Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 884
  • 727
  •   1
Отговори
# 315
  • София
За Триадица положението е като всяка година, не е по зле.
за първа градинска група (набор 2015) тази година има 267 свободни места (бройка без ХЗ и СОП), а миналата година за първа градинска група (набор 2014) бяха 240 места (+18 места в 127ДГ обявени септември месец. Разлика от 9 деца за първа градинска група.). После влизаха децата със ХЗ и СОП и бройката им се виждаше през системата (бивша т.2.2.4).
В ДГ 2 Звънче за набори 2012-2017 от септември (засичането е към днешна дата 20.3.2018) ще има 29 деца по-малко отколкото посещават в момента (2011-2016 - 390деца). В ДГ 7 Детелина за набори 2012-2017 от септември (засичането е към днешна дата 20.3.2018) ще има 34 деца по-малко отколкото посещават в момента (2011-2016 - 435деца). В ДГ 43 Талант за набори 2012-2017 от септември (засичането е към днешна дата 20.3.2018) ще има 28 деца по-малко отколкото посещават в момента (2011-2016 - 299деца). В ДГ 127 Слънце за набори 2012-2016 от септември (засичането е към днешна дата 20.3.2018) ще има 21 деца по-малко отколкото посещават в момента (2011-2015 - 342деца). Миналата година в ДГ 127 Слънце положението беше приблизително същото, но септември обявиха свободни места за набор 2014 цяла група (18 деца). Докато в ДГ 2 и ДГ 7 местата се запълниха с хронично болни.
В ДГ 43 Талант в последната седмица са приети доста деца (68 деца) с хронични заболявания. На 13.3.2018 набор 2012 са били 41 деца сега 66, разлика 25 деца. Набор 2013 са били 46 деца сега 63, разлика 17 деца. Набор 2014 са били 52 деца сега 65, разлика 13 деца. Набор 2015 са били 23 деца сега 28, разлика 5 деца. Набор 2016 са били 13 деца сега 21, разлика 8 деца.
Хубав ден

Не е точно същото положението. Досега имало ли е година в Талант и Звънче с нулев прием за най-малкия набор?

# 316
То май ще има борба и за частните детски градини, т.е. ще се вдигнат и таксите.  #Cussing out

# 317
За някои градини пише почасова организация. Това какво ще рече ?

# 318
  • Sofia
т.е. ако детето не успее в социалната бройка с повече точки, как ще успее в общата бройка с по-малко точки?? Няма логика да участва и в двете класирания.

Винаги децата от социалната са участвали и в общата. Обяснението на общината е, че децата от социалната на всяка цена трябва да се класират и ползват максимално предимство.

# 319
  • София
Хроника на едно предизвестено некласиране - да имаш едно-единствено здраво (Благодаря на Господ ) дете.
Дете, за което хора като мен и Фокси сме се борили....
Успех на всички многоточковци Simple Smile

# 320
Хепи - те и голяма част от многоточковците пак ще увиснат по новите правила. Най- ми бодът очите местата за хронично болните, още повече след обяснението на Брин за предишни откази ма директори да записват деца, заради невъзможността да ги гледат. Нима като им ги натресат така или иначе ще ги гледат добре? И пак питам: защо едно хронично болно дете трябва да има предимство пред моето? Ако е толкова болно, че да има нужда от медицинска помощ, то не би следвало да е в обикновенно заведение, още повече пък с предимство и гарантирани места.

# 321
  • Sofia
И аз това питах наскоро.  Обясниха ми, че дете с бъбречно заболяване също има право да се социализира.  Thinking

# 322
  • София
Аз също не разбирам това предимство за хронично болните. Ако могат да посещават нормална детска ясла/градина, значи не са чак толкова болни. В противен случай би трябвало да са в специализирани детски заведения към съответните болници.

# 323
  • София
И аз това питах наскоро.  Обясниха ми, че дете с бъбречно заболяване също има право да се социализира.  Thinking

Едва ли някой би бил против да се "социализира". Не разбирам защо да не кандидатства по общия ред? Защо трябва то да ползва предимство, а моето дете - не?

П.П. да не говорим пък за диагноза като атопичен дерматит, както четох по-напред...и те били с предимство! извинявайте, но това вече граничи с абсурда!

# 324
Здравейте,
Моето питане е следното:
"1.3. Класират се общите опашки за 70% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий." Какво се случва тогава с граничната група от n-на брой деца, с примерно по 9 точки?

# 325
  • София
те и досега хроничните с ад влизаха със съответата сума и смс към директорките.
вече ще влизат през системата явно  Rolling Eyes

# 326
  • София
т.е. ако детето не успее в социалната бройка с повече точки, как ще успее в общата бройка с по-малко точки?? Няма логика да участва и в двете класирания.

Винаги децата от социалната са участвали и в общата. Обяснението на общината е, че децата от социалната на всяка цена трябва да се класират и ползват максимално предимство.
Това се случва само на 1-во класиране. Идеята е соц децата да имат още един шанс, но все пак и да не изместват децата без соц точки.

Здравейте,
Моето питане е следното:
"1.3. Класират се общите опашки за 70% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий." Какво се случва тогава с граничната група от n-на брой деца, с примерно по 9 точки?
Ами вижте какво става в следващите стъпки - добавят се некласираните деца от соц опашката и тогава се тегли жребий.

# 327
Аз ли на грешно място гледам, или местата за ясла набор 2016 наистина са ок.2500? При родени в София през 2016 ок.13 000 деца? Верно, че и миналата година е имало прием за тях, но се съмнявам, че местата тогава са били 11 000??? Това е безумие, за поредна година...

# 328
  • София
Ама те местата за яслите винаги са били доста по-малко от децата. Нищо ново тази година. Може някъде да са намалели, заради свръхприема на деца с ХЗ, който сега ги задължиха да отразят в системата.

# 329
  • Sofia
За точката от частна ясла- става дума за самостоятелните частни ясли. Някой знае ли за такива. Мисля, че Чобанов спомена за една такава. Аз не я открих.

Аз намерих 2 в нашия район, които са и лицензирани от РЗИ, макар че не съм сигурна за такъв лиценз ли става дума в случая.

Ако можеш да кажеш, кои са Peace

Общи условия

Активация на акаунт