Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 518
  • 652
  •   1
Отговори
# 210

Salsisha, Ами хубаво, нека я е видял в лоша светлина, нека това го е потресло, нека реагира. Човешко е, както е човешко и че момичето е направило простотия, която натъртвам - е единичен случай все пак и е във възраст, в която много не мислят. Нека реагира - да каже нещо обидно, да тресне някоя врата, да викне, дори да накаже. Ама година и половина да не се сдобри с детето си, я стига. Това не е като да й вземе телефона и нета за 2 седмици. Това е жестоко и води до травми, които понякога могат да бъдат непоправими. Възрастните в тази ситуация не реагират адекватно. Момичето я тресат хормоните и драматизира излишно, но това е характерно за нейната възраст. За тяхната - не е.

Нямах предвид бащата - той е баща. Казах го по повод определенията, които Ежко използва за пилата дъщеря. Мъжете ще я виждат така. Вече видяли я така, обикновено така си остава. Те не знаят еднократно ли е, редовно ли е, не ги и интересува. Оная пияната ще си е и така ... Много е деликатна ситуацията с момичетата, трябва да се сведат до минимум подобни експерименти с алкохола.

Но да, както казваш, може би и това се е появило в съзнанието на бащата, защото той също е мъж и за него също е имало пияни ****.

# 211
да приучаваш някой да се извинява след като е бил ударен е много лоша практика и бързо се привиква към нея, а това в никой случай не е възпитателно.
Да се извини за това, което е направил И да очаква да му се извинят за удара. Всеки си поема отговорностите. И очаква от другите да поемат своите.
Авторката питаше откъде да започне. Ами от началото. Щерка и е започнала - казва извинявай първа. И е ОТГОВОРНОСТ НА АВТОРКАТА да и обясни това в прав текст. И да окаже необходимия натиск. ПОСЛЕ подобно и с мъжа си.
Много е деликатна ситуацията с момичетата
А с момчетата е направо опасна. Катастрофи, тежки травми при сбиване и т.н. Рисковете са различни по вид, но еднакво тежки като резултат.

# 212
Отговорността на бащата е да възпитава детето си и да го научи как да се държи при проблем.
1 г. той ѝ показва как трябва да си зарежеш отговорностите при възникнала ситуация и да чакаш друг да ти я оправи.
Разбирам да признае, че е сгрешила, да каже, че си е извадила поука и т.н., но извинение за какво? Не тя е въртяла шамари.

# 213
За причинените тревоги и огорчения например? За предаденото доверие?
Грешка е да объркаш домашния сайдер с бъзов сок в ранна детска възраст. Да се напиеш на 15 извън къщи е малко по-друга бира.

# 214
Отговорността на бащата е да възпитава детето си и да го научи как да се държи при проблем.
1 г. той ѝ показва как трябва да си зарежеш отговорностите при възникнала ситуация и да чакаш друг да ти я оправи.
Разбирам да признае, че е сгрешила, да каже, че си е извадила поука и т.н., но извинение за какво? Не тя е въртяла шамари.

Редно е човек да се извинява, дори и без сериозно провинение, дори и само за това, че безпокои някого по съвсем невинен повод, като от "Извинете, колко е часът?" до "Извинявам се, че създадох тази ситуация". Показва добронамереност, като минимум. Не че аз самата го правя, но се опитвам, когато се усетя ... макар и отдавна минала тинейджърската възраст.

# 215
Ezhko, Вие кога сте се напили за пръв път? От чисто любопитство питам, за статистиката. За всяка майка "нейното гардже си е най-хубавото", както се казва, но настрана този факт- моето дете се е напило, понесло е последствията си и тук идва тънкия момент- те, всъщност се оказват пагубни за последвалите отношения баща-дъщеря. Това е моята мисъл, това беше през цялата дискусия. Аз за пръв път се напих на 17. Сега, 25 години по-късно, си се чудя на акъла защо- може би след време и дъщеря ми ще е по същия начин, дай Боже! Нима на 16 години сте имали разсъжденията, които имате сега (5/10 или 15 год. по-късно)? Не вярвам. Simple Smile

# 216
Ezhko, Вие кога сте се напили за пръв път? От чисто любопитство питам, за статистиката. За всяка майка "нейното гардже си е най-хубавото", както се казва, но настрана този факт- моето дете се е напило, понесло е последствията си и тук идва тънкия момент- те, всъщност се оказват пагубни за последвалите отношения баща-дъщеря. Това е моята мисъл, това беше през цялата дискусия. Аз за пръв път се напих на 17. Сега, 25 години по-късно, си се чудя на акъла защо- може би след време и дъщеря ми ще е по същия начин, дай Боже! Нима на 16 години сте имали разсъжденията, които имате сега (5/10 или 15 год. по-късно)? Не вярвам. Simple Smile
На 13. Без да искам. Взех домашния сайдер на нашите за бъзов сок. Никога преди или след това.
Жена ми мрази вкуса. Едвам се нави на шампанското в гражданското. И досега не майтапи, че се съгласила само щото много ме обичала... Синовете не пият принципно.
На 16 бях спортист. И без друго ми изкарваха ангелите, а една чаша вино от семейния празник я проклинах на следващия ден през всичките 4 часа от тренировката. Колкото и да е странно - усеща се даже една чаша. Трениралите активно го знаят. И на 16 и на 48 отношението ми към алкохола е непроменено. Никога над половин промил. Нямам проблем с халба бира, чаша вино или твърд алкохол. Но никога преди шофиране, спорт или важна работа. Ще рече на месеца веднъж.
Синовете са в училище, където изключват не за напиване, а за седене на маса със сервиран кен бира. Не че са се засилили или не са близвали алкохол преди колежа. Обаче мотоциклетизъм и алкохол е равно на големи синини...
А те много обичат да карат мотор.
Та така.
Последствията​ за дъщеря ви идват не от пиенето, а от инатенето да каже едно извинявай на баща си. От сърце и с разбиране.

