Тромбофилия - тема №5

• 66 011
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
  • На север
Тъй като коментирате проф. Паскалева ще постна тук какво тя ми писа вчера по повод молбата ми за второ мнение. Аз съм с Пай и Лайден хетерозиготи на мутацията и не усвоявам и фолиевата киселина. Ето какво ми писа:
"Счита се, че рискът трябва да е по-голям от OR 1,4 за да се приеме, че има
значима стойност за дадено събитие. И тази стойност е различна в наличните
проучвания. И тъй като всяко назначение следва да се извърши ако има
Препоръка на съответната организация (ACCP/AHA/ACA), изследването за
тромбофилия се препоръчва при повече от два спонтанни аборта, ако други
фактори не са открити. Унас най-лесно е на гинеколозите да хвърлят вината
върху генотипа за тромбофилия. А лабораториите, които се радват на повече
оборот "copy paste" на всяко изследване слагат един и същ коментар -
увеличен риск от спонтанни аборти. Конкретно ако трябва да правите
тромбопрофилактика следва да е с ниско молекулен хепарин (НМХ) в
профилактична доза (напр. у нас 0,4 ml Clexane (40 mg) или 0,4 ml
Fraxiparine/sc/ежедневно) за подобряване на плацентарния кръвоток
(инхибираме активността на факторите на съсирване). Аспиринът има друго
действие и при хетер. нос на фактор V на Лайден не е толкова ефикасен. Така
че продължете да си поставяте ежедневно Фрагмин (имам недостатъчен опит с
този НМХ, тъй като е по-слабо застъпен в България в сравнение с проучвания в
САЩ)."
Аз съм на Фрагмин инжекции. И така не знам какво да си мисля. Нещо не ми харесва начинът й на писане. Изглежда ми малко странна... Мисля да продължа с аспирина въпреки каквото е писала и да се доверя на д-р Консантинова според която аспиринът може само да ми помогне.

# 121
Ох, не знам това е някакво безумие, значи трябва да чакам да имам два три аборта и чак тогава някой да ми назначи терапия. Да не говорим ,че повечето тук сме ин витро, няма как да си позволим няколко поредни спонтанни аборта, и чак тогава да преминем към някаква си терапия.

# 122
  • На север
Ох, не знам това е някакво безумие, значи трябва да чакам да имам два три аборта и чак тогава някой да ми назначи терапия. Да не говорим ,че повечето тук сме ин витро, няма как да си позволим няколко поредни спонтанни аборта, и чак тогава да преминем към някаква си терапия.

За съжаление и тук където живея разсъждават по същия начин. Ходих от гинеколог на гинеколог понеже те хематолози явно нямат или са супер трудни за намиране и стигнах до уж най-добрата в столицата на тази тема. Още като ме видя и чу един аборт и ми се скара за какво съм си дала парите за това изследване. Нямало смисъл. Щом нямам никой в семейството с тромб значи нямало нужда от инжекции. Според нея от тромбофилия не може да имаш аборт. Тук тези изследвания ти ги правят след 3 аборта!!!!!! По форумите често се срещат жени с по 5, 6 аборта... Да, знам звучи ужасно и аз бях потресена, че са чакали толкова дълго за да им отркият основно Лайден. Не знам дали въобще дори изследват другите мутации. Всички коментиращи пишеха за Лайден. Средно имаха по 3 аборта всички! Факт е и че доста от тях след почване на хепарин са родили. След като това няма как да ти навреди на теб или на бебето аз не виждам смисъл да си го спестим ако може само да помогне. А пък нека и да няма никакъв ефект майната му... Ние нека правим каквото можем пък да става каквото ще, а не да стоим и да чакаме. Абортът за Запад е станал като да хванеш грип. До 4ти месец не те броят за бременна дори. Нямам думи просто...

# 123
За мен това е безумие, нали уж в 21 век живеем, а сме оставени на естествен подбор, както преди десетилетия. Аз имам два неуспешни трансфера до тук, ако забременея ще е с 300 зора, и какво накрая да направя аборт, щото някой си ми казал че съм с нискорисковите мутации и нямам нужда от терапия, докато не взема че таправя 3 аборта.

# 124
Мисля, че това с трите аборта, касае само изследванията по здравна каса, или аналога и в конкретната страна - т.е. протокола. Тук в Англия може и при два, ако единия е във втори или трети триместър. Но навсякъде може да се направи платено изследване.

