извинявайте, ама дай боже на всички децата да карат толкова лек пубертет с 2 единични провинения, отличен успех и четене на книжки.

Общи условия

Активация на акаунт