Хващане на ден ,как се прави?

• 2 013
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте!
Когато искаме да си хванем ден , поради някакво лошо случило се събитие, как се прави, какво точно?
Моля за пример, как точно се избират празниците?

# 1
Какво е хващане на ден?

# 2
Прави се когато се е случило нещо лошо,на някой ,т.е разминал се е с най-лошото......

# 3
Не се ли ходи в църква? И се чете молитва, да не бъркам май Киприяновата беше.

# 4
Намерих май, Гугъл е сила?!

https://kartanavremeto-vratsa.org/story/1167/109

# 5
Курбан ли имате предвид?

# 6
  • Melmak
Гледате кой е най-близкия християнски празник около датата на лошото събитие. Примерно Димитровден. И хващате този ден.

# 7
  • София
Здравейте!
Когато искаме да си хванем ден , поради някакво лошо случило се събитие, как се прави, какво точно?
Моля за пример, как точно се избират празниците?
Какво е това нещо? Thinking

Някакво суеверие ли е?

# 8
И на мен ми стана интересно. Вижте линка на наивница на средна възраст. Явно е курбан, а под "хващане" се разбира как да се избере точния ден. И самият ритуал явно е хващане в буквалния смисъл.

Аз мислех, че курбан се прави точно на деня на лошото събитие, а не че се избира измежду трите най-близки християнски празника. Всеки район си има своите си суеверия.

# 9
Курбанът или напивката както му казват на други места в България се прави точно на датата, на която се е случило събитието. Иначе почитане с молитва към някой избран светец може да се направи по всяко време и да се прочете за здраве на преживелия лошото събитие.

# 10
Курбан се прави, това е традицията. И да, на датата, не на друг ден.
Не че някой може да спре когото и да е да си прави каквито той си реши неща, за да се почувства спокоен.

# 11
  • Melmak
Не е на датата, а на датата на светеца в близост.

# 12
Абсолютно е на датата и не се допуска да се прави на друг ден.  Лично аз всяка година си правя курбан и със сигурност е така. В София го правим така, а другаде може традицията да е различна.

# 13
Аз съм от Североизточна България и тук се прави така.... Преди доста години преживях гинекологична операция, бях получила перитонит и лекарите ми казаха, че съм върната от оня свят, оцелях по чудо. После ни казаха, че трябвало да си правя курбан. Отидохме с мама в църквата и ме накараха да запаля свещи за всички близки празници. Спомням си, че бяха три. Остана Гергьовден и тогава се убедих, че няма случайни неща в живота. Един от най-любимите празници ми е, а и си имах дядо Георги. Наистина в различните краища е различно, а най-важното е, лошото да е с добър изход. Отделен въпрос е, че в днешно време и църквата е бизнес и набожността се превърна в суета. Попът пристига с джип като мутра, иди, че вярвай...

# 14
  • Melmak
Аз си правя курбан също и знам как е. Авторката да ходи да пита поп. Ще й обясни.

Общи условия

Активация на акаунт