Отговори
# 435
Обаче запишеш ли детето, даже реално да не посещава, при ненавършени две години трябва да подадеш декларация за прекратяване на майчинството.

# 436
Тонич...не е ли ако реално почне да посещава?
Защо така си спомням аз. А и в сайта на НОИ се говори за "посещаване" на детско заведение, не за "записване" Thinking
В КСО не съм ровила....

# 437
Ако го водят макар и един ден на ясла, с тази дата трябва да е заявлението. Те големите пари, обаче като трябва да ги връщаш с лихвите и става нанагорно.

# 438
Ами няма да го водят и 1 ден. ?

Алексче...ти кога искаш да я пуснеш? Какво те притеснява....

# 439
  • have faith and be patient ..
На мен ми е за връщането на работното място, не за милионите от държавата

Тет, притеснвва ме, че ще ме завърнат на работа преди детето да е навършило 2 г. Понеже сега след нова година промениха  нещата, поне при нас, има за избиране на две дати за започване на уачастие в класиране, избираш или януари или май, и ако я приемат веднага май какво се прави до навършвабе на 2 г. (края на август)..

# 440
Тоест искаш по-скоро да почнеш работа ли? Не разбрах .

# 441
  • Бургас
За къде става въпрос? Мога да напиша как е в Бургас. Кандидатствах за ясла април, записах ги май. Едната тръгна септември, като навърши 2, а другата февруари -не бе навършила 2. майчинство съм взимала през цялото време. Когато малката тръгна на ясла, до навършването и на 2 години взимах 1/2 от майчинството, но се върнах на работа

# 442
  • have faith and be patient ..
След нг промениха нещата във Варна, до миналата година всичко беше точно.. Ще отида до нои, или поне ще звънна

# 443
момичета , насочете ме плс къде да си задам въпроса за новите особености за класирането в яслите ?казуса ми е следния -  има избор само на 2 дати - януари и май , а моето дете е родено последните дни на август ,интересува ме ,при евентуален  прием , какво се случва с майчинството ми от май до август ?
Според мен в Майчинството счетоводно ще ти отговорят по-добре.

# 444
След нг промениха нещата във Варна, до миналата година всичко беше точно.. Ще отида до нои, или поне ще звънна

Че какво толкова да са променили? Наредбата ли, що ли....
Ако на място в НОИ не те отразят, горещ телефон ще да има, може и там да звъннеш....

# 445
Здравейте! Знаете ли до колко дни превеждат 2рата половина на болничен?

# 446
  • София-Младост
Здравейте! Знаете ли до колко дни превеждат 2рата половина на болничен?
Знаем. В сайта на НОИ също знаят.
Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

# 447
  • Бургас
Здравейте,
понеже не сме сигурни с моят мъж дали ще успеем да се класираме за детски все пак поискахме от работодател бележка за доходите. На мъжа ми са ми издали такава, като периода на справката е от 01.2018 до 12.2018, като на месец декември няма сума. Така реално месеците става 11. Миналата година подадох документи в края на януари месец. Не трябва ли и декември да е включен в справката, при положение че той е работил, за което е получил и заплата ?

# 448
Да, трябва. Ако нямаш доходът му за декември, ще те върнат. Вероятно не са включили декември в бележката, защото не са внесени още осигуровките за декември, но тия дни трябва да го направят и да ти дадат бележка и за декември. Аз точно това чакам да направят от на мъжа ми работата, та да му издадат бележка.

# 449
  • София-Младост
Здравейте,
понеже не сме сигурни с моят мъж дали ще успеем да се класираме за детски все пак поискахме от работодател бележка за доходите. На мъжа ми са ми издали такава, като периода на справката е от 01.2018 до 12.2018, като на месец декември няма сума. Така реално месеците става 11. Миналата година подадох документи в края на януари месец. Не трябва ли и декември да е включен в справката, при положение че той е работил, за което е получил и заплата ?
Трябва, ако подавате сега, доходът за 12 месеца назад...освен ако през декември 2018 не е получил нищо...но е добре да се напише причината за нулев доход за който и да е от месеците...било неплатен отпуск или друго.
Ако има изплатена сума пре м.12.2018,нека работодателя я впише..може да е печатна грешка.

alina_si
Внасянето на осигуровките няма абсолютно никакво отношение в случая. В това удостоверение работодателя трябва да впише изплатените през съответния месец суми.
Не разбирам изчакването ви да поискате документа.

Общи условия

Активация на акаунт