Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 977
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Има деца, които ще са в частни училища. Може да са единици, но малко ще намалят бройката от 99.

А и ще стане като мионалата година: ще позволят на директорите по-големи класове и/или допълнителна паралелка.

# 406
Здравейте, аз съм с постоянен адрес в центъра на София от много години, но от 8 години живея в друг квартал в апартамента на мъжа ми. Не съм се регистрирала на неговия апартамент. Правилно ли разбирам, че детето ми ще има максимален брой точки за училище в центъра, а за кварталното ни ( където искам и да учи) няма да има достатъчно точки? Когато кандидатствахме за детска градина таткото взе удостоверение за адрес и с него ни приеха в кварталната детска.

# 407
  • София
...таткото взе удостоверение за адрес ...

това означава, че бащата си е сменил адреса -постоянния или настоящия.  Детето ще е в група 8.1 в центъра и 8.4 в квартала ви.

Ако сега смените адреса си заедно с детето, ще минете в група 8.3, но ще станете група 8.4 в центъра и така да увиснете на двете места.
Съветвам ви да говорите с директора и да ви обясни дали ще имате шанс с група 8.3 в квартала.

# 408
Здравейте, аз съм с постоянен адрес в центъра на София от много години, но от 8 години живея в друг квартал в апартамента на мъжа ми. Не съм се регистрирала на неговия апартамент. Правилно ли разбирам, че детето ми ще има максимален брой точки за училище в центъра, а за кварталното ни ( където искам и да учи) няма да има достатъчно точки? Когато кандидатствахме за детска градина таткото взе удостоверение за адрес и с него ни приеха в кварталната детска.
Сменяте си настоящия адрес в квартала и имате 8.3. И с постоянен в Центъра си запазвате правото за това училище ако не влезете в кварталното. Предимството детето да има постоянен и настоящ адрес.... да го мислят тези, които сме само с един 😀

# 409
  • София
Че ние дето сме само с един адрес просто искаме в кварталното училище. Който иска в повече, си сменя настоящия.

И после участваме в училищния живот: следим как се справя детето, как се справя госпожата, настояваме за подобрения. Даваме гласност на това, което не ни харесва, сега това е лесно. И ще се окаже, че много училища всъщност могат да са много приятни места за ограмотяване, не само "елитните".

# 410
  • София
Има деца, които ще са в частни училища. Може да са единици, но малко ще намалят бройката от 99.

А и ще стане като мионалата година: ще позволят на директорите по-големи класове и/или допълнителна паралелка.

Е, да - точно в Лозенец е най-скъпото частно училище "Свети Георги" - близо 8000 евро на година за 1 клас. Не е лъжица за всяка уста, но сигурно има и други по-евтини.

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 10:00 от bganio

# 411
Таткото си е с постоянен адрес от много години в неговия си апартамент,където и ние живеем с детето (женени сме),но аз така и не смених адреса си по лична карта и си останах в апартамента в центъра (там живеят родителите ми). А не съм знаела изобщо,че мога да запиша сегашния ни адрес  като настоящ такъв.
Ако се запишем с детето на адреса на бащата в сегашния ни квартал по Настоящ адрес и си запазим постоянния в центъра ще можем да кандидатстваме и на двете места така ли? Като в центъра ще е 8.1 -поне на едно място да е в първата група. Но понеже не искам да учи там и не ми е удобно ще се надявам да го приемат в кварталното и ще освободи едно място в центъра. Ще отида да говоря с директора на кварталното ни тези дни. Благодаря Ви. Искам да има електронна система като за детските и така да се кандидатства. Да се виждат точките и децата в реално време!

# 412
  • София
Кандидатства се с адреса на детето. Може да смените настоящия си (вашия и на детето) в квартала. Така там минавате от 8.4 в 8.3.

А може директорът да ви влезе в положението и да се съгласи да кандидатствате с адреса на таткото да сте в група 8.1. Нарушават се правилата малко, но пък те директорите по принцип си го позволяват.

# 413
  • София
Аз пък искам да не ми чертаят измислени граници на прилежащи територии, а да ми изчисляват най-краткото разстояние от адреса ми до училището и заедно с уседналостта /но не по категории, а колкото години - толкова/ да образува бала от точки за прием. Точно и справедливо, ако заложените в тази формула критерии се приемат за такива. Обаче странно как и защо не са се сетили да го направят, а някъде из форумите подобна идея се върти от известно време.

# 414
  • София
Ако приемат деца с фалшиви регистрации от група 8.3, това значи, ще  са приели и всички с реални в 8.1 и 8.2, а също и реалните от 8.3. Което отново ме връща на теорията, че все пак няма вариант децата да не бъдат приети в квартала.

Точно!!!
Vache, защо си мислиш, че няма да има фалшиви регистрации, които директно вкарват децата в група 8.3?  Местоработата миналата година даваше 10 т. За гореспоменатите училища трябваше да имаш минимум адресна регистрация и месторабота + ако може и някакъв друг критерий. Тъй като детето и тази година може да кандидатства с два адреса (постоянен и настоящ), отново ще има много фалшиви регистрации и за да не остане извън училищата, ще се ползва един адрес за кварталното, втори адрес - за желано училище. А пък догодина изведнъж ще се окаже, че сума ти деца са се преместили на Шишман още през тази и вече са в 8.2.

