Майчинството счетоводно-76

• 71 050
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,
Възможно ли е някой друг да подаде молба за еднократна помощ за раждане, в случай че е е упълномощен? Или дали има вариант да се подаде молбата в общината, където съм с настоящ адрес? Постоянният ми адрес е на 200км от настоящия ми и затова питам, с малко бебе няма как да отида сега. Какъв е срока всъщност за подаване на такава молба?

# 166
И аз скоро търсих информация по темата, копирам направо текста от сайта на Социалните:

"Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помощта може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата."

# 167
Здравейте, копирна си въпроса от друга тема. В момента съм по майчинство. Втората ми година изтича на 21.11. Скоро разбрах, че съм бременна, терминът ми е на 15.11. Искам да питам мога ли да направя нещо, така че да не получавам само 380лв., докато изляза в 45 дневен болничен. Ако подам декларация за промяна в обстоятелствата и прекъсна майчинството и изляза в болничен? Вторият ми въпрос е, ако направя това, ще се промени ли сумата на дневното обезщетение, което ще получавам след второто раждане?
Благодаря на всеки, който се включи.

# 168
  • София-Младост
Здравейте, копирна си въпроса от друга тема. В момента съм по майчинство. Втората ми година изтича на 21.11. Скоро разбрах, че съм бременна, терминът ми е на 15.11. Искам да питам мога ли да направя нещо, така че да не получавам само 380лв., докато изляза в 45 дневен болничен. Ако подам декларация за промяна в обстоятелствата и прекъсна майчинството и изляза в болничен? Вторият ми въпрос е, ако направя това, ще се промени ли сумата на дневното обезщетение, което ще получавам след второто раждане?
Благодаря на всеки, който се включи.
Може да прекъснете майчинството за първото дете и ако лекар прецени да ползвате болничен.
Съветът ми е поне 2 седмици преди излизане в 45 дневен за второто дете да се върнете в отпуск за отглеждане на първото.
Така ще имате застъпане на двата отпуска и имате право на обезщетение за второто дете в размера като за първото, ако това е по-изгодно за вас.

# 169
  • Бургас
здравейте,искам да попитам
1.задължително ли е подаването на декларацията за майчинство да е по адрес на лична карта.
2.необходимо ли да предоставям дохода на таткото пак за майчинство.ако не живеем заедно ,но сме по лична карта на един и същи адрес.

# 170
Здравейте ,
Бременна съм и искам да попитам дали някой е запознат със социалната еднократна помощ за първо дете , докато учиш. Магистратура съм - държавна поръчка , редовно ... има ли я още еднократната помощ ??? Благодаря

# 171
Все още има помощ, но вече се получава на части, след заверка на съответен семестър. Също така, ако сте осигурена и имате право да получавате майчинство, нямате право на тази помощ. Мисля, че това са измененията

# 172
Не знам дали тук е удачно да задам въпроса си, но ще попитам все пак. В момента съм бременна и ползвам болничен, който е поради общо заболяване и майчинство. Чувам, че се готвят съкращения на щата там, където работя. Доколкото ми е известно, бременните и майките с деца до 3 години са защитини от съкращаване. Мога ли да бъдо действително спокойна, че няма да ме съкратят?

# 173
Не знам дали тук е удачно да задам въпроса си, но ще попитам все пак. В момента съм бременна и ползвам болничен, който е поради общо заболяване и майчинство. Чувам, че се готвят съкращения на щата там, където работя. Доколкото ми е известно, бременните и майките с деца до 3 години са защитини от съкращаване. Мога ли да бъдо действително спокойна, че няма да ме съкратят?

Не мисля, че имаш повод за притеснение, не само че си бременна, а и си в болничен, а доколкото знам е много трудно на фирмите да уволнят служител в болничен от какъвто и да е вид.

# 174
  • Бургас
Здравейте,
При ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години, има ли изискване детето да не посещава детска ясла/градина?

# 175
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
При ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години, има ли изискване детето да не посещава детска ясла/градина?
Не

