Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 427
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Виж в закона...има го на 1 стр. Нета ми е на ниска скорост...иначе щях да погледна.

# 76
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, с какъв кворум трябва да е събранието за да се вземе решение за ремонт - смяна на тръба на канализацията в общата част на входа?

ново е

Цитат
Знаете ли, че от месец ноември 2017г., има нови изменения в чл.11 на ЗУЕС, гласящи следното:
Правомощия на общото събрание
Чл. 11. (1) Общото събрание:
…….
17. (нова – ДВ, бр. 88 от 2017 г., в сила от 03.11.2017 г.) може да приеме решение за подаване на заявление до общината за необходимия брой съдове за събиране на битови отпадъци във връзка с определяне на таксата за битовите отпадъци;

18. (нова – ДВ, бр. 88 от 2017 г., в сила от 03.11.2017 г.) приема справката по чл. 67, ал. 15 от Закона за местните данъци и такси за броя на ползвателите на имоти в етажната собственост.
(2) Общото събрание не може да откаже приемане на решение за извършване на разходи, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части на сградата.

принципно: мин 67 за кворум за провеждане на събрание, мин. 50% от тях за решения, освен в особени случаи - извеждане на собственик и промяна предназначението на общи части.
има особености, за това вижте ЗУЕС https://pravatami.bg/zakoni/za-upravlenie-na-etazhnata-sobstvenost

# 77
Здравейте, с какъв кворум трябва да е събранието за да се вземе решение за ремонт - смяна на тръба на канализацията в общата част на входа?

75 %..... но отвори закона в лекс.бг...дали е променен чл.17....

# 78
Цитат
Кворум за провеждане на общото събрание

Скрит текст:
Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

(3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато в случаите по ал. 2 липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата по чл. 13, ал. 1 за свикване на общото събрание. Ако липсва необходимият кворум по ал. 1, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени
.

Цитат
Приемане на решения от общото събрание

Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

(2) Общото събрание на собствениците приема решения:

Скрит текст:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж и за промяна предназначението на общите части - със 100 на сто идеални части от общите части;

2. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за изваждане от сградата на собственик или ползвател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части, оставащи след приспадане на идеалните части на собственика или ползвателя; собственикът или ползвателят, за когото се отнася решението, не участва в гласуването; за изваждането от сградата на обитател решението се взема с мнозинство не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части;

3. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за извършване на полезни разходи и за получаване на кредити - с мнозинство не по-малко от 75 на сто идеални части от общите части;

4. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за опрощаване на финансови задължения, както и за отсрочване или разсрочване на изпълнението им - с мнозинство не по-малко от 75 на сто идеални части от общите части;

5. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) за основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или собствени средства или други източници на финансиране - с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части;

6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата, за присъединяване на сградата към топлопреносната, водоснабдителната, електроснабдителната и газоснабдителната мрежа и за прекратяване на топлоснабдяването и газоснабдяването в етажната собственост - с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите части;

7. (нова - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) за възлагане правомощията или на част от тях на управителния съвет (управителя), както и за възлагане на дейности по поддържането на общите части на сградата на юридически или физически лица, които не са собственици - с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.

както вече писах

Цитат
Чл. 11. (1) Общото събрание:
…….

(2) Общото събрание не може да откаже приемане на решение за извършване на разходи, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части на сградата.

# 79
Да...проверих.
Няма промяна в чл.17, ал.2,т.3 ЗУЕС ...с 75%!

# 80
нали правиш разлика между "полезни разходи и получаване на кредит" и "ремонт на общи части"? Wink

# 81
Мисля че е полезен разход смяната на тръбата. 75 % е кворума. 75% е и мнозинството за гласуването на решението.
Ти какво предлагаш...как го четеш?
Видя ли, че кворума е 67 освен при чл.17,ал.2, т.1 2 3 4 и 7 ? А ние сме в тези точки?

# 82
От 3 години съседи не си плащат сметките на входа/4броя съседи/,
не присъстват на събрания, живеят на висок етаж.
По какъв начин може да се оправи това официално?
Къде да се прочете по- точно /от препатили/ и най- новото/изменения, допълнения/
щото и те/съседите/ били се интересували от тези промени...
Никой не може да ги накара да си плащат каквото и да е, ако те не са съгласни Crazy

# 83
  • Вестерос
Може да ги съдите, консултация с адвокат как да си направите събранието, протоколите, предупрежденията и т.н. Давностен срок е 3 години за задължение- месец по месец. Трябва всичко да ви е изрядно и се водят дела от Управителя на ЕС или Председателя на УС на ЕС, след решение от ОС, като представляващ ЕС срещу всеки един съсед.

# 84
Имам и аз въпрос. Каква част от месеца трябва един апартамент да не е обитаем, за да се счита за необитаем за месеца?

