Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 869
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Да, прав/а сте, Happy, но все пак миризмата би била различна като си готвиш на печката Вътре и отвориш прозореца да си проветриш! Какво би станало, ако всички изнесем печките си навън, за да не ни мирише вътре? Ще мирише на всички, и то дори не на собствените ни манджи... хаха. Е, освен на първи етаж!

# 151
То вече е станало...масова печките са по остъклените кухненски тераси, даже и по холните.
Прекалено драматизирате според мен. Затваряйте прозореца, за да не влиза миризма.

# 152
Разбран ли е домоуправителят да се оплачете и той да им каже? Нещо като пожарна опасност създава ли се?

# 153
Според мен не е драматизиране. Съседката ми до мен всяко лято изнася на открита тераса печка за готвене. Готви почти всеки ден и миризмата е неприятна за мен тъй като там е едната ми тераса, на която си слагам прането. Да, ще кажете затворете терасата, ща затворя, но на другата ми тераса съседите под мен пекат абсолютно всяка вечер барбекю и повярвайте ми миризмата и пушека е като на "събор". Това не стига, но някой от долните етажи е свързал абсорбатора си с вентилационната тръба в тоалетната и там мирише на друга гозба.
Е, как да се разберем?

# 154
Аз също имам скара на балкона, макар че я ползвам рядко. Така или иначе под блока има пазар, с павилиони за риба, скара и т.н. така че...някак си ми се струва окей, миризми и шум си има и от пазара, и то нон стоп. Съседите имат по поне още един балкон, гледащ на различна страна, а съседът отгоре си е усвоил балкона и го ползва за кухня.
Според мен е добре да поговорите и да стигнете до договорка да ви предупреждават или някакъв друг вариант.
Мен ме дразни как ми хвърлят например фасове нон стоп по балкона, ако не са по балкона ми, явно ще падат по главите на хората по пазара. Страх ме е да не подпалят нещо на балкона с тия фасове. Но живота в блок е така...

# 155
Израстнала съм със съседка, готвеща на холната тераса-терасите ни бяха долепени. Свиква се и се нагаждаш...готвеше рано сутрин към 7-8ч поне.

Сега аз имам скара на терасата и от време на време пека кебапчета. Рядко.

Трябва нагаждане. В блок е така...все пак не пекат 24/7 нали...а за час.

А зимата на кого да се оплача че мирише на пушек от комините? Пак се нагаждам и суша вътре.

# 156
Според мен не е драматизиране. Съседката ми до мен всяко лято изнася на открита тераса печка за готвене. Готви почти всеки ден и миризмата е неприятна за мен тъй като там е едната ми тераса, на която си слагам прането. Да, ще кажете затворете терасата, ща затворя, но на другата ми тераса съседите под мен пекат абсолютно всяка вечер барбекю и повярвайте ми миризмата и пушека е като на "събор". Това не стига, но някой от долните етажи е свързал абсорбатора си с вентилационната тръба в тоалетната и там мирише на друга гозба.
Е, как да се разберем?
С този с вентилационната тръба в тоалетната лесно можете да се разберете - отваряте розетката/отвора при вас и запушвате с нещо, което после може да се извади! И лесно ще го научите. А ако изреват и останалите надолу по редицата - още по-добре!

# 157
  • София
Някой препраправял ли е настилката на общите части?
Плачат за ремонт, но като знам за тръбите колко време отне... а при нас са по-широки стълбите и ще струва маса пари явно.
Как се пресмятат стълбите - на застроена площ или разгъната + площадките.
Мозайката май е най-достъпна.

# 158
Скарата на балкона е единственото отмъщение към съседите по-горе. Cupid Stuck Out Tongue

# 159
А горните пък да тупат Stuck Out Tongue Winking Eye

# 160
Някой препраправял ли е настилката на общите части?
Плачат за ремонт, но като знам за тръбите колко време отне... а при нас са по-широки стълбите и ще струва маса пари явно.
Как се пресмятат стълбите - на застроена площ или разгъната + площадките.
Мозайката май е най-достъпна.
Ако се правят с плочки се смята на стъпало, а площадките на кв.м. Хич не са евтини.

# 161
Ако редовно се опушва, може би РИОСВ? Все пак това е някаква здравословна среда, както с шума. Това с цигарите - в квартирата ми, понеже бях на ниско, постоянно летяха фасове към терасата ми. Иначе отгоре с голямото самочувствие и претенции.

За отмъщение към долните може да тупаш боклук, да мяташ костилки и от време на време да поливаш вода. Случайно...

Това за тоалетната и отвода на манджите не знам... Леля ми скоро се оплаква, че дядото над тях постоянно яде чесън, и не знае какво прави, обаче в тоалетната й редовно стига задушлива чеснова миризма. Да не говорим за тези, които си хвърлят киселото зеле в тоалетната.

# 162
  • все тук
Търся съвет - имаме съседи, които не живеят в апартамента си. От всички събираме известна сума всеки месец за поддръжка на общите части и евентуални ремонти по тях. Има ли начин да събираме пари и от тези съседи, на какво основание да го направим?

# 163
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Търся съвет - имаме съседи, които не живеят в апартамента си. От всички събираме известна сума всеки месец за поддръжка на общите части и евентуални ремонти по тях. Има ли начин да събираме пари и от тези съседи, на какво основание да го направим?

а малко повече подробности ще може ли?

какво имате предвид под "от всички събираме малки суми за подръжка на общите части"?
на брой обитатели ли е? или на апартамент? или на база идеалните части?
за каква "поддръжка на общи части " иде реч? за ремонт, боядисване и обновяване или за ток, асансьор, чистачка?

прилагате ли ЗУЕС (има го на първа страница) или някой си е определил правилата и други някои са се съгласили?
събрание? протоколи? решения?
...

# 164
  • все тук

а малко повече подробности ще може ли?

какво имате предвид под "от всички събираме малки суми за подръжка на общите части"?
на брой обитатели ли е? или на апартамент? или на база идеалните части?
за каква "поддръжка на общи части " иде реч? за ремонт, боядисване и обновяване или за ток, асансьор, чистачка?

прилагате ли ЗУЕС (има го на първа страница) или някой си е определил правилата и други някои са се съгласили?
събрание? протоколи? решения?
...

[/quote]

Сумите са еднакви за всеки апартамент и се използват за поддръжка на общите части - смяна на дограма на стълбищата, ремонт на плочника пред блока, боядисване на коридорите и др. Събират се еднакви суми за всеки апартамент с решение на събрание на входа, имаме протокол. Не сме се водили от ЗУЕС - това са правила, приети преди много години и така вървят и до днес.

Общи условия

Активация на акаунт