Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 975
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
За мен е важно училището да е близо. Да е жива и здрава майка, тогава ще е пенсионерка и се готви да я взима следобяд и да я прибира. Ще ми се минимално да стои на занималня, ако има възможност и изобщо даже. Училище до месторабота за мен е мъчение за детето. Само при лупса на всякакъв избор и възможности, би трябвало да стои до 18. Та те се скапват от умора.
Да, но познавам майка, която е разделена с бащата. За нея опцията е до работата й, за да може да се справя сама. Така че има много и най-различни случаи. До 4 клас или някой трябва да взима детето, или да ходи на занималня. А когато занималнята работи до 17:30 няма как да си вземеш детето ако работиш до 18:00. Ето това е нещо много съществено, върху което трябва да се замислят в общината. Как да удължат работното време на занималнята, за да може родителите да успяват.

# 421
Мен лично в тази Система най-много ме дразни липсата на избор, реален при това. 8.4. според мен не е гаранция. Мисля, че избор на училище в административния район, което пожелаеш е по-добър вариант, така всеки ще прецизни как му е по-удобно. Излиза, че за ДГ е удобно да пътуваш, а за училище изведнъж се оказва проблем. Не е измислено добре. Децата около нас, ние сме за следващата година, сме разпределени в училище, което пеша е на около 15-20 минути, зависи откъде ще минеш. Няма удобен градски транспорт до него. С метрото може да стигнем до друго училище за около 5 минути, то е в посока на работата ми, в административния район и т.н., обаче оставаме за 8.4. В крайна сметка освен всичко наистина всеки трябва да гледа и удобство, разбирам хората, които са до оградата на училището, но останалите просто са разпределени някъде по осмотрение на някой, затова родителите трябва да имат избор.

# 422
  • София
За детската градина винаги водиш детето, за училище идва един момент, в който ходи и се прибира само. Така че да - за градина не е проблем пътя, но за училище е.
Vache,това което исках да кажа е, че ако в няколко съседни училища не са приети много деца от 8.3 (визирам тези реално живеещи в квартала), те нямат никакъв шанс да се класират и в 8.4, т.е. няма как да учат изобщо в близко училище. И ще трябва да изберат хем по-далечно , хем по-нежелано, в което има места за 8.4.
В групи 8.1 и 8.2 надали ще има значителен брой фалшиви регистрации. Не вярвам голямо количество родители да са били толкова предвидливи, че когато децата им са били на 3 години да са тръгнали да вадят фалшиви адреси. И точно за това вярвам, че в крайна сметка децата от тези две групи ще се окажат много по-малко, отколкото реално всички си представяме. Ако пък само с тях се запълни съответното училище, значи просто то си е поела ресорните деца. Няма на кого да се сърдим. Що се касае до група 8.3, да там ще е борбата и ще е жалко за децата, които действително са се преместили в обсега на дадено училище в последната година, ако бъдат изместени от фалшива регистрация, но това е един от бъговете на системата. И все пак, децата от 8.3 със сигурност ще бъдат приети в някое от кварталните училища.

# 423
И все пак, децата от 8.3 със сигурност ще бъдат приети в някое от кварталните училища.
За последно давам пример. Дете е в 8.3 в училище Х. Съседните му училища Y и Z, както и Х, са много желани  и в нито едно от тях не приемат всички деца от 8.3. Детето с район Х остава без шанс за прием в квартално училище (в Yи Z са приели само част от децата с 8.3 и въобще не са стигнали до 8.4)  Това е съвсем реална ситуация за няколко квартала и зони от Центъра, в които има концентрирани елитни училища. За 8.1.
и 8.2 има фалшиви регистрации от минали години за по-големи братя и сестри. Сега ще бъдат ползвани и от по-малките деца.

