Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 272
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
Не съм сменяла след раждането, но пък настоящият го смених седмица преди да родя. Ще проверя какво се води в общината и ще поправя нещо, ако е необходимо. Мерси много Simple Smile

# 76
Вчера звънях в община Младост. Таткото ни е с временен в Младост, аз съм с постоянен във Витоша. Попитах как мога да сменя на детето да е при таткото в Младост. Казаха: не може - води се с мен, трябва аз да сменя и автоматично сменят всичките ми деца. При таткото като имаме брак не може да се водят децата. Ако аз сменя губя уседналост за район Витоша. Ако не сменя детето няма голям шанс за Младост. Тъпа работа. Училището, в което сме разпределени е още по-тъпо Sad.

# 77
  • София
Адресът на децата не се сменя автоматично със смяната на адреса на майката. Толкова са били "компетентни"  в общината.

# 78
  • Sofia
Компетентни или не, те ще извършват смяната на адресните регистрации, така че хората ще трябва да се съобразят с техните изисквания - в този случай, за смяна на адреса на децата искат смяна и на адреса на майката.

# 79
  • София
Всъщност защо тази т.нар. Система не е я прекръстят на Система за служебно разпределение на децата по училища и вместо да се занимаваме с глупости и да се чудим некомпетентни ли са съответните власти или да, просто да ни изпращат по едно уведомление, че детото ни е записано в еди кое си училище без право на обжалване, възражение и т.н. И така нещата си идват по прилежащите места. Трудността да направиш умни, смислени и справедливи критерии за подбор не значи, че трябва да сътвориш глупави такива, с които да завоалираш липсата на критерии въобще и да прикриеш собствената си некадърност.

# 80
  • София
Много са си хубави критериите. За всяко дете има по едно училище (близо до дома).
При големи набори така е най-справедливо. При по-малки родителят ще избира къде да учи детето му.

След 3 години всичко ще се регулира, хората ще си сменят адресите, за да имат уседналост. Тогава ще се тегли томбола за "елитните" училища още в група 8.1. Тогава пак ще има недоволни.

# 81
  • Sofia
Много са си хубави критериите...
След 3 години всичко ще се регулира, хората ще си сменят адресите, за да имат уседналост...
И след като след три години същите проблеми ще се върнат, какъв извод можем да си направим за критерия уседналост? За мен това не е добър критерий, защото не решава проблема.

# 82
Здравейте!Следя темата отдавна и ви чета всеки ден. Някак не исках да изказвам мнение до сега, защото колкото хора, толкова и мнения и никога няма да има доволни. Изобщо не мога да разбера кое ни докара до тук. В детските градини влизането - зор, в училището което е удобно на родителите  записването - зор. По- хубави и желани училища винаги е имало и ще има. И кой и как реши кое училище ще е удобно за детето и родителите?Това не е томбола, улици и някакво идиотско райониране. Това е право на избар на всеки родител къде да учи детето му. Но.....вече е излишно да ке коментира. Така или иначе "има правила", с които ще съобразим. Как ли? - както винаги - който както може! Жалко за цялото безумие и за това с какво трябва да се занимават родителите и цялото това притеснение ще може ли да си запишем децата където искаме и дали в група 8.4 детето има шанс.Жалко наистина, хубав ден и успех на всички ни.

# 83
След 3 години всичко ще се регулира, хората ще си сменят адресите, за да имат уседналост...
И след като след три години същите проблеми ще се върнат, какъв извод можем да си направим за критерия уседналост? За мен това не е добър критерий, защото не решава проблема.
Аз все пак мисля, че уседналостта доста ще намали фиктивните адресни регистрации и изместването на децата от района за сметка на такива регистрации. Хората, които си предоставят/продават адреса сериозно ще се замислят дали биха го направили за 3 години и повечето няма да го направят дори и за познати.
А и покрай системата май ще се окаже, че доста хора не са регистрирани там, където живеят наистина и никой не им е виновен, че не са спазили закона и не са си актуализирали адреса, когато трябва.

# 84
Аз все пак мисля, че уседналостта доста ще намали фиктивните адресни регистрации и изместването на децата от района за сметка на такива регистрации. Хората, които си предоставят/продават адреса сериозно ще се замислят дали биха го направили за 3 години и повечето няма да го направят дори и за познати.
А и покрай системата май ще се окаже, че доста хора не са регистрирани там, където живеят наистина и никой не им е виновен, че не са спазили закона и не са си актуализирали адреса, когато трябва.
Постоянният адрес може да си го смени само този, на когото е. И сега собственик, регистрирал някой познат или наемател, не може да го отпише от адреса си. Рискът на практика остава същият. Известно ограничение може би ще има от това, че преди се кандидатстваше с адреса на майката и бащата. Масова практика беше, бащата да се регистрира до желано училище, но да се ползва едновременно и реалният адрес. Ако направят електронна система ще е по-добре.

# 85
  • София
Има ли кандидатстващи 6 годишни с по- големия набор? Някакви особености, или в градината трябва детето да е завършило с големия набор или какво? Обмислям за малката след 2 години да я пробвам 1 ви клас, но още не ми е ясно нито правила, нито дали идеята е добра. То зависи от конкретното дете де... Предполагам !

# 86
  • София
Не мога да разбера, колко точки се получават за местоживеене. Например за 8.1 и 8.2 колко са точките.

# 87
  • Sofia
Няма точки по местоживеене.
Първо се приемат децата от първа група, после ако са останали места - децата от втора и т.н.

# 88
  • София
Няма точки по местоживеене.
Първо се приемат децата от първа група, после ако са останали места - децата от втора и т.н.

Добре, в моя случай не ми е ясно как ще стане - дъщеря ми кандидатства в училището, в което учи синът ми. Тя попада в 8.2 по уседналост и получава 22 точки заради брат й. Ако първо приемат децата по 8.1+допълнителни критерии, после само по 8.1 и чак тогава 8.2 + допълнителни критерии, то тя няма никакъв шанс. Тогава няма смисъл от 22-те точки, защото ако беше в 8.1 така или иначе щяха да я приемат.

# 89
  • Sofia
Първо приемат децата от 8.1. После ако останат места приемат децата от 8.2. Ако децата от 8.2 група са повече от останалите свободни места се гледат допълнителните критерии и децата се подреждат според броя на точките.

Последна редакция: пн, 05 мар 2018, 17:45 от brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт