Българска история (681-1947)

 • 3 083
 • 60
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18 028
Понеже напоследък си говорим доста за средновековие и оспамваме темата за Украйна - създавам тема за средновековиеПоследна редакция: вт, 20 фев 2024, 16:56 от bubanka

# 1
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 000
Какъв е скрития смисъл на картата?

# 2
 • Мнения: 18 028
Съвсем доскоро в темата за Украйна говорехме за Чингиз хан. Някой (дийф?) обясняваше как ударил гледа в Полша.

имам всякакви исторически карти, стига да искате.

# 3
 • Мнения: 4 319
Какъв е скрития смисъл на картата?

Прилича на карта на Златната орда, нали нещо за татари се говореше

# 4
 • Мнения: 18 028
Да, карта на златната орда е. Както казах, последният ни разговор бе за Чингиз хан и че бил ударил греда в Полша. Тезата на дийф бе, че варварите винаги губят пред цивилизациите. или пък се цивилизоват
Като "аргумент" бе извадено че хуните на Атила станали нео-римляни!!! Astonished, а Чингиз хан, който владял една пустош:astonished:AstonishedAstonished не могъл да завладее Европа

Нямам нищо против и друго да коментираме -вие изберете какво.
-елинската история
-римската история
-египетската история
-византийската история
-степните/номадски народи
-османската империя
-колониите в Америка и пр
-Средновековна Франция
-Средовековна АНглия и Шотландия

Давайте спокойно избор на тема. Всеки от нас е пишман-историк. Нали знаете, че според едно схващане всеки българин разбира от коли, жени и история/политика. Не задължително в тоя ред

# 5
 • Мнения: 8 965
Историческите факти са такива – накрая и бързо варварите губят войната с високо културните и цивилизовани нации или империи,по един или друг начин...

А Империята на Чингиз хан е водила сражения дори с българската армия...

# 6
 • Мнения: 12 292
Да, карта на златната орда е. Както казах, последният ни разговор бе за Чингиз хан и че бил ударил греда в Полша...

Мисля, че Златната орда за разлика от Чингиз хан наистина е правила набези в Полша и то не неуспешни, но гредата са я ударили с Тамерлан.

# 7
 • Мнения: 4 319
Ами не, не винаги губят, но след като спечелят общо взето се претопяват в цивилизацията. И за варварите около римската империя важи, и за варварите около Китай (монголите са превзели Китай и станали императори, но културата си остава китайска. После и манджурите.)

Не съм сигурен за Чингиз хан, мисля Златната орда е правила нашествия в България и дори един татарин е станал български цар (Чака).

# 8
 • Мнения: 18 028
Нямам спомен кой точно от наследниците на Чингиз хан беше - май при Бату - но в един момент започват серия от граждански войни. Отделно от този факт става невероятно да се поддържат земите и в Източна Азия и в Централна Европа.Появява се проблем с логистиката - какъвто имат Персия, империите на Александър Велики, Римската империя и пр. Тамерлан е доста късно, при него проблемите на Златната  орда вече са били налице. Той ги е довършил
Няма как да се защитаваш от Тимур на изток, докато имаш хиляди бойци в Украйна .Очевидно не става да ги придвижиш за час или ден.

Да съгласен съм, че се претопяват, но претопяването отнема доста време. Често отнема векове.

# 9
 • Мнения: 12 292
Нямам спомен кой точно от наследниците на Чингиз хан беше - май при Бату - но в един момент започват серия от граждански войни.
...
Няма как да се защитаваш от Тимур на изток, докато имаш хиляди бойци в Украйна .Очевидно не става да ги придвижиш за час или ден.

Да съгласен съм, че се претопяват, но претопяването отнема доста време. Често отнема векове.

Не съм голям познавач на тази част от историята, но май наистина вътрешни конфликти са им изяли главата. Включително това, че са тръгнали срещу Тамерлан. Не знам какви бойци са държали в зависимите княжества, но май от това несполучливо решение им тръгва разпада.

# 10
 • Мнения: 18 028
Аз не съм познавач на Изтока но в един момент изпадат в серия граждански войни. Разделят Златната орда на Бяла орда и Синя орда. Започват битки, че тоя е християнин, а друг - не и пр.
Малко като при нас прабългарите - едни трътват с Баян, други с Кограг, трети с ИСперих и т.н. същата работа- Въобще степните/номадските народи винаги са се отличавали с нетърпение. и алчност. В този смисъл османците са далеч по-практиччни  - този който докопа трона избива братята си. Жестоко, но....ефективно. Вижте как войната между потомците на Арон и Самуил продължава почти седем десетилетия и окончателно ликвидира държвата ни.
А Йоан Шишман отнема трон който по право принадлежи на Срамир и превръща Видинското царство и Влашко в свои врагове при настъпващи османци от юг.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 17:00 от Лорд Сняг

# 11
 • София
 • Мнения: 2 124
Доста е сложно за Шишман. Иван Александър го посочва за негов наследник, а не Срацимир, който макар и по-възрастен от Шишман, е от предния брак на Александър. Срацимир също така не е първороден, първородните синове на Иван Александър загиват в битка срещу турците. Иначе Иван Александър не забравя за Срацимир и му дава съвсем отделно царство - Видинското. Видин се разглежда като отделна държава/апанаж от Търново още от намесата на руския княз Ростислав Михайлович след 1260-та, така че не е останал без наследство от баща си.
  
Иначе за Срацимир, още познат като Сарадж, е бил голямо говедо (от съвременна гледна точка). Бие се за османците в битката при Косово срещу християнската коалиция, после се бие в редица походи на османците в Мала Азия. Негови войски, а вероятно и той самия, участват в обсадата на Търново, 1393 г. в услуга на османския султан.
Мехмед Нешри, в своя исторически труд "Огледалото на света", доста добре е описал къде се намират владенията на този владетел Сарадж, коя е неговата столица, в кои битки се сражава за османците. Всичко сочи, че този османски войвода е Иван Срацимир. Нещо като Крали Марко - уж страшилище за османците, но пък умрял развявайки техния флаг във Влахия.
  
В случая Шишман е този, който се оказва по-достойния. Не помага на османците в битката срещу християните край Косово. В последните години от живота си даже Шишман се титулува господин, а не цар. И като един господин се е опитал да събере войска, с която да отвоюва Търново след 93-та, но уви е убит през 95-та край Никопол. Историци разглеждат, че се е отказал от царската си титла, за да може брат му да се кротне и да спре да напада търновските владения, а брат му ги напада на ежегодна база.  
Влашко не става враг на Шишман, а напротив - негов съюзник. Мирчо Стари има даже грамота връчена от Шишман и самият той описва отношенията си с търновския владетел.

# 12
 • Мнения: 516
Моля за линкове към сайтове на историческа тематика от посочения период

# 13
 • София
 • Мнения: 2 124
Препоръчвам този сайт с две ръце - > https://istorianasveta.eu/
Съдържа богата библиотека на преведени извори от епохата, както и лекции, статии и др. материали, както от посочената, а така и от други епохи. Статиите/лекциите са от преподаватели и студенти.

# 14
 • Мнения: 516
Прекрасно,благодаря

Общи условия

Активация на акаунт