Отговори
# 450
  • Бургас
Работил е през декември. Получил е заплата на 10.01 по карта.

# 451
И аз се учудих, но това казаха.

# 452
  • София-Младост
Работил е през декември. Получил е заплата на 10.01 по карта.
Значи декемврийската заплата ще влезе в удостоверениет догодина.
През декември вероятно е получил пари за м.11? Тогава трябва те да бъдат вписани.
Защо не говори направо със счетоводство, работодател или който пише бележката. Ако има 0.00 да се обясни защо са нули:)

# 453
  • Бургас
Ще попита, но реших първо тук, да не се излагаме Simple Smile

# 454
Здравейте, изчетох първия пост но не намерих отговор. В нашето семейство винаги сме надвишавали дохода за получаване на детски . От 14.04.2019 г ще вляза в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. Ще имам ли право на детски.?

# 455
  • София-Младост
Здравейте, изчетох първия пост но не намерих отговор. В нашето семейство винаги сме надвишавали дохода за получаване на детски . От 14.04.2019 г ще вляза в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. Ще имам ли право на детски.?
И как да отгатнем?
Смятате си всеки месец дохода за предходните 12 и в момента, в който влезете в допустимите до 400 или 400-500лв на човек, подавате документи.

# 456
И как да отгатнем?
Смятате си всеки месец дохода за предходните 12 и в момента, в който влезете в допустимите до 400 или 400-500лв на човек, подавате документи.

От октомври 2017 до края на февруари бях болничен ... след това влязох в болничен -45 дни преди раждане и първата година ми приключва на 13.04.2019. С тези доходи на 100% не взимам детски. А след приключване на втората година ако дохода се изчислява на база моите 380 лв със сигурност влизам в тези 400 лв... интересува ме как се смята?

# 457
  • София-Младост
Ами сумират се доходите за 12 месеца и се делят на 12 и броя на членовете на семейството.
Ако се гледат само твоите доходи, то може и преди края на майчинството да влезеш в границите.
Но не гледай дохода само за 1 месец, а за 12 назад.

# 458
Данните за сумите, изплатени ви за болнични може да вземете по два начина - или през банкирането или с ПИК на НОИ, като независимо за кой месец се отнасят, смятате ги в месеца на получаване. За годината - 12 месеца назад събирате сумите, плюс доходите на мъжа ви, делите на 12 /за месеците/ и след това още веднъж на броя членове на ваето домакинство. Получената сума ако е под 500 лв. имате право на 80% от помощта, а ако е под 400 лв. - на пълната помощ. Нищо сложно. Не е нужно да представяте бележка за получените от вас суми от НОИ, но въпреки това, работодателят ви трябва да издаде служебна бележка, с доход 0.

# 459
Данните за сумите, изплатени ви за болнични може да вземете по два начина - или през банкирането или с ПИК на НОИ, като независимо за кой месец се отнасят, смятате ги в месеца на получаване. За годината - 12 месеца назад събирате сумите, плюс доходите на мъжа ви, делите на 12 /за месеците/ и след това още веднъж на броя членове на ваето домакинство. Получената сума ако е под 500 лв. имате право на 80% от помощта, а ако е под 400 лв. - на пълната помощ. Нищо сложно. Не е нужно да представяте бележка за получените от вас суми от НОИ, но въпреки това, работодателят ви трябва да издаде служебна бележка, с доход 0.
Благодаря. Реално доход за получаване на детски ще имаме към април 2020. Тогава ли трябва да подам документите ?

# 460
  • София-Младост
Да, тогава.

# 461
А колко рано след раждане на детето може да се подаде такава декларация? Ние ще влезем в графата под 500 лв. на човек, тъй като вече 5 съм в болничен. Може ли веднага след като се роди да подам молба за детски?

# 462
  • София-Младост
А колко рано след раждане на детето може да се подаде такава декларация? Ние ще влезем в графата под 500 лв. на човек, тъй като вече 5 съм в болничен. Може ли веднага след като се роди да подам молба за детски?
Трябва ви акт за раждане, така че обикновено нещата се случват в следващия месец.
Тъкмо съчетавате да подадете и за еднократната помощ.

# 463
  • София
За трета година ще подавам документи за детски надбавки, но докато бях в майчинство лесно се смяташе. Сега съм малко затруднена. В брутните сметки трябва да включа моите доходи по трудово правооотношение + доход от граждански договор (хонорар изплатен в два отделни месеца) + доходи на ММ по трудово правоотношение. До тук е ясно...почти. От бележката за хонорарите не ми става много ясно, коя сума да впиша. Би трябвало да е най-голямата, за която е сключен договора?!
Обаче се върнах на работа 6 месеца преди края на втората година. Сега трябва да включа това майчинство, което ми е давано за тези 6 месеца (1/2 от 340) или те ще си го извадят служебно?!
Като го добавя и него пак сме под 500 лв на човек, но сигурно ли е, че при близнаци се запазва по 75 лв на дете, както е описано в началото на темата или и за тях става 80%?
Благодаря

# 464
За трета година ще подавам ..

но сигурно ли е, че при близнаци се запазва по 75 лв на дете, както е описано в началото на темата или и за тях става 80%?
Благодаря
сигурно е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт