Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 20
Здравейте, включвам се в темата като прясно-прясно избран домоуправител.Другите не искаха, нашия домуоправител е вече на възраст и не може, та се жертвах в името на общото благо.Предоставиха ми домовата книга.Гледам в нея са вписани всички, но няма вписан нито един протокол от общо събрание. Как се процедира в такъв случай, вписва се последния ли?И едно копие остава при мен на съхранение едно в общината?Ще чета и тепърва закона, само да ми остане малко свободно време.

 Здравей и при нас скоро имаше такъв проблем. Ние си наехме фирма, няма да споменавам имена.... но попринцип знам, че  трябва да се гласува на общо събрание, след това с протокола, който се изписва по някакъв специален начин се ходи в общината, но да ти кажа, честно  и аз не съм много запозната.

# 16
 • Мнения: 105
Без протокол няма как да стане,прочетете закона там е описано,правите протол за избиране след това с него в общината отивате с 2бр ите го взимат и на Вашато копие слагат една Общинска лепенка.С протокола в общината се ходи с Заявление(мисля) има го в нета уведомява се общината,че вие сте избран за домоуправител на базата на прокола и какъв % от собствениците/общи части са присъствали .За домовата книга не съм наясно,мислих,че ссе пишат само собствениците с данните от НА.

# 17
 • Мнения: 631
Много благодаря за разясненията.За домовата книга, понеже я разгледах и отзад има място да се впишат протоколите от общите събрания.За това попитах.Но както казах, надявам се събота и неделя да ми остане време и да чета.

# 18
 • Мнения: 32 414
От кой град си? Може да провериш на сайта на вашата община за реда и документите по регистрирането на вашата етажна собственост. Ако пък вече  е регистрирана в общината, само новия протокол, с който ти си избрана за нов управител, ще следва да се занесе в общината, за да се отрази промяната в техния регистър.

Ето какво намерих на първо четене - за район Триадица е, но има и примерен протокол за избор на управител, както и заявление:
http://triaditza.org/%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/%D0%B0 … 0%BE%D1%81%D1%82/

# 19
 • Мнения: 631
Благодаря!От Плевен съм, етажната собственост е регистрирана в общината!Това е хубавото.Много, много благодаря за отговорите!

# 20
 • София
 • Мнения: 452
Това ми се стори най-подходящата тема да задам въпроса си.

Имаме решение на общината за премахване на една барака. Срокът изтича на 15 март. Някой е махнал съобщението, но си спомням, че пишеше, че при неизпълнение се прилага някакъв член от закон или уредба. Предполагам, че ще има глоба.
Решението е адресирано към управителя на фирмата домоуправител (Вход мениджър). Та се питам, кой ще плати глобата - входът или фирмата?

Ако някой е наясно, моля да сподели.

# 21
 • Мнения: 32 414
Чия е бараката ?
Домоуправителят просто представлява етажната собственост и съгласно  параграф 4 от ДР ЗУТ всички съобщения, отправени до вас, се връчват на него.

# 22
 • София
 • Мнения: 452
Бараката е построена като вход за общото мазе, така че е на входа. Ничия собственост не е, защото е незаконна.

Значи да разбирам, че отговорността за премахването е наша?

# 23
 • Мнения: 32 414
Извършител упоменат ли е?
Констативен акт съставен и връчен ли ви е за извършено и констатирано незаконно строителство? Заповед за премахване?

Премахването е за сметка на ИЗВЪРШИТЕЛЯ.  Ако земята е ваша...вие сте собственици на незаконния строеж по силата на приращението.

# 24
 • София
 • Мнения: 452
Да, констатирано е незаконното строителство и общината излезе с решение за премахване на бараката в 60 дневен срок.
Да, логично е да е наша отговорност, но май на никой не му пука.

Ще им напиша един мейл на Вход мениджър.
Благодаря ти Тета Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 25
 • Мнения: 32 414
Ако има заповед и не сте я обжалвали, то тя е влязла в законна сила и рано или късно общината ще я премахне, като разходите по премахването ще са ЗА ВАША СМЕТКА.
Глоба не вярвам да ви направят.
Но по-добре вие сами да я премахнете бараката, за да не плащате после.
Ако искаш прати ми на лични заповедта и каквото имаш по случая...

# 26
 • София
 • Мнения: 452
Нямам я заповедта, някой я скъса.
Проблемът е, че аз сигнализирах в общината, като преди това поставих въпроса на общо събрание, но съседите не ми обърнаха внимание. Написах един мейл до общината да попитам къде мога да проверя за тази барака, и те са се самосезирали.
Ако няма да има глоба, ще оставя така въпроса.

# 27
 • Мнения: 32 414
Акт за извършено незаконно строителство едва ли ще има. 1г е давностния срок...от построяването до акта не трябва да е минала година.

Акт за неизпълнение на писмено нареждане/заповедта/ може да е било написано в съобщението, но тези НП падат после в съда.

Имаш право в общината да разгледаш цялата преписка по случая...тъю като си страна по нея.

В общината не се пита официално, а чрез познати😉 иначе се самосезират...както при вас.

От общината може и да се забавят...но накрая ще я премахнат, защото са длъжни, и ще нагърбят вас с разноските. Защо да ги плащате? Съборете я сами.

Увери се преди това че има издадена ЗАПОВЕД ЗА ПРЕМАХВАНЕ обаче. Не покана...не съобщенийце, а заповед по чл 225а ЗУТ.

Разбирам че няма воля сами да си я премахнете. Но вие ще пращате после. Във вашия джоб ще бъркат. Сумата може да е сериозна...
Управителя да ви събере и да го каже това на всички. Или да лепне съобщение...или ти лепни. Като видят че ще им бъркат в джоба...дали няма да се размърдат.
Но първо заповедта!!!

# 28
 • София
 • Мнения: 452
Те хубаво, че се самосезираха, защото тази барака ми пречи, но само на мен и съседите не се интересуват.
При всички случаи ще струва пари, защото е доста масивна.

Не помня как се казваше документа, мисля, че беше решение, но може и заповед да е било. Отдолу пишеше, че ако не се изпълни, ще се прилага някакъв член. Трябваше да го снимам.
Мислях, че тези Вход Мениджър ще се заемат с въпроса, защото нали те представляват сега входа.
Ще отида до общината да разуча. Но първо написах един мейл на Вход мениджър.

# 29
 • Мнения: 32 414
Дано да е сериозен профито, но не бих разчитала аз на него. Той нищо няма да плаща...все му е тая. Неговото не се губи/възнаграждението/.😉

За София ли става въпрос?

Дори да са писали в заповедта "неизвестен извършител", то разходите се поемат солидарно от него и от собственика на строежа.

Ако обаче вие не сте собственик на земята, върху която е построен незаконния строеж...тогава премахването си остава за сметка на общината.
Важно е какво точно пише в заповедта!!

Общи условия

Активация на акаунт