# 125
  • На север
При нас няма частни лаборатории и ако не те прати лекар с направление не можеш ако ще и да искаш да си платиш. Питала съм лично и са ми казвали, че след 3 аборта те пращат за всякакви изследвания. Аз след моят аборт дори не ме извикаха на преглед след кюртажа. Сама помолих за такъв и чаках 4 месеца за час. Първият гинеколог, за който имах направление след 2 седмици ми прати писмо, че нямал време за мен. Да съм пратила направлението при друг. В България съм чувала, че при кюртаж изследват ембриона. Тук никой нищо не изследва. Даже не искаха и да ме кюртират. Пратиха ме в нас след като се установи, че плодът е умрял преди 5 седмици за да съм абортирала в нас... А бе направо какво да ви кажа... Радвайте се, че сте в България където имате денонощни аптеки, частни лаборатории, толкова много специалисти пък ако ще и да си плащаш поне имаш избор. Тук и да искаш да плащаш и да не плащаш все тая.

# 126
  • София
Направо не ми го побира умът... Освен да те посъветвм да си идваш по-често за да се следиш друго не знам Sad

# 127
Имах предвид мнението на Паскалева, написано към Уомън ин ред. Ние изследванията за тромбофилия си ги правим преди бременност и си ги плащаме, нямя как да часам да напраня два аборта и тогава да чакам някой си лекар да ми ги пусне по здравна каса.
Имах пред вид, че отиваме с направени изследвания преди бременността, и едва ли не се молим да ни назначат терапия, за да се предотврати евентуална тромбофилия, към която сме предразположени предвид генетични изследвания. Обаче нямаме два аборта преди това, и терапия не ни е нужна, особено пък ако си с нискорисковите мутации. Ами няма как да чакам да направя два аборта и тогава някой като Паскалева да благоволи да реши, че съм за терапия. Според мен те ни принуждават да предприемаме сами терапия на нмх, за да избегнем риск.

# 128
Пълен ужас. Започвам да се убеждавам, че в България си е най-добре. Даже и с ин витрото вече дръпнаха доста.
За статистиката, имам приятелка в чужбина, която след 2 аборта направи генетични и бяха изкарали, че мъжът и има синдром на Патау. Представяте ли си? При този синдром забременяването е мисия невъзможна, а тя има две нормални забременяване все пак. И говорим за някакъв си професор. Добре че го повториха, та излезнаха нормални. Бяха ги подлудили. Даже не знам как са оправдали грешката си.

# 129
  • На север
Аз съм на мнението, че да родиш едно дете е много отговорно и аз като жена, която се уважавам и взимам това решение на сериозно съм длъжна да опозная тялото си и да се изследвам. Така открих и че Тсх хормонът ми е висок. Сама съм се информирала и съм се изследвала. Непонятно ми е как може да си незаинтересован от това какво ти има. Тук има жени с тромбофилия, които забравят дори как се казва, камо ли да знаят какво е точно. Това е неуважително към теб като жена. Аз винаги бих се изследвала и при никакви симптоми ако ще да си хвърлям парите на вятъра. Така открих 3 проблема, които имах без никакви симптоми.

# 130
Момичета някой може ли да ми разчете тия изследвания ?
Това Паскалева ми го пусна вчера но не можах да я чакам имаше много хора а трябваше да си бия инжекция.
За съжаление не можах да ги снимам по-добре.Резултатът е за аспирин протект през ден.

# 131
  • София
Резултата показва, че дозата ти е малка. Вероятно ще трябва да започнеш прием всеки ден. (след консултация с лекар)

# 132
  • София
На мен също ми е изписан АП през ден от доц. Русев заради завишени ТЛА, но такова изследване не ми е правено. Мога ли да си го самоназнача и ако да къде в София да го пусна?

# 133
  • София
Когато е над нормата, означава, че не ти достига. Моя резултат беше 22 при референтни за небременни до 20 и ме направи всеки ден на Ап от 100 мгр. Даже каза, че при Б може да се наложи да пия по 150 мгр всеки ден.

Лаленце, освен при Паскалева в НКБ , незна къде другаде се прави Аспи тест.Но и там не можеш сама да го пуснеш, трябва и консултация с нея и тя да ти го назначи. Консултацията е 60 лв, Аспи теста мисля, че беше 30

# 134
  • Sofia
А изобщо има ли смисъл от този Аспи тест, ако не сме бременни? Аз също пия АП през вечер и се чудя :/

Общи условия

Активация на акаунт