НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 121

• 131 402
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Христос Воскресе!
Ето ме и мееен:
Скрит текст:

# 196
Браво! Поздравления.
Аз изядох козунака и от утре се стягам.

# 197
Как правите палачинки с кокосово брашно?

# 198
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, момичета и момчета! Присъединявам се към вас, за да черпя опит и идеи за този тип хранене и начин на живот. Откриха ми ИР наскоро. Освен предписания Глюкофаж по 1500 мг дневно, започнах и режим, като се старая максимално да се доближа до НВ-ВМХ. Засега горе-долу успешно. Все още не мога да изключа напълно ориз /приготвям само кафяв или баланс на Крина 2-3 пъти в месеца/, картофи /2-3 пъти в месеца/, готвени със зеленчуци и месо, хляб - понякога по 1 филия домашен пълнозърнест, но гледам, ако мога без, по-добре и да е 1 път дневно, овесени ядки и трици - по 3-4 лъжици с мляко и ябълка за закуска - 2-3 пъти седмично. Хапвам също ядки и семена, но се ограничавам в количествата и честота. Хубавото е, че идва летния сезон и ще има изобилие от пресни зеленчуци.
По повод палачинките, снощи направих по следната рецепта:
2 цели яйца, 200 мл прясно мляко, около 150 гр. бадемово брашно, 2 суп.лъжици кокосови стърготини, щипка сол. Първите 2 изпекох само с тази смес, но много ми биеше на омлет. После добавих 2 суп.лъжици фини овесени ядки и 2 суп.лъжици овесени трици. Пекох с кокосово масло в обилно количество, после залях с разтопено такова готовите палачинки. Излязоха 18 бр. Аз закусих с 6 бр. + парче сирене около 50-60 гр. Дано съм била режимна.

# 199
А защо да не можеш да махнеш ориза, картофите и филийката хляб?
Вярно, че в началото е по навик и имаш чувството, че бяз тях няма едва ли не какво да наготвиш, но реално далеч не е така.
Освен това ти пречат, не е добре да се консумират при ИР.
Знам, че повечето ендокринолози ги определят като възможен тип храна при това заболяване, но те не са!

# 200
blue.angel, виж тази тема
http://bg-mamma.com/?topic=1020543;topicrefid=19

не го разбирам това да си болен и да кажеш 'не мога без хляб и картофи'

# 201
  • до най-прекрасния мъж
По принцип не че не мога, но наистина сякаш въртя все едно и също и се чудя какво да слагам в тенджерата, пък от салата и месо писва. Друг е въпросът, че ендокринологът ми даде диета, в която присъстват и картофи, и ориз, и овес, че даже и черен шоколад, разбира се оризът и картофите в количества от по 100 гр. като гарнитура и то рядко. При това се води диета при диабет 2, което е още по-лошо състояние.
Едва ли някой тук е преминал на диета веднага след излизане от лекарския кабинет и диетата да е била на 100 % подходяща. Режимът по-строго спазвам от няколко дни и постепенно изключвам храните, които пречат.
Като се има предвид, че преди закусвах и обядвах основно със солети, вафли, бисквити и тестени изделия, мисля, че е добър напредък Simple Smile.

# 202
Аз не съм излизала от кабинета / защото нямам заболяване/, но почти веднага го почнах режима, защото повярвах в него. Ако пък имах проблем, съвсем друго щеше да е - в смисъл още по-стриктна щях да бъда.
Но да, беше ми трудно в началото - от навик най-вече, не от друго. Постепенно се напаснаха нещата. Нооо навикът е голяма работа.

Мусака с тиквички и/или патладжани вместо картофи направи.
Пълнени чушки не с ориз, а с кайма и/или гъбки...има варианти много.

# 203
  • до най-прекрасния мъж
Така е, затова се записах да следя темата, най-вече за идеи за храни.
И аз не мислех, че имам проблем, ама ей на - отидох със съмнения за щитовидна жлеза /слава на Бога здрава е/, излязох с диагноза ИР. Дай Боже на всички здраве, че да обърнеш живота и навиците си на 180 градуса за дни, никак не е елементарно и лесно.
Ще свикна, упорита съм по принцип, не ми е сложно толкова неяденето на определени храни. Обаче, откъм мисленето и пренастройването към друг тип храна и идеи за готвене съм пълен блокаж и имам чувството, че е еднообразно.
Teta, а какво ще кажеш за бобовите храни - бял боб, грах и леща? Доколко ОК са те?

# 204
не са ОК
рядко и по малко може зелен боб и грах

# 205
Има една тема в Кулнарния- "Какво сготвих днес", мисля, че нещо подобно би било много удобно и полезно и тук. Знам, че има цяла тема с рецепти, но ако се прави ежедневно, би давала добри идеи, ще насочва към сезонни продукти, смятам, че ще е по- удобно и практично, особено за нас, начинаещите

# 206
Хайде, Райче отговарям ти. Вчера сварих един патешки фенер. Изчопках месото и го запекох с бульон и зеле.
За утре от патешкия бульон и кайма ще направя я мусака с тиквички, я супа топчета, но без картофи, ориз, фиде.
За днес за вечеря съм мариновала пилешко месо за печени хапки с корнфлейкс (за другите) и пържени картофи(пак за другите). Аз ще съм на малко голо пилешко, салата от марула, рукола и варени яйца.

# 207
  • гр.София
Здравейте  Hug
blue.angel, ще се справиш, постепенно стават нещата  Hug
raja_nikol , идеята ти е добра  Laughing и аз от време на време зациклям  Whistling

Вчера правих кюфтета с кайма и тиквички, станаха страхотни! Изпекох ги в фурната на хартия  Grinning мързелива работа, таратор и зелена салата. Днес има още, за утре съм планувала пил.бутчета със зеле.
Иначе редовно си правя тиквички на грил тигана с мас и после чеснов сос, спирам да пиша, че съм на работа и ще огладнея  Mr. Green

# 208
Аз още дояждам яйца от Великден:joy:
...със салата...без салата..както дойде.
Супа топчета съм планевала за довечера и аз. По-натам рибка.

# 209

blue.angel, постарай се за около 2седмици да изключиш изброените от теб картофи, ориз, хляб.
Боб, грах, нахут, леща също не са подходящи.
Черен шоколад може, но минимум 70% какао и по 2-3кутийки максимум, също не всеки ден.

Еднокринолозите в БГ раздват една страница с предписан режим, според който ако се храниш и здрав да си, като нищо ще си докараш ИР или диабет. Наблъскан е с въглехидрати и с храни, които изобщо не е препоръчително да се консумират при това състояние.

Ябълка ако ще ядеш - не сутрин. Най-рано към 11ч.
Последното ти хранене се старай да е до 19ч. най-късно.
Метформина го раздели на 2приема, или ако е предписан от 500мг. на 3пъти.

Общи условия

Активация на акаунт