Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 2 427
Помоли ги да обуват детето с меки обувки., много е деликатна ситуацията

# 46
 • Мнения: 307
Има уж някакви механизми в ЗУЕС, домоуправителят трябва да е наясно. Потърсете в нета, от личен опит не мога да дам съвет. Нашият вход се подмамихме от обещания за съдебно преследване на некоректни съседи и наехме проф. домоуправител "Вход мениджър", които са безполезни измамници, но както и да е.

# 47
 • Мнения: 32 288
Няма механизъм - единствения такъв за събиране на неплатени задължения е по съдебен ред. Друг начин няма.
За дело обаче трябва изрядни документи, съставяни точно по реда, описан в ЗУЕС - протоколи от ОС, покани за свикването им и т.н.

# 48
 • Мнения: 307
До колкото знам пъвата стъпка е след събрания и т.н. да се обърнат към общината/кмета, където могат да ги глобят.

# 49
 • Мнения: 32 288
Няма такова нещо. От общината може да ги глобят, ако не са регистрирали етажната собственост в регистъра на общината, но това само на теория. На практика не съм чувала за такива глоби.
За неплащане на вноските пък абсурд да се меси общината. Това си е спор между съсобствениците и никой друг.

# 50
 • BG
 • Мнения: 3 386
Благодаря за отговорите, явно ще разчитаме само на съвестта им.

# 51
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 16 686
защо?
не прилагате ЗУЕС ли?
или нямате изрядни документи?
оправете си нещата и действайте

# 52
 • BG
 • Мнения: 3 386
не  зависи явно  от мен, а от домоуправителя, я той  ще чака на добрата им воля, но ще говоря с него отново какво мисли да предприеме.

# 53
 • Мнения: 105
добре, наистина ли няма начин по законен ред да се съберат вноските от неплащащите съседи. при нас се получи лавинообразен ефект - трима не плащат от край време, и напоследък все повече казват "аз ли съм тъпанар та да плащам и за тях" и напоследък едвам се връзва касата за да си платим асансьора

# 54
 • София
 • Мнения: 2 288
Има законен ред, но за целта трябва поне общото събрание, на което е решено каква сума да се събира за текущата поддръжка на входа, да е проведено изрядно - разбирай: да има протокол, подписан от мин. 2 души (домоуправител и свидетел, а може и двама),отн. разлепянето на обявата за свикването на събранието. Трябва да е спазен мин. срок между покана и провеждане. В поканата трябва да е обявен дневният ред. Решенията трябва да са по дневния ред. Следва провеждане на самото събрание - има редица изисквания за кворум отн. въпросите, които могат да бъдат решени. Изчисляването на кворума е на базата на идеалните части, притежавани от собствениците. Следва обявяване на протокола от събранието. За обявяването също се изготвя протокол.

Ако тези документи не са налични, не са съобразени със закона или свидетелите получават амнезия, няма начин да спечелите делото срещу длъжниците. Достатъчно е те да възразят, че решението не е взето законно - разбирай, общото събрание не е проведено с всички законови салтанати, и съдът ще отхвърли иска ви. На всичкото отгоре, ще им платите и съдебните разноски.

# 55
 • Мнения: 105
Абсурд значи...А поне от общината да ги глобят каква е процедурата?

# 56
 • Мнения: 4 689
Какво да направим?
Тези дни съседката от апартамента над нас ми се оплака, че имат теч в банята от ап. над тях. Сигурни са, защото са викали фирма с термокамера и имат издаден протокол за това. Покани ме да видя какво е положеноето, целия таван е прогизнал, водата се стича и към стената на спално помещение.
От вчера влага има и в нашата баня.
Съседа в чиито дом е теча се мотае, отлага даването на каквито и да е обещания. Аз не съм се срещала с него,но съседката ми е в диалог с него от Коледа,когато се е появил проблема. Имали са няколко разговора на по- висок тон, но резултат няма.
Домоуправителя на блока е наясно с проблема, но в случая той няма как да го накара да се търси и отстрани теча, ние също няма как да го направим.
Адвокат ли е следващата стъпка?

# 57
 • Мнения: 32 288
Абсурд значи...А поне от общината да ги глобят каква е процедурата?
Няма такава процедура. Това са частноправни отношения - обясни ви се каква е процедурата, а тя е по съдебен ред .

# 58
 • София
 • Мнения: 2 288
Пролетно цвете, при идентичен случай подейства заплахата, че ако не отстранят сами теча, ще се разправят със застрахователите ми, тъй като ап. е със застраховка (към онзи момент не беше). Те се мотаха 1 месец преди това, изтъкваха ми всякакви доводи, че не е от тях и пр., но щом чуха думата застраховател, след 3 дни бяха оправили проблема.
Иначе да, адвокат може да им пише да ги подплаши, ако не стане - съд. Процедурата отнема време.
На ваше място бих опитала да преговарям - аз да платя майстор, да поема някакви разноски, само и само по-бързо да се реши.

# 59
 • Мнения: 105
Абсурд значи...А поне от общината да ги глобят каква е процедурата?
Няма такава процедура. Това са частноправни отношения - обясни ви се каква е процедурата, а тя е по съдебен ред .
Добре де, в закона са вписани глоби от 20 до 100лв. Кой налга тези глоби?

Код:
Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 55. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.

Общи условия

Активация на акаунт