Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Мога ли да кандидатствам отново, дори ако детето ми вече е записано? Ако го приемат в друго училище, мога ли да го преместя там?
Какво представлява граничен район и какви са критериите за принадлежност към него?
Има ли наличен рейтинг на училищата в София?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Мога ли да кандидатствам отново, дори ако детето ми вече е записано? Ако го приемат в друго училище, мога ли да го преместя там?
Да, можете да кандидатствате отново в друго училище, дори ако детето ви вече е записано. Ако бъде прието в друго училище, ще трябва да изтеглите документите и да отидете в новото училище за преместване. Важно е да проверите дали не се изисква изрично потвърждение за участие във второ/трето класиране.
-
Какво представлява граничен район и какви са критериите за принадлежност към него?
-
Има ли наличен рейтинг на училищата в София?
В момента няма официален рейтинг на училищата в София. Като алтернатива можете да използвате резултатите от НВО (Национално външно оценяване) от миналата година за справка. Освен това училищата обикновено споделят информация за своите предлагани паралелки и допълнителни дейности на своите уебсайтове.
-
Как мога да намеря информация за рейтинга на учителите, които преподават на първокласници?
-
Колко паралелки има и какви са те, както и какви ЗИП/доп. дейности се предлагат?
Там най-общо казано на микрорайон има по едно училище. Децата от микрорайона към училището се водят в първите три групи. Знае се предварително колко са те. Общината взима решение колко паралелки да открие. Обикновено децата са по-малко от местата, които се откриват. Има място за всички и още места за група 8.4. Няма начин да се открият по-малко места отколкото деца от набор 2011 има в микрорайона. Освен това както стана дума по-горе е и нереално.
Аз за себе си съм възприела идеята, че ще възпитавам децата си така, че да са устойчиви на средата, която от яслата още не мога да избирам. За училището пък да не говорим...