Не си мисля така Simple Smile))) Точно обратното, мисля, че ще има фалшиви адреси и битката от 8.4 ще отиде в 8.3. Все едно, това не променя теорията ми! Нищо особено не печелиш ако си в 8.3. точно в тези училища, защото и всички останали ще са в 8.3 като теб и ще се стигне до теглене на жребий. Това чисто теоретични. Както казах, тази година е различна. Все пак децата живущи в района ще имат предимство пред другите. И точно това, коети ти пишеш за възможността да се кандидатства два адреса ще даде изключително голямо пренареждане на 2 и 3 класиране  Simple Smile
Точно за Лозенец тази година бях свидетел на случай на смяна на адреса с цел записване в 1 клас след 3 г. Simple Smile Фиктивно... така че и за Лозенец не се знае много много колко са децата. Но все пак там нещата са си реални за разлика от центъра. Дъщеря ми учеше в 107-мо, но от 5 клас с приемен изпит. Там винаги е имало наплив и за 1 клас.

И после участваме в училищния живот: следим как се справя детето, как се справя госпожата, настояваме за подобрения. Даваме гласност на това, което не ни харесва, сега това е лесно. И ще се окаже, че много училища всъщност могат да са много приятни места за ограмотяване, не само "елитните".
Това трудно се разбира... Wink

# 415
  • София
Vache, като си запишем детето там, където ни приемат (т.е. в квартала) и ще се окаже, че не е чак толкова зле. Тук всеки драпа до нещо по-така, а същото образование може да получи и на други места.

# 416
Таткото си е с постоянен адрес от много години в неговия си апартамент,където и ние живеем с детето (женени сме),но аз така и не смених адреса си по лична карта и си останах в апартамента в центъра (там живеят родителите ми). А не съм знаела изобщо,че мога да запиша сегашния ни адрес  като настоящ такъв.
Ако се запишем с детето на адреса на бащата в сегашния ни квартал по Настоящ адрес и си запазим постоянния в центъра ще можем да кандидатстваме и на двете места така ли? Като в центъра ще е 8.1 -поне на едно място да е в първата група. Но понеже не искам да учи там и не ми е удобно ще се надявам да го приемат в кварталното и ще освободи едно място в центъра. Ще отида да говоря с директора на кварталното ни тези дни. Благодаря Ви. Искам да има електронна система като за детските и така да се кандидатства. Да се виждат точките и децата в реално време!
Точно така. Можете да кандидатствате и по двата адреса, аа да сте сигурни, че ще ви приемат в избрано училище. Ако не успеете да влезете в кварталното, предполагам, че на по-късен етап ще можете да прехвърлите детето в него.

# 417
Vache,това което исках да кажа е, че ако в няколко съседни училища не са приети много деца от 8.3 (визирам тези реално живеещи в квартала), те нямат никакъв шанс да се класират и в 8.4, т.е. няма как да учат изобщо в близко училище. И ще трябва да изберат хем по-далечно , хем по-нежелано, в което има места за 8.4.

# 418
  • София
Vache,това което исках да кажа е, че ако в няколко съседни училища не са приети много деца от 8.3 (визирам тези реално живеещи в квартала), те нямат никакъв шанс да се класират и в 8.4, т.е. няма как да учат изобщо в близко училище. И ще трябва да изберат хем по-далечно , хем по-нежелано, в което има места за 8.4.
Ама чакай малко... какво значи по-далечно, по-близко, по-желано? Общинарите не могат да се съобразяват с удобствата на всеки. Тук стана ясно, че за едни е по-добре училището да е до дома им, за други да е до местоработата, за трети нещо друго.. а истината е, че повечето комбинират критериите, за да се доберат до елитното училище, дори това да им коства часове пътуване и висене на децата им по офисите преди и след училище. Нагледах се вече 8 г. на училищни неща, та смятам, че имам известен поглед как стават нещата и каква е реалната обстановка. Също така пак ще кажа, ако не съм права ме поправете...всяка община определя броя на местата в паралелките СЪОБРАЗНО броя на децата от съответния набор и разбира се спрямо капацитета на училищната база. Т.е. и за децата от група 8.3 са предвидени места в "близкото" училище. Ще дам пример с Люлин Wink Там най-общо казано на микрорайон има по едно училище. Децата от микрорайона към училището се водят в първите три групи. Знае се предварително колко са те. Общината взима решение колко паралелки да открие. Обикновено децата са по-малко от местата, които се откриват. Има място за всички и още места за група 8.4. Няма начин да се открият по-малко места отколкото деца от набор 2011 има в микрорайона. Освен това както стана дума по-горе е и нереално.

Vache, като си запишем детето там, където ни приемат (т.е. в квартала) и ще се окаже, че не е чак толкова зле. Тук всеки драпа до нещо по-така, а същото образование може да получи и на други места.
Абсолютно!!! Прави ми впечатление, че всеки говори за средата.. че каква е средата в центъра? Ако някой си мисли, че като детето му учи в училище в центъра няма да чуе "Шушана", значи е доста заблуден Simple Smile Аз за себе си съм възприела идеята, че ще възпитавам децата си така, че да са устойчиви на средата, която от яслата още не мога да избирам. За училището пък да не говорим...

# 419
За мен е важно училището да е близо. Да е жива и здрава майка, тогава ще е пенсионерка и се готви да я взима следобяд и да я прибира. Ще ми се минимално да стои на занималня, ако има възможност и изобщо даже. Училище до месторабота за мен е мъчение за детето. Само при лупса на всякакъв избор и възможности, би трябвало да стои до 18. Та те се скапват от умора.

Общи условия

Активация на акаунт