Отговори
# 105
Здравейте,  с моя мъж живеем без брак, но ако имаме различен настоящ адрес мога ли да подам документи за детски? Той не иска да си сменя адреса, а искам всичко да е както трябва и да представя и неговите доходи.

Последна редакция: пн, 07 май 2018, 14:02 от karamelche

# 106
Здравейте,за еднократна помощ при раждане изисква ли се удостоверение за родените от майката деца

# 107
Здравейте,за еднократна помощ при раждане изисква ли се удостоверение за родените от майката деца

Да.

# 108
  • Sliven, Bulgaria

Да.

Това отпадна отдавна. Носите само удостоверението за раждане, банкова сметка и лична карта на майката за справка!

# 109
Колко отдавна? Преди три години ми го искаха, на сестра ми преди година също.

# 110
По служебен път могат да проверят. От миналата година влезе, заедно с другите промени. Носете оригинала на акта за раждане.

# 111
  • Sliven, Bulgaria
Колко отдавна? Преди три години ми го искаха, на сестра ми преди година също.

Ако не се лъжа от октомври 2015 г. влязоха промените и социалните проверяват по служебен път родените от майката деца в Национална база Население-ГРАО.

# 112
По въпроса за Удостоверение за родените от майката деца, откакто чух за такъв документ все се питам защо няма и Удостоверение за признатите от мъж деца? Ако някой  знае, моля да даде малко просветление.... Къде и защо се изисква такъв документ от жените, също - кой има право да го иска и получи от ЕСГРАОН?  И съответно - защо това аналогично не е уредено за мъжете? (Аз поне не знам за такава възможност, или все пак тя съществува?)

# 113
Преди се изискваше, сега не. Защото помощта е в различен размер според поредността на децата. Не е едно и също дали ще ви изпратят 250 или 600 лева.

# 114
  • у нас
Взех такава помощ преди 2м. Носят се актовети за раждане на всичките деца, банкова сметка и лична карта.
Отпаднал е и печата, който слагаха на гърба на акта за раждане.

# 115
  • Пловдив
Още 2014 не ми искаха декларация за родените от майката деца.Само актовете за раждане са достатъчни

# 116
Явно в различните общини е различно.

# 117
  • Пловдив
Законът е един същ в цяла България.Като приеха това облекчение да не се носи тази декларация трябваше всички да го спазят.Но винаги го има човешкият фактор и явно в някои общини са продължили да го искат

# 118
Здравейте!
Напуснах работа преди 2 месеца и сега получавам обезщетение за безработица.Ще подавам документи за детски надбавки за втора година.Как стои въпроса със служебни бележки от стар работодател?Бележката реално трябва да е с дохода до датата на напускане,а за месеците през които получавам обезщетение как се процедира?Обезщетението влиза ли към дохода,а детските които получавам?Каква бележка се вади,или проверяват автоматично в системата си?

# 119
  • Пловдив
Трябва ти бележка от работодателя от месеца, за който ти трябват данни до датата на напускане. Ако ще подаваш сега - май месец, ще ти трябва бележка от април 2017 до датата на напускане. Доходите от обезщетенията си ги пишеш сама, бележка  от БТ не ти трябва, те си ги проверяват автоматично. Ти можеш да си ги напишеш, съответно сметнеш според това, което си получила по банкова сметка или пък като влезеш в сайта на НОИ с ПИК код и ЕГН и провериш там. В заявлението има точка
 ІІІ. Обезщетения:                                                                                                            
1. обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване            …............................лв.;
2. обезщетения за майчинство                                                                                     …...............................лв.;
3. обезщетения за безработица                                                                                    …............................лв.;

подточка 1 е болнични, а 3 е за безработица - там се пише общата сума, която си получила до сега.

Иначе приходите от обезщетения се смятат за месеца, в който са получени, а не за който са предназначени. Например обезщетенията за безработица за януари се получават на 15 февруари - сумата се смята за февруари.

Детските помощи не се включват в доходите.
Smiley

Общи условия

Активация на акаунт