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 07:56 от OneDayorAnother

# 85
няма такова нещо.
по закон е "не повече от 30 дена в годината" за да не са дължими таксите за поддръжка.
и то ако на ОС не е решено собствениците на необитаемите апартаменти да плащат една такса на месец за поддръжка.

# 86
Здравейте,

Включвам се с въпрос към домоуправителите -  нови собственици сме на апартамент в стар блок. От няколко седмици се опитваме да се свържем с домоуправителя - съседите са противоречиви кой е домоуправителя и никой нищо не знае. 
Първо - искаме да се впишем в книгата за етажна собственост, второ - искаме достъп до абонатната станция. 

Чакахме 1 седмица да се прибере един от заподозрените като домоуправител, който ни каза, че всъщност бил касиер. Питаме кой е тогава домоуправителя - еми този на долния етаж. Звънним на долния етаж - не, не съм аз, този на горния е.... Mask А относно абонатната станция - нямало ключ - само с техник. Техника ни казва - не е вярно, трябва да има ключ, трябва да ни дадете достъп.

Сега въпроса е първо да започна ли да звъня на всеки съсед в издирване (въпреки че попитахме около 5-6 представителя с различни мнения по въпроса) или дали има някъде където се проверява кой е домоуправителя (в общината?).  И за абонатната - да извикам ли ключар да ми отвори? Голяма разправия настана...но иначе всеки знае да прави забележка, че правим ремонт и колко сме били шумни (а майсторите спазват указаните часове и дни за работа). Да не говорим, че входната врата не се заключва и положението е занемарено по отношение на поддръжка на общите части. Много съм възмутена и като нови собственици не знаем какво и накъде да го подхванем.

# 87
  • София
Еееее, как съм пропуснала такава тема, записвам се да следя темата и отивам да чета от стр. 1

# 88
Здравейте,

Включвам се с въпрос към домоуправителите -  нови собственици сме на апартамент в стар блок. От няколко седмици се опитваме да се свържем с домоуправителя - съседите са противоречиви кой е домоуправителя и никой нищо не знае. 
Първо - искаме да се впишем в книгата за етажна собственост, второ - искаме достъп до абонатната станция. 

Чакахме 1 седмица да се прибере един от заподозрените като домоуправител, който ни каза, че всъщност бил касиер. Питаме кой е тогава домоуправителя - еми този на долния етаж. Звънним на долния етаж - не, не съм аз, този на горния е.... Mask А относно абонатната станция - нямало ключ - само с техник. Техника ни казва - не е вярно, трябва да има ключ, трябва да ни дадете достъп.

Сега въпроса е първо да започна ли да звъня на всеки съсед в издирване (въпреки че попитахме около 5-6 представителя с различни мнения по въпроса) или дали има някъде където се проверява кой е домоуправителя (в общината?).  И за абонатната - да извикам ли ключар да ми отвори? Голяма разправия настана...но иначе всеки знае да прави забележка, че правим ремонт и колко сме били шумни (а майсторите спазват указаните часове и дни за работа). Да не говорим, че входната врата не се заключва и положението е занемарено по отношение на поддръжка на общите части. Много съм възмутена и като нови собственици не знаем какво и накъде да го подхванем.

Здравейте,

Макар и без отговор тук, исках да разкажа развръзката Simple Smile Обадих се в топлофикация, където имат данни за това кой е отговорник за абонатната, а техник не мога да го повикам да дойде и да му платя за това. Техник можел да дойде да обучи някой от блока,но трябва да се подпишат поне 3ма от етажна собственост. Та, въпросните отговорници нямаха ключ...стана найстина като филм тази история... В крайна сметка имаше неочакван край - баба ми, която е касиер в друг блок предложи да ми даде ключа за тяхната абонатна...аз реших че е невъзможно и не й повярвах, но го взех да пробвам (бяхме отчаяни). И какво да видиш - ключа е еднакъв! Laughing

За съжаление обаче в процеса на това търсене разбрахме, че няма домоуправител, че не се събират пари за нищо във входа...всичко е занемерено. Въпроса е как можем да вземем нещата в наши ръце? Имаме ли право да съберем съвет, с просто една бележка и да обявим ден/час? Прочетох закона за етажната собственост, но никъде не пише какво се прави, когато няма отговорници за нищо Rolling Eyes

# 89
Щом не е ясно,може да напишете една Покана за Общо Събрание.Нужен е кворум от 50% от Общите части или,ако нямате го отлагате с 1ч и процента на присъстващите намляваше,мисля на 30%.Спокойно във всички входове е пълна бъркотия със събиране на пари,ние от януари събираме 89лв на апартамент(17 апартамента) дали са 1/2. Добре дошла в ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт