НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 121

• 131 417
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Сладолед може да се направи и режимен, преспокойно вкъщи.
Купешкия е блъскан с какви ли не боклуци и не виждам полза да се яде.

# 526
  • Варна
Ох, Сесил, то от много храни реално няма полза организма. Ама са вкусни, тяхната сметка. Мозъкът знае ама тялото крещи "искам" Simple Smile

# 527
  • до най-прекрасния мъж
Сладолед може да се направи и режимен, преспокойно вкъщи.
Купешкия е блъскан с какви ли не боклуци и не виждам полза да се яде.

Може ли рецепта, моля?

# 528
  • гр.София
Моят режимен сладолед е заквасена сметана със замразени горски плодове, врътвам в блендера и воала  Mr. Green

# 529
  • Бургас
Аз започнах режима с нагласата, че ако ми липсва нещо, ще си го направя с режимни продукти. Рецепти в интернет колкото искаш. Правила съм тиквеник, милинки, фокачата и подобни. И спрях. Защото просто нямам нужда и не ми се прияжда. За мен е важна нагласата. Ако чакаш денят Х, за да се наядеш или да се наградил с нещо, си обречен на провал. Защото това означава, че се чувстваш ограничен и се храниш против волята си. А това ще е до време. Рано или късно ще ,,скъсаш синджира,, и ще се върнеш на старото си хранене.
За една година съм имала няколко излизания от режима. Все по поводи. После се връщам. В някои случаи се връщам трудно, но вече знам, какво да избягвам.
Сладкото ми стана отровно, когато спрях плодовете. Явно тогава се променя тотално вкуса.
Сега ям плодове и ако опитам нещо нережимно, ми харесва, вече не е отровно. Балансът е важен, ако не ям плодове, ми се прияжда нещо сладко, ако ям умерено плодове, сладките неща не ме изкушават. Имам си шоколад 70% како в хладилника винаги. Знам, че по всяко време мога да го ям. И не ми се прияжда.

# 530
  • Sofia
Може да се направят различен видове режимен сладолед - ягодов, лимонов, сметанов, шоколадов, ментов.... Трябва да се внимава с количеството заради млечните.
За ментов - 1 авокадо, 200 мл прясно мляко, 200 г сметана, стевия, няколко капки ментово масло. Става мазен и хранителен.

Лимонов - 4 белтъка на сняг леко се разбъркват със сока от един лимон и стевия .

Горски плодове, ягоди или боровинки - 200 г + 200 мл сметана + 200 мл прясно мляко , стевия

Понякога слагам и маскарпоне. Пропорциите са за моята машина от 1 л,  обемът се увеличава при замръзване, излиза 1 кутия сладолед.

Ако нямате машина бърз вариант е пакет замразени плодове (ягоди, горски, микс..), които са се отпуснали на стайна температура и кофичка сметана на блендер/пасатор - може да се яде веднага.

# 531
  • до най-прекрасния мъж
Може ли мъничко мед вместо стевия? 1 път съм опитвала, но не ми хареса никак вкуса й. Или кокосова захар, или мусковадо.

# 532
  • Варна
Заквасена сметана имаш предвид, нали?

# 533
  • Sofia
То по принцип всичко може, но се отклоняваме от режима. Ягодов може и без подслаждане, за мен е достатъчно сладко. Днес 3-4 недозрели череши от дървото ми се сториха много сладки.
Някъде чета, че подсладители на основата на алкохол не влияят на кръвната захар, а другаде обратното. Не знам на кое да вярвам.

Заквасена сметана, да. Не ползвам растителни, пълни са с боклуци, а някои са със захар даже.

# 534
  • Варна
Оооо, ягодите на майка ми даже нямат нужда от захар. Ще изпробвам аз. Веднага щом излязат. Ще направя на щерката, дано й хареса и да спре да ме тегли към цеха за сладоледи. Компромисно ще слагам в началото мъничко мед и ще й ръсна отгоре някакви стърготини.

# 535
Внимавайте с крайните калорийни ограничения, защото това, до което водят те, е намаляване на базовия метаболизъм. И ако до вчера ви е бил 1500, то изведнъж се оказва, че вече е 1000 ккал.

За деца добър вариант на сладолед е замразени сладки банани, които се смилат в робота. След това може да се добавят дребни плодове, перлички шоколад и т.н. Но трябва да се яде веднага след приготвянето.

Понякога за психиката е по-добре да си хапне човек това, което му се е загнездило в ума, и да му мирне главата вместо да бърка заместители.

# 536
Ако чакаш денят Х, за да се наядеш или да се наградил с нещо, си обречен на провал.

Само с това не съм съгласна. Аз не харесвам заместители, те ме карат да се чувствам ограничена и прецакана, че съм на режим. При мен точно фактът, че не мога да ям хляб, а само "хляб" с вкус на яйце, ядки или кокос, ме кара да се бунтувам и да искам да скъсам синджира. Laughing Свикнах без хляб, не ми пречи и ям истински хляб, когато много ми се прияде, но това ми се случва 1 път на 6 месеца, даже не го броя за отклонение. Обаче, сладкото е друга история, мога да ям всяка седмица, но не искам и съм си го сложила на края на месеца. Ако някой ме покани на рожден ден и ми даде торта, ще си я хапна и няма да се "награждавам", но не ме канят напоследък.Laughing

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 22:31 от VeryZen

# 537
Аз не правя никакви "режимни" хлябове, десерти и др. подобни.
Не ми се яде просто, а в началото си наложих ограничение.
Храня се само с неща, които мога да изпека във фурна, тиган, без никакви други добавки, сложни рецепти и др. подобни.

# 538
  • Бургас
За подслаждане аз използвам ксилитол. Има вкус на захар, ако не ви харесва стевията. Цената обаче си е сериозна.
Вери, по-скоро визирах хората, които се ,,награждават,, на 7-10 дни. Веднъж на 6 месеца не е нищо. Ама гледам много залитат по чийт ден, зареждащ ден и т.н. и ги чакат с нетърпение. Ако може да са всяка седмица, най-добре. А после режима не действал Simple Smile

# 539
Аз използвам от скоро една течна немска стевия, страхотна е и не горчи! Препоръчвам - https://steviaforlife.com/produkt/steviola-technost/
Също правя подобни сладоледи като тези, споделени от Karen, импровизирам всеки път (машина ползвам). И също винаги имам замразени банани и децата ми много харесват банановия сладолед с различни добавки, но и чист.
Правя и режимни печива (сладки и солени) с бадемово, кокосово брашно, семена разни (кексове, хлябове, мъфини), но основно заради децата, аз само опитвам, а някога дори и не опитвам..

Общи условия

Активация на акаунт