Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 866
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Ако са възпрепятствани от полването,ако са заключили вратата или не спира на етаж и протокол от фирмата обслужваща асансьора,няма как да ги накарате да плащат за ремонт и за годишна такса как ще се карат да плащат неизпозлващите го...
Защо, да не би да са малко тарикатите, които се чакват до горния етаж и после слизат един етаж пеша!

# 136
Вижте как е при нас  - има един етаж нещо средно между приземен и -1, там са две семейства и мазите, гаражите. Няма да ползват асансьор. След това е 1 етаж, има външни 10-12стъпала, които всички минаваме, за да стигнем до апартаментите си. Те отново не ползват асансьор - 3 семейства. След това 2ри и 3етаж сме 2-3семейства, които ще ползваме, другите не. 4етаж не са се нанесли и акоро нямало.
Та спирки на асансьора ще има и на -1, 1, 2, 3етаж със сигурност.
На месец се дължало 40-50лв поддръжка и отделно консумативи за асансьор. Това е..

# 137
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вижте как е при нас  - има един етаж нещо средно между приземен и -1, там са две семейства и мазите, гаражите. Няма да ползват асансьор. След това е 1 етаж, има външни 10-12стъпала, които всички минаваме, за да стигнем до апартаментите си. Те отново не ползват асансьор - 3 семейства. След това 2ри и 3етаж сме 2-3семейства, които ще ползваме, другите не. 4етаж не са се нанесли и акоро нямало.
Та спирки на асансьора ще има и на -1, 1, 2, 3етаж със сигурност.
На месец се дължало 40-50лв поддръжка и отделно консумативи за асансьор. Това е..

поддържката би трябвало да е от всички - независимо ползват или не.
във вашият случай е малко деликатно - партера и минуса и да искат не могат да ползват - 2, 3 и 4 обаче не могат да откажат.

за ползването.
 най-добре да сложите чип - който плати ще използва, който не плаща - ще ходи пеш.

# 138
На 2-3-4 засега сме само две живущи семейства (ще има и още едни) и искаме да си плащаме. Но за другите е точно така - и да искат, не могат да ползват..

# 139
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не ме разбра.
месечните такси са само от тези, които ползват  - тези 2-3 семейства, които сте там. плаща се на брой плзватели, като се включват деца над 6 години и кучета. можете да сложите чип и да ползва само който плаща.

ремонти, годишни прегледи и поддръжка - от всички, независимо дали живеят или не.
във вашия случай на ОС може да решите да освободите от всички такси -1 и партер на основание невъзможност за ползване, но 2, 3 и 4 няма причина да не плащат за ремонт и поддръжка.

# 140
  • Вестерос
Затова законът изключва опцията да НЕ плащаш фонд "Ремонт и обновяване", от който именно се поддържа асансьора, покрива и т.н.
И още нещо много важно! Вноската за фонд Ремонт и обновяване не пада по давност от 3 г! Така че като иска да ползва изплаща си задълженията! Ако не ще да плаща връчвате покана/лепите на видно място, после с домоуправителя в общината и т.н. Ако има задължения за режийни тогава имайте предвид, че вземанията имат давност 3 г.
Вноската за Фонд ремонт Е с 3-годишна давност!
Вноската за Фонд ремонт плаща ВСЕКИ! Без значение дали живее там или не.

# 141
Фонд Ремонт не е с 3 г давност, режийните са с 3 г давност.

# 142
  • Вестерос
И фонда е .. съдът е категоричен!

# 143
И фонда е .. съдът е категоричен!
А може ли да публикувате къде го пише това.
Аз имам това като инфо:
„Въпреки ежемесечното събиране на вноските за Фонд Ремонт, по своята
същност Фонд Ремонт е инвестиция в Общата недвижима собственост.
Неплащането на Фонд Ремонт, представлява скрито придобиване от
добавената стойност на недвижимия имот.
По отношение на вноските за Фонд Ремонт се прилага Придобивна давност със срок от 10 години.”

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 22:30 от drago_2008

# 144
  • Вестерос
Не ти знам инфото откъде е, НО придобивна давност е съвсем различно нещо от погасителна давност.
 Лесно се намират съдебни решения в гугъл.

# 145
За погасителна давност на вземания...в Закон за задълженията и договорите /ЗЗД.
За придобивната давност -в закона за собствеността.

# 146
  • София
Здравейте. Може и да е обсъждано, но попрехвърлих и не видях. Затова ще ви попитам. Имам следния деликатен проблем. Съседите ми от няколко етажа под нас са си сложили скара на балкона и когато започнат да приготвят нещо на нея, целият ми апартамент се омирисва. Дори да затворя прозорците, манджата вече е влязла. Говорих с тях и те ме отрязаха. Скарите били затова, да се ползват навън, не под абсорбатора. Въпросът ми е, какво
Мога да направя и мога ли изобщо нещо да направя или трябва да си търпя? По принцип не ми се влиза в конфликт, но пък и положението е доста нетърпимо!

# 147
Можеш да ги помолиш да сипват 2 чаши вода в тавичката за мазнини (така препоръчват производителите) и хем ще пуши по-малко, хем по-лесно ще я мият и хем мръФките ще са по-крехки.

# 148
  • София
Хаха... е да. А мога и да ги помоля да ме включват в пиршеството!
Порових се малко и открих , че според правилника за вътрешния ред на етажната собственост, собствениците нямат право “да отвеждат директно дим и газове през прозорците и балконите си.” Ако това е така, очевидно имам някакви права и се чудя как да си ги потърся. Ако не, ще пия една студена вода, докато хората ядат пържоли и това е.
Но това ми беше питането към вас- имам ли някакви права и има ли как да ги използвам и да ги накарам да си пекат пържолите на печката под абсорбатора!

# 149
Вероятно се имат предвид комини, а не скари и нормален пушек от готвене. Нали не се очаква да се издушат хората, вместо да отворят прозорец.

Общи условия

Активация на акаунт