Майчинството счетоводно-76

• 70 563
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте ,

Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тази тема , ако не е за тук моля да ме извините .
Случаят е следният 45-дневният ми болничен изтича утре , а аз все още не съм родила . Въпросът ми е как се процедира в този случай , издава се нов болничен или се чака да родя и след това се издава нов ? Simple Smile
След като родиш ще се обадиш на АГ следил бремеността и той ще ти издаде болничен. Но това става след като си родила, за да се знае краната дата.

Благодаря Ви много ! Simple Smile

# 121
Малко след майчинството въпрос,  но може ли бабата да вземе болничен за гледане на болно дете и ако да- от нейния личен лекар или този на детето ще се издаде?
Ако бабата е социално осигурена може. Болничния се издава от ЛЛ на детето.

Да, осигурена е, благодаря!
Върти ми се обаче нещо, че родителите трябва да декларират, че нямат възможност да ползват болничен...вижте в Наредба за мед.експертиза дали го има като изискване.

Да, имало го е, но явно е отпаднало като изискване към момента. Въпреки това ЛЛ на детето отказва да ми издаде такъв болничен под предлог, че бабата нямала право и той такива болнични до сега не е издавал. Карах го да звъни в НОИ, от там дадоха и те положителен отговор.

# 122
  • София-Младост

Г-жа Гертруда Смехуркова,
Последното не го разбрах...НОИ казват, че няма проблем да се издаде болничен на бабата, така ли?

# 123
  • Sofia
Здравейте, моя колежка е бременна. Назначена е на 20.11.2017, а терминът й е на 13.10.2018. На практика няма да има 12 месеца стаж. 45-те дни болничен и другите 135 дни добавят ли се към стажа?

# 124
  • София-Младост
Здравейте, моя колежка е бременна. Назначена е на 20.11.2017, а терминът й е на 13.10.2018. На практика няма да има 12 месеца стаж. 45-те дни болничен и другите 135 дни добавят ли се към стажа?
Да, ще си вземе болничен за тези периоди, ще си ползва отпуска за бременост и раждане, но няма да получава плащане от НОИ, докато не натрупа изискуемия осигурителен стаж.

# 125
  • Sofia
Т.е няма да й платят тези 45 дни, както и първите дни от 135-те? Тогава ли плаща нои?
Много благодаря 🌻

# 126
  • София-Младост
Т.е няма да й платят тези 45 дни, както и първите дни от 135-те? Тогава ли плаща нои?
Много благодаря 🌻
Ами не съм смятала колко няма да и платят, но ако тя няма никакъв стаж до сга, то 12 месеца осигуряване (предполагам че е на 8 часов работен ден) ще и се съберат към 20.11.2018. До тогава няма да има плащане, то ще започне от тази дата...но не и за периода назад. За това време има право на обезщетение от социалните, при определени условия.

# 127

Г-жа Гертруда Смехуркова,
Последното не го разбрах...НОИ казват, че няма проблем да се издаде болничен на бабата, така ли?

Да, НОИ казаха, че бабата може да взима болничен за отглеждане на болно внуче , който да се издаде от ЛЛ на болното дете. Но ЛЛ на детето не иска да издава такъв и я праща да си взима от нейния ЛЛ.

# 128
  • по света и у нас
Здравейте!
Може ли да помоля за съвет относно полагащият ми се натрупан отпуск след майчинството- работодателят настоява за отработване първо на 10 работни дни и после да си пусна отпуск, но направо си ми каза,че аз като материално отговорно лице не мога само да приема за 10 дни,какво остава и да издам наново на друго лице и ... " да прескочим тия глупости" направо да ме уволнят по взаимно съгласие и да ми изплатят отпуската.Останах като гръмната! Наистина ли не мога да ползвам нито отпуск , нито болничен веднага след майчинството?

# 129
Ако бъда фиктивно назначена в дадена фирма и искам да се осигурявам на максималния праг, знаете ли какви осигуровки трябва да плащам - в какъв размер? Тъй като би било услуга от фирмата, ще трябва да плащам осигуровките за сметка на служителя и на работодателя.

# 130
  • Варна
Ако бъда фиктивно назначена в дадена фирма и искам да се осигурявам на максималния праг, знаете ли какви осигуровки трябва да плащам - в какъв размер? Тъй като би било услуга от фирмата, ще трябва да плащам осигуровките за сметка на служителя и на работодателя.

Максималният праг на осигуряване е 2 600 лева. Осигуровките зависят от дейността на фирмата, професията ви, стажа, кога сте родени... Вижте тук процентите.

# 131
Здравейте, бременна съм и в април месец трябва да изляза по майчинство. Притесняваме, че имам прекъсване в трудовия стаж и вместо 24месеца назад имам данни за 20 месеца на сегашната ми работа и без данни и регистрация в бюрото по труда за другите месеци. Въпроса ми е дали ми се полага майчинство в този случай?

Някой дали може да ми отговори?

# 132
  • Sofia
Майчинство се полага при 12 месеца стаж. Изчислението за него е на база 24 месеца, като за месеците без стаж слагат нула.

# 133
  • София-Младост
Майчинство се полага при 12 месеца стаж. Изчислението за него е на база 24 месеца,
Код:
като за месеците без стаж слагат нула.
За тези месеци в изчисленията се взима МРЗ

# 134
  • Sofia
Да, извинявам се.

Общи условия

Активация на акаунт