Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 990
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
А как се процедира при следната ситуация (ако въобще е възможна):

Кандидатстваме за училището към което по ПА сме определени като прилежаща територия и попадаме в първа група по уседналост. Кандидатстващите по първа група, обаче, надхвърлят свободните места. В този случай взема ли се предвид допълнителния критерий за по-големи брат/сестра? Ако да, тогава част от свободните места се запълват от децата първа група + гореспоменатото предимство. Остават още определен брой незаети места, които са по-малко от оставащите деца в първа група, но без допълнителния критерий. Как се се избира кои от тях ще бъдат избрани?

# 331

Кандидатстваме за училището към което по ПА сме определени като прилежаща територия и попадаме в първа група по уседналост. Кандидатстващите по първа група, обаче, надхвърлят свободните места. В този случай взема ли се предвид допълнителния критерий за по-големи брат/сестра? Ако да, тогава част от свободните места се запълват от децата първа група + гореспоменатото предимство. Остават още определен брой незаети места, които са по-малко от оставащите деца в първа група, но без допълнителния критерий. Как се се избира кои от тях ще бъдат избрани?
С теглене на жребий в присъствието на родители от настоятелството.

# 332

Благодаря за отговора.
Изниква въпроса как ще се гарантира, че този жребий няма да бъде манипулиран....
И какво става с неизбраните деца, които за всички останали училища биха били четвърта група и съответно с минимална вероятност за прием....

# 333
  • София
Нека първо да видим дали въобще ще има такива неприети деца. Пък и ще се намери място и за тях.

# 334

Аз разбрах, че за първа година жребия ще се тегли от общински служители и че ще има проверка от комисия от общински служители на предоставените документите.

# 335
  • София
Не е вярно, виж т. 8.13.

# 336
  • София
Благодаря за отговора.
Изниква въпроса как ще се гарантира, че този жребий няма да бъде манипулиран....
И какво става с неизбраните деца, които за всички останали училища биха били четвърта група и съответно с минимална вероятност за прием....
Няма вариант да не бъде прието дете, във всеки квартал винаги има поне едно училище, в което наплив няма и в което ще останат места след като приемат всички пожелали от всички групи.

# 337
Здравейте,

Може ли някой да сподели, кога е крайният срок за училищата да обявят бройките си и съответно районите си за прием 2018/2019. Чета наредбата и нещо не намирам срока. Благодаря Ви!

# 338
Здравейте,

Може ли някой да сподели, кога е крайният срок за училищата да обявят бройките си и съответно районите си за прием 2018/2019. Чета наредбата и нещо не намирам срока. Благодаря Ви!
Ето тук попаднах на график на дейностите - мисля , че във всички училища ще е един и същ. http://8sou.com/images/Grafik1klas.pdf

# 339
Здравейте,
Може ли някой да ми разясни ситуацията с критерийте за отседналост? Детето  трябва ли да има регистрация три години на съответния адрес или се взима този на родителя( настоиник) / родителите? Задавам този въпрос, защото при нас ситуацията е следната имаме официален развод с бащата на дъщеря ми  и по настоящ адрес с нея живеем в Ст. град от малко повече от 3 г. но се оказа, че когато се преместихме след развода  само аз се водя там. Миналата есен подадох документ и за нея, но мисля, че е късно. Отделно постоянния ни адрес се води в Младост от близо 3 г. насам, но не живеем там. Въпроса ми е имам ли право да кандидатствам и в двата района, тъй като единственото училице по настоящ адрес е 55 -то и не съм сигурна дали ще бъдем приети.
Може би малко объркано го обясних, но се надявам да бъда разбрана. Благодаря Ви!

# 340
  • София
Гледа се адресът на детето. Ако то има два различни адреса – настоящ и постоянен, се избира по-изгодният за детето.

# 341
  • Sofia
Детето  трябва ли да има регистрация три години на съответния адрес или се взима този на родителя( настоиник) / родителите?
Детето трябва да има регистрация, гледа се неговата уседналост.
Отделно постоянния ни адрес се води в Младост от близо 3 г. насам, но не живеем там. Въпроса ми е имам ли право да кандидатствам и в двата района, тъй като единственото училице по настоящ адрес е 55 -то и не съм сигурна дали ще бъдем приети.
Мисля, че можете да кандидатствате и с двата адреса, все още няма централизирана електронна система, която да Ви задължава да избирате един от двата.

# 342
Благодаря! Много се надявах да не бъде приет точно тази критерият от 3 години отседналост, но уви. Ами всъщност и на двете места детето няма отседналост 3 г. В Младост III  са 2.г и половина , а в Студентски град близо 1 г, тъй като след развода ми е убягнало да го направя веднага и за двете.  Преди това се водеще по настоящ адрес при баща си в ж. к.''Стрелбище". В такъв случай да разбирам, ли че няма да бъде приета никъде, което ми звучи направо абсурдно?

# 343
  • София
Не разбирай, за Младост сте във втора група, което в общи линии гарантира прием.

# 344
В Младост не мисля, че ще имате проблем, с изключение на 125-то, ако сте се насочили натам. Peace

Общи условия

Активация на акаунт