Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 823
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
То може да се окаже, че всеки директор различно го тълкува.

Аз самата, колкото и да чета забележката за уседналост в района, а не на последния адрес, не мога да зацепя какво искат да кажат. Толкова завъртяно е написано.
Обаждах се миналата седмица в най-близкото училище до нас, за да ни разтълкувят уседналост. Не успяха. По настоящ адрес съм в нашия апартаментт, а по лична карта-на свекървата адреса. Не съм очаквала че ще ми трябва. Сега се чудя дали да си сменям л.карта. Ще кандидатстваме чак след 2г.

# 106
  • София
А какво се прави в случая, когато по-голямото дете е прието преди няколко години в училище, което е нямало прилежащ район? Сега местоживеенето на децата не влиза в прилежащия район на това училище. Говоря за прием на първо дете преди да въведат районирането, направено от общините, а само някои училища определяха сами прилежащите се територии.
Тогава детето си ползва настоящият си прилежащ район, както е описано и си ползва точки за брат сестра от допълнителните критерии , както са описани.
Това според мен е описание на изключение за случаите, в които е имало прилежащ район. Много от елитните у-ща имат такъв от доста години. Миналата година вече всички имаха задължително. Поне при нас е така. И този прилежащ район търпи промени обаче. И това се цели. Ако района е "мръднал" с няколко улици да речем. Да може малкото дете да ползва предимство като голямото.
И за в бъдеще това ще има значение, Защото районите могат леко да се променят. Все ще "мръдне" някой район с 2 улици в ляво или в дясно.  Laughing Laughing Това гаранция за другата и по - другата година.

# 107
  • София
Dessi*, ако смениш адреса, ще си в 8.2, та може да изчакаш още месец да видиш какво ще се случи тази година.

# 108
Dessi*, ако смениш адреса, ще си в 8.2, та може да изчакаш още месец да видиш какво ще се случи тази година.
Т.е. ако избера училището по настоящия адрес и той ми съвпда с постоянния(ако го сменя разбира се) ще имам повече точки ли?

# 109
  • София
Не. Сега не се изисква двата адреса да съвпадат.

Ако имате  (ти и детето) настоящ адрес повече от 3 години, ще сте в група 8.1 и няма да се налага смяна на адрес. Ако детето се води на адреса на свекървата, е добре да го смениш обаче.

# 110
  • София
Така деца с по-големи братчета ще ползват 8.1 в две училища.
Не е вярно. Така деца с по-големи братя и сестри, чиито адреси веднъж са били разпределени към едно училище и приети в него, а сега са в друго училище, ще имат правото да изберат към територията на кое училище да кандидатстват като прилежащи. Изобщо не важи за всички деца с по-големи братя и сестри и категорично не им гарантира 8.1. Защото когато е кандидатствал брата/сестрата може да е било миналата година или преди и тогава попадат в 8.2.

За мен този критерий означава, че ако миналата година моя адрес е бил разпределен към 144то училище и голямата ми дъщеря е влезнала там, но тази година при новото райониране, адреса ми е разпределен към 81во, то имам право да кандидатствам в 144то като в прилежащо, тъй като голямото ми дете е било прието там по прилежащ тогава адрес. И това няма общо с уседналостта. Защото може от миналата година да живея там и тогава и за двете училища ще съм в група 8.2

В 144 нали все още важи изпита по изкуства? Поне така ми се струва, че прочетох в документите.  newsm78

Избрах произволни училища, които са едно друго, но принципно в 144то 30% от приема е по общи критерии и 70% е по профили.

# 111
  • София
bubcheto15, гледай сега училището, в което се целим:

Преди 3-4 години бяха нарисували 2 окръжности около училището и така даваха точки за 1ви кръг, за 2ри и за 3ти. Ние попадахме в третия и така приеха сина ми. Този третият кръг всъщност обхващаше цяла София.

Та брои ли се, че сме приети с точки за района?