# 424
  • София
Vache,това което исках да кажа е, че ако в няколко съседни училища не са приети много деца от 8.3 (визирам тези реално живеещи в квартала), те нямат никакъв шанс да се класират и в 8.4, т.е. няма как да учат изобщо в близко училище. И ще трябва да изберат хем по-далечно , хем по-нежелано, в което има места за 8.4.
Ама чакай малко... какво значи по-далечно, по-близко, по-желано? Общинарите не могат да се съобразяват с удобствата на всеки. Тук стана ясно, че за едни е по-добре училището да е до дома им, за други да е до местоработата, за трети нещо друго.. а истината е, че повечето комбинират критериите, за да се доберат до елитното училище, дори това да им коства часове пътуване и висене на децата им по офисите преди и след училище. Нагледах се вече 8 г. на училищни неща, та смятам, че имам известен поглед как стават нещата и каква е реалната обстановка. Също така пак ще кажа, ако не съм права ме поправете...всяка община определя броя на местата в паралелките СЪОБРАЗНО броя на децата от съответния набор и разбира се спрямо капацитета на училищната база. Т.е. и за децата от група 8.3 са предвидени места в "близкото" училище. Ще дам пример с Люлин Wink Там най-общо казано на микрорайон има по едно училище. Децата от микрорайона към училището се водят в първите три групи. Знае се предварително колко са те. Общината взима решение колко паралелки да открие. Обикновено децата са по-малко от местата, които се откриват. Има място за всички и още места за група 8.4. Няма начин да се открият по-малко места отколкото деца от набор 2011 има в микрорайона. Освен това както стана дума по-горе е и нереално.

Vache, като си запишем детето там, където ни приемат (т.е. в квартала) и ще се окаже, че не е чак толкова зле. Тук всеки драпа до нещо по-така, а същото образование може да получи и на други места.
Абсолютно!!! Прави ми впечатление, че всеки говори за средата.. че каква е средата в центъра? Ако някой си мисли, че като детето му учи в училище в центъра няма да чуе "Шушана", значи е доста заблуден Simple Smile Аз за себе си съм възприела идеята, че ще възпитавам децата си така, че да са устойчиви на средата, която от яслата още не мога да избирам. За училището пък да не говорим...

И аз не робувам на среди и елити, но преди години записах сина ми в училище в центъра, спрягано като елитно, като висях на опашка от 4 ч. сутринта. И да ви кажа не съжалявам за тази безсънна нощ. Не че училището не ни разочарова в някои отношения, но синът ми още ми е благодарен, че съм го записал там, и то точно заради "средата", каквото и да значи това, а не толкова заради качеството на обучението. Докато за детската градина е точно обратното.  За нея още не може да ни прости, че въобще сме го пращали там.

А относно броя на паралелките, не знам как е в други райони, обаче в Лозенец в списъка с прилежащите територии на района /различаващ се "леко" от този приет от СОС за сметка на някои коригирани грешки, ако въобще това е реда за поправки в официален документ/дават бройки на деца, родени 2011 г., по прилежащи райони, както и прогнозен брой паралелки по училища, от които веднага стават ясни дисбалансите.

# 425
  • София
И все пак, децата от 8.3 със сигурност ще бъдат приети в някое от кварталните училища.
За последно давам пример. Дете е в 8.3 в училище Х. Съседните му училища Y и Z, както и Х, са много желани  и в нито едно от тях не приемат всички деца от 8.3. Детето с район Х остава без шанс за прием в квартално училище (в Yи Z са приели само част от децата с 8.3 и въобще не са стигнали до 8.4)  Това е съвсем реална ситуация за няколко квартала и зони от Центъра, в които има концентрирани елитни училища. За 8.1.
и 8.2 има фалшиви регистрации от минали години за по-големи братя и сестри. Сега ще бъдат ползвани и от по-малките деца.
Тези с братята и сестрите няма да играят на томбола, защото имат 22 точки отгоре и това ги вади в началото на групата.
А по въпроса за примера за последен път, аз за последен път ще предложа да изчакаме разместването след второ класиране, за да обявим гръмко как всички училища в квартали в центъра не са упсели да приемат децата от центъра.
А и да изчакаме бройките, която ще обяват все пак.

# 426
  • Куциндрел
Миналата година в желаното от мен училище влязоха на първо класиране деца от адм. р-н и с родители по месторабота. Нямаше ги лудите 50-60 и нагоре точки на 1-во класиране. Та сега си мисля, че може би ще се стигне там до група 8.4, където ще скокнем с прилежащ район. Praynig

# 427
  • София
bganio, това че си бил доволен от "елитното" училище, изобщо не значи, че и от кварталното нямаше да си доволен.

