Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 794
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Rouzi, зависи. Ако голямото дете е прието в неговото училище по район, малкото дете ще се състезава в 8.1 за това училище, и с 22 допълнителни точки за брат/сестра. Поне такава промяна се обсъждаше. Някой по-запознат може да потвърди.

# 91
  • София
Ако голямото дете е прието в неговото училище по район, малкото дете ще се състезава в 8.1 за това училище. Aкод ецата в групата са повече от местата, тогава ще се класират само пот очки ( 22  за брат/сестра).

Т.е. група 8.1 е не само децата с уседналост над 3 години, а и такива с по-големи брат/сестра в училището.

# 92
  • sofia
Т.е. група 8.1 е не само децата с уседналост над 3 години, а и такива с по-големи брат/сестра в училището.
Само, ако брата/ сестрата като са били приети, в съответната година, адреса на детето е било в прилежащия район на училището. Ако не е било така, тазгодишният кандидат не попада в група 8,1, независимо от наличността на брат/ сестра в училището,  в което кандидатства.

# 93
  • София
Ок, разбрах! Много благодаря за разясненията! Дано е така, защото ако трябва да са в различни училища не мога да си представя как ще се оправяме.

# 94
Вчера звънях в община Младост. Таткото ни е с временен в Младост, аз съм с постоянен във Витоша. Попитах как мога да сменя на детето да е при таткото в Младост. Казаха: не може - води се с мен, трябва аз да сменя и автоматично сменят всичките ми деца. При таткото като имаме брак не може да се водят децата. Ако аз сменя губя уседналост за район Витоша. Ако не сменя детето няма голям шанс за Младост. Тъпа работа. Училището, в което сме разпределени е още по-тъпо Sad.

През декември сменяхме, аз и мъжа ми, постоянния и настоящ адрес, но ходихме в различни дни. Когато аз подавах документите, служителката ме пита дали имаме деца и "къде ще живеят". За тях ми даде да попълня отделни заявления за постоянен и настоящ адрес. Иначе рискувахме да останат на стария ни адрес.

# 95
Само, ако брата/ сестрата като са били приети, в съответната година, адреса на детето е било в прилежащия район на училището. Ако не е било така, тазгодишният кандидат не попада в група 8,1, независимо от наличността на брат/ сестра в училището,  в което кандидатства.
Според мен не тълкувате правилно критерия - в системата пише,че прилежащият район на брат/ сестра е също прилежащ район на детето.Това означава,че детето може да има 2 прилежащи района , за 2 различни училища. Тогава трябва да се гледа уседналост ....т.е. от колко време семейството е на адреса, което определя и коя група ще е 8.1 /8.2 . Виж, ако семейството междувременно си е сменило адреса , и вече не попада в прилежаща територия на училището на баткото/сестрата, която е била определена тогава ( преди 2,3,5 год)- вече и аз не мога да го тълкувам 😁😁😁

# 96
  • София
То може да се окаже, че всеки директор различно го тълкува.

Аз самата, колкото и да чета забележката за уседналост в района, а не на последния адрес, не мога да зацепя какво искат да кажат. Толкова завъртяно е написано.

# 97
  • София
Написано е ясно, ниво 1ви клас, ама не за децата , а за родителите Simple Smile
Района си е район на детето както е описан с адреси,  улици и т.н. Но ползва и предимството на брат/сестра ако брата /сестрата тогава ( към датата на собствения си прием) е ползвал предимство и е влизал в района по регистрация. Т.е. може да е друг район това,, заради сменен адрес или сменена карта на района ( променена с няколко улици).
Ама не на детето регистрацията. т.е. към годината на кандидатстване както е било.... тогава....
Миналата година се вземаше ( да речем) регистрацията на родителя... не на детето
Тази година се взема регистрация на дете и т.н.
Това предимство ползва брат/сестра... Добре е измислено....

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 11:03 от Yangdze

# 98
  • sofia
Района си е район на детето както е описан с адреси,  улици и т.н. Но ползва и предимството на брат/сестра ако брата /сестрата тогава ( към датата на собствения си прием) е ползвал предимство и е влизал в района по регистрация. Т.е. може да е друг район това,, заради сменен адрес.
Ама не на детето регистрацията. т.е. към годината на кандидатстване както е било.... тогава....
Миналата година се вземаше ( да речем) регистрацията на родителя... не на детето

Имам един въпрос кой и как ще разбере дали  даденият по-голям брат или сестра как  са били влезнали преди n на брой години ....например преди 5-6 години ? Сега всеки може да напише че тогава детето е било влезнало на база адресна регистрация ,но дали наистина е било така ....

# 99
  • София
Района си е район на детето както е описан с адреси,  улици и т.н. Но ползва и предимството на брат/сестра ако брата /сестрата тогава ( към датата на собствения си прием) е ползвал предимство и е влизал в района по регистрация. Т.е. може да е друг район това,, заради сменен адрес.

Имам един въпрос кой и как ще разбере дали  даденият по-голям брат или сестра как  са били влезнали преди n на брой години ....например преди 5-6 години ? Сега всеки може да напише че тогава детето е било влезнало на база адресна регистрация ,но дали наистина е било така ....
Документите за прием на баткото/каката са в същото училище, подадени при записването му преди n години. Ето как ще проверят...

# 100
  • София
За мен този критерий означава, че ако миналата година моя адрес е бил разпределен към 144то училище и голямата ми дъщеря е влезнала там, но тази година при новото райониране, адреса ми е разпределен към 81во, то имам право да кандидатствам в 144то като в прилежащо, тъй като голямото ми дете е било прието там по прилежащ тогава адрес. И това няма общо с уседналостта. Защото може от миналата година да живея там и тогава и за двете училища ще съм в група 8.2
vili80bg, и по-напред писах - всички критерии за прием досега се гласуваха на педагогически съвет, за тях има документация и архив.

# 101
  • София
Да, в общи линии това е. Ако миналата година голямото дете в влязло в училище Х и е влязло по прилежащ за него район ( както са били в съответната година критериите и районирането).Сега малкото дете има право да ползва това предимство и да влезе като по малко дете в семейството независимо от адреса си и в коя група попада в текущата година на неговото кандидатстване.

Това би трябвало да означава че се приравнява критерий - Уседналост над 3 години в прилежащ район = Брат/сестра в същото училища ( които към годината на собствения си прием са класирани по прилежащ район)   Thinking Малкото ползва това предимство на брат/сестра ( ако желае)

# 102
  • София
Така деца с по-големи братчета ще ползват 8.1 в две училища.

# 103
За мен този критерий означава, че ако миналата година моя адрес е бил разпределен към 144то училище и голямата ми дъщеря е влезнала там, но тази година при новото райониране, адреса ми е разпределен към 81во, то имам право да кандидатствам в 144то като в прилежащо, тъй като голямото ми дете е било прието там по прилежащ тогава адрес. И това няма общо с уседналостта. Защото може от миналата година да живея там и тогава и за двете училища ще съм в група 8.2

В 144 нали все още важи изпита по изкуства? Поне така ми се струва, че прочетох в документите.  newsm78

# 104
  • Sofia
А какво се прави в случая, когато по-голямото дете е прието преди няколко години в училище, което е нямало прилежащ район? Сега местоживеенето на децата не влиза в прилежащия район на това училище. Говоря за прием на първо дете преди да въведат районирането, направено от общините, а само някои училища определяха сами прилежащите се територии.

Общи условия

Активация на акаунт