Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 993
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Нас даже би предупредиха, че свидетелствата ще ни ги дадат само при платена такса за май, тоест това ще се случи след 5ти юни. Няма никакъв шанс на 16ти април да ми поискат такова свидетелство, защото реално въпросната предучилищна група не е завършена, за да има удостоверение затова.

# 361
  • София
На мен ми казаха, че в близкото до нас училище при кандидатстването, т.е. не при записването, се представяло ОРИГИНАЛ на удостоверението за завършена ПГ, за да не можеш да кандидатстваш в други училища. Става въпрос за 128 СОУ. Има ли нещо вярно или аз не съм разбрала?!?
Миналата година имаше нещо подобно в нашето училище. Искаха ден преди да излезе класирането, да им занесе оригинала. Айде, той моят беше сигурен за там с предимството от кака си. Ама ако нямаш предимство, как да оставиш оригинала на удостоверението... Да не говорим, че  и действията се развиват в работно време, което пък съвсем ме подлуди...
Писах до инспектората и след 10-ина дена ми отговориха, че нямат право на такова изискване. Инфото беше махнато от сайта на училището.

ПС. Ето отговорът им:

Скрит текст:
Изх. № РУО1-5835/28.03.2017 г.

ДО
Г-ЖА ХХХ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ХХХ,

Във връзка с Ваше запитване, постъпило по електронната поща в РУО – София-град с вх. № РУО1-4117/16.03.2017 г., Ви уведомявам, че съгласно разпоредбите на т.7.3 от Раздел II „Дейности“ на Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, приета с Решение №83 по Протокол №29 от 23.02.2017 г. на Столичен общински съвет при записване родителят/настойникът или упълномощено от него лице представя оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група. При предстоящия прием това следва да се извърши на датите за записване, оповестени в Приложение № 1 – График на дейностите за прием на ученици в първи клас за учебната 2017/2018 година към цитираната по-горе Система.

В разговор директорът на 138 СУ „Проф. Васил Златарски“ потвърди, че поради допусната грешка в администрирането на сайта на училището, за кратко време е било налично заявление, съдържащо указание за представяне на удостоверенията за завършена подготвителна група до 01.06.2017 г. и увери, че предстои да бъде качено ново заявление, което ще важи в предстоящата кампания по приема на ученици в първи клас.-

ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО -
СОФИЯ-ГРАД

РУО - София-град
София 1303, ул. „Антим I”, № 17,
тел.:9356050, факс:9883937,
www.rio-sofia-grad.com

# 362
Много ти благодаря, дано не се налага да се позовавам на писмото.  Tired

Доколкото знам /така ми каза тази майка/, искали оригинала, за да бъдели сигурни, че ще запишеш детето при тях.  Thinking

# 363
  • Sofia
Няма как да са сигурни, че ще се запишете при тях (че ще останете).
Ако на второ класиране приемат детето другаде и искате там да го запишете, изтегляте си документите заедно с удостоверението и не могат да ви спрат.
За мен това е едно от тези изисквания, които си измисляха училищата. Сега с общата Система вече няма как да го направят.

# 364
  • София
Децата по-рядко имат различен постоянен и настоящ адрес. А като гледам moonlight не е много наясно на какви адреси се води детето.

Децата, чиито родители живеят на квартира, адски често имат различен постоянен и настоящ адрес... да не кажа почти винаги...

# 365
  • София
В сайта на РУО София вече има график:

http://ruo-sofia-grad.com/2018-2019-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0% … D0%BB%D0%B0%D1%81

# 366
  • Куциндрел
Това сега какво значи:
" 2.Предоставят оригинала на удостоверение за завършена подготвителна група"
Остава ли това удостоверение при записването на детето в училище?
А може ли на едно такова да изкарам нот. заверено копие, че ако го вземат, да мога спокойно и на друго място за по-следващо класиране да участвам?

# 367
  • София
Не. Оригиналът на удостоверението е документът, с който се записва детето на училище.

Може ако приемат детето другаде, да си го вземеш от училището, където си го записала вече. Така освобождаваш място за друго дете. Иначе по едно и също време ще си записала детето в две училища, а това не е позволено.

# 368
  • София
Това сега какво значи:
" 2.Предоставят оригинала на удостоверение за завършена подготвителна група"
Остава ли това удостоверение при записването на детето в училище?
А може ли на едно такова да изкарам нот. заверено копие, че ако го вземат, да мога спокойно и на друго място за по-следващо класиране да участвам?
Да, при записване го оставяш. Но поне аз не виждам смисъл от заверено копие. А и не знам дали биха го приели. Ако чакаш за друго училище за 2-ро класиране - след като класират детето, отиваш в първото, попълваш една молба, изтегляш документите т.е. си прибираш удостоверението и ги носиш в другото училище.
Да де, до колкото знам, се действа по горната схема. Не е практика да се вадят копия.

# 369
  • Куциндрел
Не. Оригиналът на удостоверението е документът, с който се записва детето на училище.

Може ако приемат детето другаде, да си го вземеш от училището, където си го записала вече. Така освобождаваш място за друго дете. Иначе по едно и също време ще си записала детето в две училища, а това не е позволено.
Аха, значи - записвам детето, но ако ни приемат в желаното училище - отивам, вземам си документа и записвам детето на другото място. Мерси.

# 370
  • София
Точно. Така в първото училище ще пуснат мястото за трето класиране.

То сега като или имаме шанс само за едно училище / или за никое ако няма уседналост/ и няма да има деца, класирани в 5 училища и заемащи 4 места до второ класиране. Тази година ще е различно, повечето деца ще са приети, стига родителите им да са кандидатствали с 8.1.

# 371
  • Куциндрел
Нас ще ни приемат по 8.1, поне така се надявам, ама кат знам кое е училището.... Joy Joy Joy
Но искам да влезем по 8.4 с точки за прилежащ район, тогава ще има едно място в елитното 31-во от нас, халал. Mr. Green

# 372
  • София
Нас ще ни приемат по 8.1, поне така се надявам, ама кат знам кое е училището.... Joy Joy Joy
Но искам да влезем по 8.4 с точки за прилежащ район, тогава ще има едно място в елитното 31-во от нас, халал. Mr. Green

Ами вие щом не сте съвсем сигурни за 31во по 8.1 какво да кажем ние по 8.3.Grinning

# 373
  • Куциндрел

Ами вие щом не сте съвсем сигурни за 31во по 8.1 какво да кажем ние по 8.3.Grinning
Уж би трябвало сега да има места за хората в квартала, ама знам ли какви шашми ще измислят?
Миналата година влизаха с едни извънземни точки.... Joy Joy Joy Joy

# 374
Миналата година имаше много измислени критерии - примерно родители, учили в училището; дете, завършило еди коя си градина; родител, работещ в МО и др. подобни.

Общи условия

Активация на акаунт