Ако елитните бяха чак толкова мега яки, щяха да са на едно място по НВО след 7ми клас, т.е. всички деца щяха да с макс. брой точки. А и там има деца с много точки (ходещи на курсове) и такива с по-малко (пак ходещи на курсове).

А за фалшиви адреси с уседналост: това са всички с по-големи деца в училищата. И стигне ли се до лотария, точно тези с фалшивите адреси и братчета ще изместят реално живеещите в квартала. Да кажем, че това ще се случи в Лозенец и в центъра.

# 428
  • София
bganio, това че си бил доволен от "елитното" училище, изобщо не значи, че и от кварталното нямаше да си доволен.

Ако елитните бяха чак толкова мега яки, щяха да са на едно място по НВО след 7ми клас, т.е. всички деца щяха да с макс. брой точки. А и там има деца с много точки (ходещи на курсове) и такива с по-малко (пак ходещи на курсове).

А за фалшиви адреси с уседналост: това са всички с по-големи деца в училищата. И стигне ли се до лотария, точно тези с фалшивите адреси и братчета ще изместят реално живеещите в квартала. Да кажем, че това ще се случи в Лозенец и в центъра.

Може би щях, още повече, че едно от тези в района взе, че стана почти също толкова елитно.  Но тук  не говорим за мен, а за сина ми, който явно си има свои критерии и още боготвори учители, при които почти нищо не научи. Иначе аз съм разочарован и от следващото "елитно" училище, в което го приеха след 7 клас, но пък той пак си остана доволен от прословутата "среда". Както и да е, това беше по времето, когато за 1 клас се прилагаше принципът на "заседналостта" /засядаш на опашката възможно най-рано или късно още предния ден/, докато сега водеща е уседналостта.

# 429
  • София
"Вярвам, че ще направите най–добрия избор на училище за Вашето дете. Той следва да отчита, както интересите на детето Ви, така и възможностите на училището.
Във връзка с това препоръчвам да следите информацията на електронните страници на училищата, да се срещнете с ръководствата и училищните екипи.
Пожелавам успех на всички участници в столичната кампания за прием на първокласници!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
СОФИЯ-ГРАД "

Сега прочетох това на сайта на РУО. Не мога само да определя жанра - виц или подигравка. От избор на училище на практика сме лишени, а електронните страници на много от училищата са направо трагични. Да не говорим, че на сайта на едно от тях пуснах коментар за сбърканото приложение 2, което беше просто констатация, без квалификации и критики. Седя няколко дни със статут "подлежи на одобрение" и въобще не се появи. Това е нечувано. Страх ли ги е или просто са некадърни и мързеливи?

# 430
  • София
О, и аз се изсмях като го прочетох.

От години имам чувството, че тази жена Кастрева е или най-незаинтересования човек сред колегите си или най-наглата. Колкото пъти я видя по телевизията и все се чудя не я ли е срам.

# 431
Това е подигравка. А наглостта й е направо потресаваща.

# 432
В едно от училищата в Лозенец 126 деца трябва да се поберат в 3 паралелки, което не виждам как ще стане, а в друго, към което сме закрепостени и ние, са 99 пак в 3 паралелки. При останалите 4 училища бройките общо взето отговарят на капацитета, но при всички случаи ще останат неприети деца, ако не се увеличи броя на паралелките в някои от училищата. Не знам как ще се реши това уравнение.

Бихте ли ме ориентирали къде може да се провери колко деца се водят с ПА в определената прилежаща територия на дадено училище?

# 433
  • София
Покрай цялата работа поне се надявам повече хора да научат разликата между постоянен и временен адрес :/
А иначе документът - удостоверение - има две дати: дата на издаване на самия документ и дата на регистрация на този адрес. Интересно дали ще вкарат изискване да се извади нещо като актуално удостоверение, защото човек може да си пази някой по-стар оригинал и да представи него... или пък ще правят служебни проверки... ако искат нещо към едисикоя дата, това ще коства на всеки време да се окаже в Общината + такса...

# 434
  • София
или пък ще правят служебни проверки...
А дано, ама надали...
Дано напишат точно и ясно какъв документ ще доказва тази уседналост, щото може да станат големи каши иначе.

Общи условия

Активация на акаунт