Отговори
# 390
Така трябва да изглежда. Програмният продукт, който ползват в счетоводството Ви автоматично генерира този документ. Всичко е наред.

# 391
Във втората колона е правилно написан месец, в останалите колони трябва да се впише дохода, в случая нулев.

# 392
Аз като подавам документи казвам всички обстоятелства - че с мъжа ми живеем заедно, но сме с различни настоящи адреси. Те ми казват да декларирам само моите доходи. Няма нужда да се лъже, просто казвате как стоят нещата.
Евала на служителката.
Аз днес ходих да си взема документи да си ги напиша вкъщи. Наложи ми се да чакам 15 мин и да слушам ромска реч през цялото време. Влизам казвам учтиво ,,Добър ден. Искам документи за детски". Сърдита служителка троснато ми иска ЕГН. Казвам й го, а тя ми държи един тон ,,Да впишете доходите на Иван". Аз: Потитах защо?
Тя: Защото е припознал децата. Носят неговите имена.
Аз: Ние не живеем заедно, настоящите ни адреси са различни.
Тя: (ихидна усмивка) Като много разбираш ето ти документите и прави каквото искаш.
Аз: Благодаря. Хубав ден.

От служител до служител има огромна разлика.
И най-много се дразня от това, че ромските майки получават всички до една помощ, а на нас българките ни се отказва, дори бих казала правят проблем.
Не съм съгласна моите деца да не получават детски надбавки. Щом има вратички в законите ще се възползвам от тях (искат различен настоящ адрес).
Въпроса ми е: По какъв начин ще докажат в какви отношения съм с бащата на детето? Съвместно живеещи или не?

# 393
  • Бургас
Онзи ден подадох документите. Бях се настроила негативно, но служителката беше любезна, нямаше абсолютно никой и подадох документите за 10 минути.

# 394
  • София
Честита Коледа на всички, здраве и берекет да е!

Имам малко заплетен казус и бих искала да консултирам с вас.

Детето е с двойно гражданство и до 2016 год. имаше адрес и при баща си в чужбина и получаваше детски надбавки от там. От 2016 вече няма адрес там и подадохме молба за детски на мое име. Законът там позволява да се получават детски дори ако детето не живее в страната. При подаването на декларация за детски на мое име обаче ми искат бележка от нашите служби дали получавам детски тук, и ако не получавам, искат от мен да кандидатствам и да им пратя отговора.

Аз за изминалата година съм била безработна, но получавам издръжка от бащата (която обаче не е присъдена от съд, ние нямаме брак). Трябва ли да включа тези суми в доходите си, при положение, че не са декларирани в НАП? Второ, аз всъщност не съм кандидатствала за детски тук, защото смятам за нередно, при положение, че чакам да получа евентуално другите детски, които са в пъти повече от тези тук. Как да постъпя? Ако не кандидатствам тук, няма да ми изплащат детските от там....предпочитам дори да получа отказ от тук, за да няма драма. Приемам всякакви съвети и мнения и предварително благодаря за помощта!

# 395
  • София-Младост
Аз нищо не разбрах....трябва да кандидатстваш тук за детски, за да може там(където и да е това) да ти ги изплащат?!
Ако подаваш тук документи, издръжката от бащата, дори и съдебно присъдена не влиа в декларирания доход.

# 396
Нали ти искат документ че тук не вземаш. Какво кандидатстване...какъв отказ тогова?

Вземи си документ от АСП че не получаваш тук детски...

# 397
  • София
Искат ми документ, че не съм получавала тук досега и защо (защото не съм кандидатствала въобще) , първо, и второ, ако не съм кандидатствала, искат да кандидатствам сега и да им изпратя отговора.

# 398
Искат ми документ, че не съм получавала тук досега и защо (защото не съм кандидатствала въобще) , първо, и второ, ако не съм кандидатствала, искат да кандидатствам сега и да им изпратя отговора.
след като ти искат документ, отиваш в соц. подпомагане и подаваш молба за издаване на удостоверение за получавани помощи, посочваш периода за който искаш, както и пред кого да послужи. В срок до 7 дни няма проблем да ти бъде издадено. 
Вариант е да се поиска формуляр е411 или Ф01, който се попълва в съответната държава от ЕС след което служебно или на ръка се носи в тукашната соц. служба.

# 399
  • София
Така е, този документ ми решава въпроса с това дали съм получавала до момента детски, но не помага по повод на условието им да кандидатствам тук също и да им пратя отговора на нашите социални служби. Въпросът е всъщност имам ли право на детски в България?

Доколкото проучвах, при определяне правото на семейни обезщетения в няколко държави, компетентните национални органи трябва да вземат под внимание положението на двамата родители в решението коя държава е приоритетно отговорна за изплащане на обезщетенията.

Решението се основава на правила за приоритетност, според които  първостепенната държава, отговорна за предоставяне на обезщетения, е страната, в която правото се основава на заетост. Ако правото се основава на заетост в две страни, тогава страната, в която живеят децата, е отговорна за предоставянето на обезщетения, при условие че единият родител работи там. (в моя случай това не е така, безработна съм). В противен случай това е страната, която плаща най-високи обезщетения.

Тоест, би трябвало да нямам право на помощи тук, първо, защото правото ми е основано на пребиваване, а не на заетост, каквото е правото на бащата, и второ, детските надбавки в другата страна, в която имам право на помощи, са по-високи от тези в България.

# 400
Детето трябва да живее повече от 6 месеца в годината в България, за да имате право на детски.

# 401
Ако настоящият Ви адрес, Вашият и на детето е в България,  доходите Ви са под 500лв. Детето е имунизирано и посещава учебно заведение, не виждам начин да ви откажат помощ в България.  
Едва ли ще доживеем, при нас правото на детски да е обвързано със заетост в страната.

# 402
  • София
Ще взема да пусна едно питане със свободен текст до АСП за тълкуване на казуса. Ако директно кандидатствам, в самото заявление не виждам как да обясня точно ситуацията и да кажа, че вече съм кандидатствала в друга страна за същия вид помощ. Според мен нямам право, при положение, че детето ще получава детски, при това в по-голям размер от друга държава. Поне така е честно....
До кого да адресирам питането и мога ли въобще да питам, без да съм кандидатствала официално тук?

# 403
# 404
  • Варна
Момичета здравейте,
 Предстои ми този месец да подавам годишните документи за детски надбавки - дали има промяна ? Миналите години носех бележка от местоработата ми / в случая ще са две, смених си работата / и лист от личната лекарка с имунизациите , от училището беше отпаднало, нали така ?
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт