Отговори
# 420
Трия си поста. Има промени. Мисля, че и първия пост в темата трябва да претърпи изменение.

Последна редакция: нд, 13 яну 2019, 22:12 от Анонимен

# 421
И отделно по 600лв на дете,ако са първо и второ.
Или има нещо ново.

# 422
Снощи, през телефона бях влязла в някакъв огледален сайт на Агенцията за социално подпомагане. Съвсем се обърках. Чак като видях днес максимален доход 350 лв. започнах да се съмнявам. А Гугъл ми го отвори на първо място.
Днес ще погледна дали има промени в законодателството, в бюджета за 2019 година и ще пиша.

# 423
  • Пловдив
Здравейте! Преди години получавах детски с две деца ученик и детска градина. После отпаднахме. Сега баткото е на 21 и живеем заедно. Когато се пресмята средномесечния доход на член от семейство, голямото дете включва ли се?

# 424
Здравейте! Преди години получавах детски с две деца ученик и детска градина. После отпаднахме. Сега баткото е на 21 и живеем заедно. Когато се пресмята средномесечния доход на член от семейство, голямото дете включва ли се?

(3) Месечните семейни помощи са:
.....................................
 2. месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
..................................................

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 13:29 от poems

# 425
  • Пловдив

(3) Месечните семейни помощи са:
.....................................
 2. месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
..................................................

[/quote]

Точно така. Но аз имам дете на 12 години. Питането ми е: като събера доходите на съпруга ми и моите за 12 месеца,  полученото деля на 12 и след това на 3 или на 4 трябва да разделя? Семейството ни е - ние двамата със съпругът ми, детето на 12 и голямото на 21. Т.е. голямото смята ли се като член на семейството или не?

# 426
  • София-Младост
Делиш на 3, големият син не се включва в бройката, нищо че живеете заедно.

# 427
  • Пловдив
Благодаря за пояснението!

# 428
  • have faith and be patient ..
момичета , насочете ме плс къде да си задам въпроса за новите особености за класирането в яслите ?казуса ми е следния -  има избор само на 2 дати - януари и май , а моето дете е родено последните дни на август ,интересува ме ,при евентуален  прием , какво се случва с майчинството ми от май до август ?

# 429
Цитат на: С. Алекс link=topic=1022644.msg38042313#msg3!8042313 date=1547478205
момичета , насочете ме плс къде да си задам въпроса за новите особености за класирането в яслите ?казуса ми е следния -  има избор само на 2 дати - януари и май , а моето дете е родено последните дни на август ,интересува ме ,при евентуален  прием , какво се случва с майчинството ми от май до август ?
Запиши я за май,но напиши,че реално ще я пуснеш в края на август.

# 430
къде да го напиша това ????

# 431
Нали го нищихме назад това...важно е кога реално детето ще почне градина. Не кога е прието и записано като прието. Така си спомням...пак ще поровя, да не те объркам.
Защо не звъннеш в НОИ..щом се чудиш?
Thinking

Това намирам на сайта на НОИ

http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4503-vypros14

# 432
Здравейте,искам да попитам каква е еднократната помощ при раждане на близнаци-1200 лв.за дете е равно на 2400,а тези 600 лв.за второ дете калкулират ли се или не съм разбрала правилно текста от първа страница.

След като детайлно разрових закона за държавния бюджет за 2019 г и след промените в закона за семейни помощи за деца, установих следното.
Няма нови неща, касаещи отглеждане на близнаци през 2019 година. Трябва обаче да се диференцират двете помощи. За живородени деца и за отглеждане на близнаци.
Скрит текст:
От ЗСПД

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Размерът на помощта по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, който не е по-малък от предходната година и се диференцира според поредността на децата, родени от майката като за първо, второ и трето дете е по-висок.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете.
(4) При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането.
(5) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката, а при невъзможност да я получи - на друг законен представител на детето.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 71 от 2008 г.) Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.
(7) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Правото по ал. 1 се ползва от бащата, в случай че майката почине преди подаването на заявлението-декларация за отпускане на помощта.
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) В случай че майката не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда съгласно чл. 23 от Закона за закрила на детето.
(9) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Помощта по ал. 1 се възстановява от лицето, на което е била отпусната, ако до навършване на двегодишна възраст от детето то бъде настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето поради лишаване от родителски права на основание чл. 132, т. 1 и 2 във връзка с чл. 131, ал. 1 от Семейния кодекс и/или на основание чл. 25, ал. 1, т. 2 и 4 от Закона за закрила на детето.

Чл. 6а. (1) (Нов - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майката (осиновителката) има право на еднократна помощ за отглеждане на близнаци, независимо от доходите на семейството, когато децата не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето и живеят постоянно в страната.
(2) Размерът на помощта по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година и се изплаща за всяко дете близнак.

(3) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката (осиновителката), а при невъзможност да я получи - на друг законен представител на детето.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) При условията на ал. 1 еднократна помощ за отглеждане на близнаци се предоставя и на самотния баща (осиновител).
(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) При условията на ал. 1 еднократна помощ за отглеждане на близнаци се предоставя и на семействата на роднини, близки или приемни семейства - когато в тези семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето са настанени близнаци под 6-месечна възраст.
(6) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) В случай че майката не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда съгласно чл. 23 от Закона за закрила на детето.
(7) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Помощта по ал. 1 се възстановява от лицето, на което е била отпусната, ако до навършване на двегодишна възраст от близнаците те бъдат настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето поради лишаване от родителски права на основание чл. 132, т. 1 и 2 във връзка с чл. 131, ал. 1 от Семейния кодекс и/или на основание чл. 25, ал. 1, т. 2 и 4 от Закона за закрила на детето.

Бюджет за 2019 година:
(9) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е, както следва:
1. за първо дете - 250 лв.;
2. за второ дете - 600 лв.;
3. за трето дете - 300 лв.;
4. за четвърто и всяко следващо дете - 200 лв.…
(13) Размерът на еднократната помощ за отглеждане на близнаци по чл. 6а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 1200 лв. за всяко дете.
Ако разсъждавам на глас, само ако майката вече има две деца и ражда близнаци, като трето и четвърто дете в семейството, при двуплодна бременност, само тогава би била ощетена, защото едното условие за по-голямата сума за живородени деца е един от двамата близнаци да е второ дете.

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 05:52 от Анонимен

# 433
Мерси тет, но едва ли ще са ок да ми я бавят 3 месеца от приемането до тръгването.. Защо така го измислиха тия тука не мога да си го обясня..

# 434
Освен с мед.бележки да отложиш реалното тръгване...не е невэзможен вариант.
Директорката ли ти прави проблем?
Реално уч.година и в яслата и ДГ започва на 15.09. А кандидатстването е сега...класиране и резултати кэм април беше...не мисля че могат да те задължат да я пуснеш лятото...

Общи условия

Активация на акаунт