Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 570
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И Общината (Наредба 10 не е от нея, но карай) е коригирала. Корекцията е "най-близко училище". Защо да се ходи на ниво София и да се повтори миналогодишната простотия?

П.П. Ами сега, права си, не трябваше да включвам Френската.

# 571
  • Куциндрел
А етажа на който живее едно дете ще се мери ли?  Joy Joy Joy Че дете, което живее на ет. 1 е по-близо до училището от дете, което живее на ет.2  Joy Joy Joy Joy Joy

# 572
  • София
А етажа на който живее едно дете ще се мери ли?  Joy Joy Joy Че дете, което живее на ет. 1 е по-близо до училището от дете, което живее на ет.2  Joy Joy Joy Joy Joy

Не, защото Гугъл метри с точност до метри разстоянието между двата адреса.  И понеже за метри пак става дума - да, някои живеят на 5-10 метра от "граничните бразди", прокопани от авторите на Системата. Но аз не съм сред тях - живея на цели 100 метра от "браздата".

# 573
  • София
И Общината (Наредба 10 не е от нея, но карай) е коригирала. Корекцията е "най-близко училище". Защо да се ходи на ниво София и да се повтори миналогодишната простотия?

П.П. Ами сега, права си, не трябваше да включвам Френската.

Да, така е - наредбата и съответно корекцията е от МОН. Все пак някой сигурно трябва да има поглед върху цялата ситуация и да прави корекции, за да отстрани несъответствията, доколкото може.

# 574
  • София
Сегашната система не прави училищата по-близки. Но дава шанс на деца, които живеят далече от училището (просто защото нямат по-близко) да влязат в него. А и с мерене на метри едни деца ще имат шанс в няколко училища, други - в нито едно.
Ами не е точно така. Аз живея на границана на района и училището което ми се пада ми е по -далече от това което се води в съседният район. Отделно от това до там транспорт няма - ходенето е пеша - 15-20 минути. Другото училище което се води в съседният район ми е на 4-6 минути пеша и ми е в посоката на метрото за работа. За да стигна до училището което ми е по -район ще излизам с почти час по -рано за да може да повървиме 20- тина минути до него и да заведа детето, а после аз обратно още 30 минути до метрото. Ами ..... много ми е удобно ....... няма що. Отделна е темата, че аз не искам да учи там детето ми защото училището е под всякаква критика ................

Вие за какъв район говорите - административен или прилежащ?
Прилежащ

# 575
А изобщо имаме ли време да обжалваме нещо по новата система за прием? А не е ли по-добре да е групово, а не всеки да си пише и на никой да не му обърнат внимание?

# 576
  • Sofia
И да се обжалва, за тази година ще е късно ако направят промени.

# 577
  • София
Справедливият начин е да се подобри качеството на услугата образование. Вече се говори за това. Има някакви идеи за по-добро финансиране на не предпочитани училища, както и на такива, в които по-голямата част от децата са на родители с нисък образователен ценз. Аз лично ги приветствам, ако това ще привлече човешкият ресурс към вече съществуващия сграден.

Искаш да кажеш, че например в училище с ниско качество на образованието ще се дадат повече пари /може би и заплатите ще се увеличат на тия учители/ отколкото в училище с добро ниво? Така ли? Или нещо друго имаш предвид

# 578
Цялата тази истерия с първи клас е абсурдна. Гигантският проблем е не в у-щата а в учителите и нивото на образование, което се предлага от тях, както и липсата на планиране на инфраструктура  (като училища и поликлиники в новозастороените квартали - което пък е резултат на малоумното реституиране на някакви поля и градинки).

Ето за какво говоря: Ние сме в кв. Гоце Делчев. В района ни има 3 у-ща - прехваленото 73, нормалното 104 и трагичното 121,което междудругото е със добра, но силно занемарена база и да добава частен фитнес, който няма нищо общо с училището. Кварталът ни е граничен с Манастирски ливади. Комбинацията на много слабо училище - 121 и липсата на каквтито и да е било такива в Манастирски ливади, прави ситуацията взривоопасна. Както всички знаем, човек ще направи най-доброто за детето си и за 73 настава ужас, а то не е нито толкова добро, но е единственото, което става. И сега си представете...цели два квартала силно населени с предимно млади хора с деца ще се избием само за едно училище. Еми с никакви критерии, линийки и точки проблема в нашия район няма да се реши и то не след 10, а и след 50 год.

# 579
  • София
А защо ще се избиете като не е нито толкова добро, нито единствено 73то?

# 580
  • София
Разбира се, че е добро. Езиково училище от първи клас. Кой не иска детето му да учи немски?
И от съседните квартали се избиват за него, сменят адресни регистрации на поразия.

# 581
Справедливият начин е да се подобри качеството на услугата образование. Вече се говори за това. Има някакви идеи за по-добро финансиране на не предпочитани училища, както и на такива, в които по-голямата част от децата са на родители с нисък образователен ценз. Аз лично ги приветствам, ако това ще привлече човешкият ресурс към вече съществуващия сграден.

Искаш да кажеш, че например в училище с ниско качество на образованието ще се дадат повече пари /може би и заплатите ще се увеличат на тия учители/ отколкото в училище с добро ниво? Така ли? Или нещо друго имаш предвид
Мързи ме да търся около месец във времето назад.
Да, такава им е идеята. Бюджетът да бъде различен, а оттам и стимулите за учителите.
Всъщност много сериозен кадрови проблем предстои. В следващите 12 години се очаква да се пенсионират огромен процент от учителите и ако не се случи нещо работещо, приемът в първи клас ще бъде най-белият възможен кахър.   

# 582

Мързи ме да търся около месец във времето назад.
Да, такава им е идеята. Бюджетът да бъде различен, а оттам и стимулите за учителите.
Всъщност много сериозен кадрови проблем предстои. В следващите 12 години се очаква да се пенсионират огромен процент от учителите и ако не се случи нещо работещо, приемът в първи клас ще бъде най-белият възможен кахър.   

Не съм от София и нямам първокласник, но само да вметна, че това явно е прието. Миналата седмица имахме родителска среща и ни накараха да попълним анкета относно образованието и трудовата заетост на родителите. Казаха ни, че това е във връзка с новото разпределение на бюджетите за училищата. По-голям бюджет ще се отпуска за училища с рискови деца.

# 583
А защо ще се избиете като не е нито толкова добро, нито единствено 73то?
Еми е единственото, което става в района, а средностатистическия българин не може да си позволи добро частно училище.

# 584
Анкетите за образованието на родителите не са от тази година.

Общи условия

Активация на акаунт