Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 103 435
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • In transit
После това нещо няма продаване, защото хем данъка ти е двоен, хем си на промишлен ток.
Това не е верно.
Кое не е вярно?

# 331
Малко по-горе стана дума за Артекс. Ако някой живее в апартамент, построен от тях, моля да сподели дали е доволен, защото цените им са супер солени. Любопитно ми е например дали в техните блокове е направено нещо, за да няма ударен шум.

# 332
Какво мислите за Студентски град за инвестиция?
Гледам този двустаен, в бюджета е, дали ще се дава лесно под наем в този район?
http://www.superimoti.bg/imot-66017-dvustaen-apartament-zavarshe … -studentski-grad/
Това май до 61 блок от общежитията, на завоя преди НСА. На мен тази цена на реална площ на гарсониера ми се струва доста. Шумно е там от главната улица, но иначе като местоположение не е лошо. В района много се застрои и има доста празни жилища. не знам от наем дали ще успеете да си избиете цената и дали, ако решите да го продавате, ще успеете на по-висока цена. Няма ли как да се понамали тази цена? В идните години ще бъде доста мръсно там, защото е предвидено цялото поле да се застрои(ако е там сградата, където мисля).
И още нещо: в Студентские пълно със сгради "за инвестиция", а университетите масово си ремонтират общежитията по разни програми, студентите са все по-малко..... та не знам в близките 10 години какво ще стане с тези безбройни, маломерни имоти.

# 333
После това нещо няма продаване, защото хем данъка ти е двоен, хем си на промишлен ток.
Това не е верно.
Кое не е вярно?
Значи, и е вярно, и не е Simple Smile Не е вярно, че няма продаване, защото в София масово се продават на вторичния пазар ателиета - при тоя бум на пазара. Но при евентуален спад не вярвам да остане така. Относно тока и данъка, там май е тъмна Индия, но аз лично знам за случай с отказана от района адресна регистрация в ателие, съвсем наскоро. Доколкото имам инфо, преди институциите са били по-толерантни към този вид имоти за жилищни цели, сега май са затегнали правилата именно с цел да противодействат на строежа на такива имоти (ясно е, че 99 % от т.нар ателиета се строят и купуват за жилищни цели, а не за творческа дейност) , т.е. да отказват купувачите от тях, тогава и строителите няма да ги правят. Обаче не ми се вярва да има ефект върху строителите, съдейки по това как бързо се купуват и ателиетата. 

# 334
Никое от трите изброени. Няма проблем с продажбата, както и с покупката на ателиета, данъка не е по-висок, камо ли - двоен и не плащат промишлен ток. Не знам защо генерализирате така, ако съдите от някакъв изолиран частен случай.

# 335
  • София
Никое от трите изброени. Няма проблем с продажбата, както и с покупката на ателиета, данъка не е по-висок, камо ли - двоен и не плащат промишлен ток. Не знам защо генерализирате така, ако съдите от някакъв изолиран частен случай.
До колкото знам в София са по-толерантни с ателиетата. Но във Варна например, не можеш да регистрираш адреса си в ателие, не може да го обявиш като основно жилище (т.е. да плащаш 1/2 данък). За тока не знам как стои въпросът.

# 336
  • In transit
Аз говоря за Варна. В една и съща сграда и квадратура данъка на ателие е 360лв, този на апартамента е 170лв. Тока със сигурност е промишлен. За продажбата на вторичен пазар не е невъзможна, но трудна особености докато има строителен бум и ако цената е колкото на апартамент. 

# 337
До колкото знам в София са по-толерантни с ателиетата.

Аз говоря за Варна. В една и съща сграда и квадратура данъка на ателие е 360лв, този на апартамента е 170лв. Тока със сигурност е промишлен. За продажбата на вторичен пазар не е невъзможна, но трудна особености докато има строителен бум и ако цената е колкото на апартамент. 

Очевидно първият цитат е отговора. В София я няма тази простотия. Единствената отлика е ако ателието е на ЮЛ. Ако е на ФЛ - пише си се жилище, данъка се определя като за жилищен имот и това е. Токът също си се плаща нормално, не като за промишлени нужди. ЗМДТ-то е едно, явно се тълкува превратно във Варна.

# 338
Тока в повечето случаи се оправя без проблем. В нашата кооперация половината са ателиета /основно изложение/ и си плащат нормален ток. Имат адресна регистрация. Друг е въпросът, че са писали вместо ателие № 2, апартамент № 2 , а отделно има апартамент № 2 и  все едно са регистрирани в съседа си.
За Варна става въпрос.

Ние се отказахме от едно жилище и заради това, че беше ателие, но всъщност май в 99,9 процента от случаите няма проблеми.

# 339
  • Куциндрел
А защо хората масово купуват ателиета за живеене?

# 340
И аз това се зачудих - не са ли си на същите цени като апартаменти?

# 341
  • Куциндрел
И аз това се зачудих - не са ли си на същите цени като апартаменти?
Ми аз гледах 2-3 такива ателиета, преди да разбера защо са ателиета, а не апартаменти... цените им бяха почти същите като на апартаментите.

# 342
  • София
малко по-нагоре от кръстовището на Ляпчев и Бистришко шосе започва мащабен строеж. Пада се на мястото на тенис кортовете.

Има ли някъде повече информация за този строеж?

# 343
Едно ателие може да си е съвсем пълноценен апартамент, но примерно без прозорци в кухнята. И преди прословутата наредба имаше апартаменти без прозорци в кухнята, но не ги наричаха ателиета, а апартаменти.

# 344
  • София
В нашата сграда имаме едно ателие, което е напълно пълноценен апартамент - тристайно с изложение юг/изток, с паркомясто, баня+тоалетна и отделно тоалетна, със складово помещение в него, на втори жилищен етаж. Идея нямам защо е ателие - това над него (абсолютно идентично) е вече апартамент. И двете се продадоха на една и съща цена.

Общи условия

Активация на акаунт