Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 428
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Събирайте ги на събрание и ги стреснете, че по закон трябва да има домоуправител. Преди това обходете съседите и съберете подкрепа.

Аз се записвам в новата тема с един казус и молба за съвет. В ЕПК блок сме, 7 апартамента на етаж, ние сме в частта на коридора с три апартамента. Нашата част е затворена с междинна решетка, която е много неудобна. Прилепена е плътно към касата на входната ми врата. Ще сменям вратата и единственият начин е или решетката да се махне или да се реже странична част от нея, което не знам дали може въобще. Днес касиерът на входа ми каза, че решетката е сложена от синовете на една баба, която е до мен, в дъното. На нейния апартамент не й пречи, но аз освен входната врата, имам проблем с внасяне и изнасяне на мебели. Има вариант някак да се премести, но нямам никакво намерение да плащам на майстори да я слагат отново.

Тази решетка е абсолютно незаконна, не отговаря на никакви правила за противопожарна безопасност. Бабата не искала някой да идва до вратата й и затова я сложили. Откакто съм се нанесла, много рядко я намирам заключена и само пречи.

Въпросната баба е заминала преди повече от година при някой от синовете си и оттогава не могат да се свържат с нея, Топлофикация я търси за отчитане. Ако не я намерят да отвори, нейните дялове ще се разпределят на другите, т.е. на нас.

Та, въпросът ми е - как мислите, да махна ли решетката със съгласието на друтите съседи (третия апартамент) и да не се разправям да търся законово основание? Или да подам сигнал до пожарната и общината и да помоля за предписание да се махне решетката (сигурно отнема време)? Така ако се появи бабето ще си имам документ и ще я пратя да се разправя с пожарната. Във входа ни има и други преградени коридори, включително към домоуправителката.

И какво можем да правим с Топлофикация, след като никой няма намерение да отвори апартамента за отчитане?

Не че има голямо значение, но бабата е от Мароко или нещо подобно. Синовете й били разпръснати из България и чужбина, никой не можел да разбере къде е точно.

# 91
Решетката е незаконна, можеш да я махнеш без последствия.
Топлофикация ще ѝ начисли максимална сума, след като не е осигурила достъп.

# 92
Момичета, трябва ми помощ
Собственик на 1/2 от жилище, в което не живее. Живее само другият собственик. Какво плаща неживеещият собственик на ЕС?

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
принципно, би трябвало да си делят "фонд ремонт" и разходите за ремонти, ако се реши да има такива.
живеещият отказва да плаща цялата сума ли?

моето мнение е, че разпределянето на задължения, наследства или имоти не е работа на ЕС и домоуправителя.
вие не знаете какви са уговорките им, може живеещият да плаща или да не плаща наем на другия.
може да се съдят, или да са се уговорили да живее, но да си поеме разходите...

# 94
Плаща за ремонт на общите части.
Освободен е от такси за управление и поддържане на тези части, като за осветление на стълбище и т.н. - примерно изброяване има в ДР на ЗУЕС...

# 95
  • София
Това вярно ли е (и какъв шум - от ремонт, от силна музика):
забранено е да се вдига след 20 ч, а не както преди беше след 22

Цитат
чл.3 ал.2. За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея (ремонтни дейности) могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.

https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=108831&b=0

# 96
Важи за София това. Ремонтите са ви до 20ч....ясно си го пише. Защо се чудиш за какъв шум става дума?

# 97
  • София
Значи купони до 20ч Simple Smile)))

# 98
Ремонт и висока музика не е едно и също.
Ама аз чужди наредби нямам желание да чета. Чета си нашата.

# 99
Ненавиждам ремонтните дейности,бормашини,дупчене,чукане,даже смятам,че до 20ч е късно!!

# 100
Valerie, едва ли някой ги харесва, но се налагат понякога. Това със засегнатите -в гъсто населени райони как става? Вчера от блока срещу нас такъв шум идваше от къртене, помислих, че под мен разбиват, а то в другия блок.

# 101
Има си регламентирани часове и се спазват,ако ли не Полиция и приключва шума.Всички сме правили ремонти...

# 102
  • София
Toва с полицията действа ли - при купони Simple Smile

# 103
Над апартамента на сина ми има мезонет,  на който лятото събориха всички стени и изградиха окола 7,8 малки стаи,  и естествено ги дадоха под наем на студенти. И е луд купон и тропане денонощно. Целият блок кънти,  викали са полиция,  но без траен резултат.  Как се процедира при такава ситуация?

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 18:44 от maq-mi

# 104
Сигнал до общината и ДНСК. Тези съборени стени с разрешение ли са? Съмнявам се някой да им е позволил. Освен това има ограничение колко души да са на един адрес. Всички живеещи ли са регистрирани в общината, всички ли плащат такса за входа?

Може да се съберете на общо събрание и с мнозинство да решите отстраняване на собственика до три години. Т.е. за три години да не си ползва жилището.

Мнозинството е 75% идеални части:
 за изваждане от сградата на собственик или ползвател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части, оставащи след приспадане на идеалните части на собственика или ползвателя; собственикът или ползвателят, за когото се отнася решението, не участва в гласуването; за изваждането от сградата на обитател решението се взема с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части;

Общи условия

Активация на акаунт