# 112
  • София
Ами не би трябвало да ви касае според мен. Но зависи някой в училището как ще реши да тълкува.
Апропо, ако 3 тия кръг е била цяла София както казвате и тогава сте влезли с това райониране, ще влезете и сега, явно наплива за това у-ще е не най - висок. Така излиза Blush

# 113
  • София
bubcheto15, гледай сега училището, в което се целим:

Преди 3-4 години бяха нарисували 2 окръжности около училището и така даваха точки за 1ви кръг, за 2ри и за 3ти. Ние попадахме в третия и така приеха сина ми. Този третият кръг всъщност обхващаше цяла София.

Та брои ли се, че сме приети с точки за района?
Според мен за прилежаща се брои само територията на 1ви кръг.

# 114
  • София
Има си наплив като за квартално училище, т.е. кандидатстват само деца от квартала.
Просто имах и точки за още един батко в училището.

Въпросът е как директорът ще разтълкува точката.

# 115
  • София
Чакайте сега, тук има възможни два нюанса като тълкуваме това "изключение" за прилежащ район при приема на брат / сестра:
1. Важен е прилежащия район ( този район може да е "мръднал" с 2-3 улици  в ляво или вдясно на картата на Сф и затова сега да не е прилежащ за семейството, но е бил прилежащ когато е кандидатствало голямото дете и е било прието)
или
2. Важно е че има брат / сестра, които са били приети с критерий прилежащ район в годината на тяхното кандидатстване  ( то сега семейството може да има съвършено друг адрес извън този район, но голямото дете е било прието тогава с адрес в прилежащ район и продължава да учи в това училище, та малкото да ползва предимство от голямото )

Според мен и двете могат да са валидни и да носят предимство, така както е написано.

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 12:45 от Yangdze

# 116
  • София
Не не, става въпрос за един и същ адрес, който при прием на първо дете е бил прилежащ, а сега при новото райониране не е.

# 117
  • София
Е, то тогава няма какво да го коментираме. Това ще бъдат наистина изключения и ще касаят приема от 2017 занапред когато вече имаше прилежащи райони навсякъде. Касае само това, че тук - там районите са преместени с една или две улици на картата. Така тези "спорни" улици ще могат да кандидатстват или при брат/сестра както е било предишни години или по новата карта и райониране.
Занапред ще има значение ако картата на районирането се променя.... по скоро това ...

# 118
Аз си мисля , че брат/сестра критерият ще има различни тълкувания , според директорите , както и според родителите. Това , естествено може да доведе , както до дисквалификация на кандидата ( защото се е написал в група, за която, според директора, не може да представи необходимите документи), както и за неправомерен прием ( подал си документи , че си в група 8.1 по прилежащ район на баткото/каката и на никой не му се занимава да се рови - дали адресът ти е попадал в района на училището преди 5 год, или както по-горе ГретаЕй е написала , за прилежащ район се смятала цяла София напр.). Факт е , че за повечето желаи училища, самият факт че баткото е приет ,ще означава, че той се е ползвал и с предимство по местоживеене и няма да търсят адрес по -адрес( естествено , тогава имаше десетки измислени критерии).  Според мен,  от РУО  ще спуснат някакво тълкуване в даден момент( обикновено когато е вече късно - да речем след 2/3 класиране ) , но още в началото на кампанията ще инструктират директорите, там където могат да се приемат и децата с брат/сестра в училището и тези по прилежащ район и уседналост ...да не се втилясват много и да ги ровят адресите , ами да ги приемат . Проблем отново ще има с 5-10 -те по-желани училища, но там винаги ще си има проблем, каквито и критерии да приемат Simple Smile Simple Smile

# 119
  • Sofia
Ето какво пише в Системата за прием:
"При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита
както посоченият в приложение № 3 на Системата,
така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете"
Не не, става въпрос за един и същ адрес, който при прием на първо дете е бил прилежащ, а сега при новото райониране не е.
Аз тук не виждам такова условие, адресът да е един и същ и на двете кандидатствания Thinking
На мнението на Yangdze съм.

Например едно семейство е живяло в Лозенец и първото дете е прието по прилежащ район. Местят се и сега, да кажем, живеят в Оборище с кандидат първокласник. Според мен второто дете ще може да кандидатства с два прилежащи района (един в Оборище, защото там му е местоживеенето и един в Лозенец, защото първото дете е било прието с критерий "местоживеене в прилежащия район").

Общи условия

Активация на акаунт