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 01:59 от Ezhko

# 217
А за бащата няма никакви последствия от това, че от инат не е опитал поне да стопи ледовете? На него просто му е все тая, така ли? Похвално.

# 218
Какви тревоги? Разбирам да е стигнала до болница и едва да са я спасили, ок. Но това, че си е пийнала веднъж, не виждам какво чак толкова го е разтревожило. Предадено доверие? Това, че баща ѝ си е мислил, че е на 5, не е предадено доверие.
И да не забравяме, че той е пълнолетен, и родител. Негово задължение е да бъде баща, бягане от тази отговорност за цяла година е недопустимо.

Редно е човек да се извинява, дори и без сериозно провинение, дори и само за това, че безпокои някого по съвсем невинен повод, като от "Извинете, колко е часът?" до "Извинявам се, че създадох тази ситуация". Показва добронамереност, като минимум. Не че аз самата го правя, но се опитвам, когато се усетя ... макар и отдавна минала тинейджърската възраст.
Не мисля, че това значение на думата има някаква връзка с онова, което се има предвид.
Но и за едното, и за другото - децата се учат от родителите си. Очевидно баща ѝ не смята извинението за редно, нормално е и момичето да смята, че това е правилното.

Скрит текст:
На 16 някъде се напих и аз. Чудо голямо. Беше ме малко срам на другия ден, но майка ми и баща ми нищо не казаха. Беше ми обица на ухото и не съм се излагала повече. Ако бях повторила тогава щеше да има последствия, но съвсем не шамари, наказания и цупене, по-скоро разговори - винаги това е било решението им при проблем.

# 219
А за бащата няма никакви последствия от това, че от инат не е опитал поне да стопи ледовете? На него просто му е все тая, така ли? Похвално.
Бащата е същия дол дренки. Избягал от отговорностите си в "гордо мълчание". Приличат си. Все едно са баща и дъщеря.

Какви тревоги? Разбирам да е стигнала до болница и едва да са я спасили, ок. Но това, че си е пийнала веднъж, не виждам какво чак толкова го е разтревожило. Предадено доверие? Това, че баща ѝ си е мислил, че е на 5, не е предадено доверие.

А не бе, да се напиеш на 15 до степен да не знаеш какви ги приказваш и то на чуждо място е невинна и безопасна детска шега... В реда на нещата е да очакват да се върнеш пияна от купон. Ако не искат, да не са те пускали...

# 220
  • out of space
Безусловна любов е: когато дадеш правото на любимия човек да реши какво ще прави и да си поеме отговорността,  за постъпките си решава единствено той. Това не изключва съвети и обич.

Отговорността често се бърка с вина. Не винаги имат общо: Ако някой ти подхвърли бебе пред вратата, убият човек пред теб или ударят шамар на близък- ти едва ли имаш вина. Но отговорността какво да направиш от тук нататък е изцяло твоя. ТВОЯ!

Скрит текст:
Оглеждай се за наркотици (хапченца)

# 221
Ако се търси виновник - 100% са родителите.

Ако се търси как да се излезе от блатото в което са - не виждам как ще стане. Доста неща се казаха, бащата е ясно че няма да се мръдне, майката изобщо не виждам някакъв здрав разум да проявява - от както пусна темата, та през всичките и коментари. И така. Няма да се оправят работите най-вероятно. Има начини, но ... няма воля.

# 222
А не бе, да се напиеш на 15 до степен да не знаеш какви ги приказваш и то на чуждо място е невинна и безопасна детска шега...
Никой не е казал, че е шега. Напиване като напиване.
Но със сигурност е по-безопасно от това цяла година да оставиш детето си без баща.

# 223
  • Насред хаоса
Просто наистина ще ви помоля, да спестите този речник към детето ми, защото както и на всяка майка и на мен ми е болно.
Този речник сам по себе си говори за използващите го, така че опитай да не си го слагаш много на сърце. Не е нужно също да се оправдаваш и през няколко поста да обясняваш какво точно си направила и продължаваш да правиш - който иска, го е видял и разбрал. Това, че някои си въобразяват, че са обвинители в съдебен процес, е нормално за тук, да не говорим, че всяко прегрешение се изкарва смъртен грях, сякаш те и децата им са застраховани и със сигурност знаят какво ще им сервират след време отрочетата. Следи внимателно дъщеря си и говори на мъжа си, че за разлика от нея на него не му е позволено да се държи като пубер. И че колкото повече продължава да се инати, толкова повече я отчуждава от себе си.

# 224
Значи, пияната дъщеря трябва да изкупи с пране, чистене и готвене деянието си. Интересни разсъждения.

Общи условия

Активация на акаунт