# 176
Здравейте! Назначена съм като учител в ДГ , на местото на колежка която е в майчинство. На същата й изтича майчинството май месец и трябва да се върне за 10 дни на работа, за да си актуализира заплатата. През това време аз трябва да отида на борсата, или и да не отида, но договорът ми трябва да се прекрати. Директорката каза, че няма да ми изплати отпуската, която се е натрупала от миналата година от както съм назначена на работа, до този момент, а ще ми я даде да си я използвам, след  като се върна на работа ( след 10 - те дни). Колежката има за ползване около 3 години отпуск, всяка година от която по 60 дни.... На работа трябва да бъде окончателно края на февруари 2019. Уговорката ни е след тези 10 дни аз да съм отново на работа, до моментът на нейното окончателно завръщане. Проблемът е, че аз не съм сигурна как така при прекратяване на трудовите ни взаимоотношения на този етап, макар и за кратко, моята отпуска ще си остане и ще мога да си я ползвам например лятото. Няма ли да изгори?
Предложих й да ми я изплати, тя ми отговори, че ако го направи, няма право да ме назначи отново до края на годината. За пръв път чувам нещо подобно?
Попитах я няма ли възможност да замествам друга колежка. Каза, че може, но в случая разбрах, че отново трябва да ми прекрати договора. Което означава, че отново трябва да ми изплати отпуската. Стигам до изводът, че няма да ми я плати?
Благодаря предварително!

# 177
Здравейте! Назначена съм като учител в ДГ , на местото на колежка която е в майчинство. На същата й изтича майчинството май месец и трябва да се върне за 10 дни на работа, за да си актуализира заплатата. През това време аз трябва да отида на борсата, или и да не отида, но договорът ми трябва да се прекрати. Директорката каза, че няма да ми изплати отпуската, която се е натрупала от миналата година от както съм назначена на работа, до този момент, а ще ми я даде да си я използвам, след  като се върна на работа ( след 10 - те дни). Колежката има за ползване около 3 години отпуск, всяка година от която по 60 дни.... На работа трябва да бъде окончателно края на февруари 2019. Уговорката ни е след тези 10 дни аз да съм отново на работа, до моментът на нейното окончателно завръщане. Проблемът е, че аз не съм сигурна как така при прекратяване на трудовите ни взаимоотношения на този етап, макар и за кратко, моята отпуска ще си остане и ще мога да си я ползвам например лятото. Няма ли да изгори?
Предложих й да ми я изплати, тя ми отговори, че ако го направи, няма право да ме назначи отново до края на годината. За пръв път чувам нещо подобно?
Попитах я няма ли възможност да замествам друга колежка. Каза, че може, но в случая разбрах, че отново трябва да ми прекрати договора. Което означава, че отново трябва да ми изплати отпуската. Стигам до изводът, че няма да ми я плати?
Благодаря предварително!

Или трябва да ви плати отпуската или да ви пусне да я ползвате през тези 10 , в които титулярът ще е на работa. Как така ще ви я даде да я ползвате лятото, има ли гаранция, че след тези 10 дни ще назначи отново вас. То и законово няма как да стане. При освобождаването ви, предполагам сте назначена до завръщането на титуляра, трябва да ви се изплатят всички обезщетения, които ви се полагат, а това вклчва и неизползваната отпуска.
Аз работя в училище, досега винаги когато съм освобождавала някой от персонала, съм му начислявала отпуската, дори и след това да го назнача отново (даже и пенсионери).
Но принципно не се притеснявайте, че ще изгори отпуската ви. Давностният срок в Инспекцията по труда е 2 години (дано нне бъркам) и спокойно можете след като се върне титуляра да подадете жалба, че не ви е изплатена. Дано все пак не стигате до там.
Може да ви назначи и да заместите друг колега, като не е нужно да се прекратява договора. Просто ще подпишете едно ново допълнително споразумение към другия договор като в него се описва в какво е изменението. Даже в случая не съм сигурна дали е нужно и допълнително споразумение, при условие, че вие ще вършите същата работа, просто ще замествате друг. Все пак в договора не се упоменава специално кой замествате.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 05:05 от regodi

# 178
Аз доколкото разбрах тя иска да прекратим взаимоотношенията си за 19 дни само, след като се върне титулярът ( назначена съм до неговото завръщане, да )  и да се договорим устно просто на по - късен етап да си ползвам отпуската. Не разбирам законно как ще стане това, при положение, че аз няма да съм на работа и ще съм в отпуска. Тя на каква база ще ми я пусне тази отпуска, след като доколкото съм запозната когато ми прекрати договора всичко се приключва между нас. По - скоро ме издразни това, че каза, че няма право, ако ми я изплати, след това да ме назначи.

# 179
Аз доколкото разбрах тя иска да прекратим взаимоотношенията си за 19 дни само, след като се върне титулярът ( назначена съм до неговото завръщане, да )  и да се договорим устно просто на по - късен етап да си ползвам отпуската. Не разбирам законно как ще стане това, при положение, че аз няма да съм на работа и ще съм в отпуска. Тя на каква база ще ми я пусне тази отпуска, след като доколкото съм запозната когато ми прекрати договора всичко се приключва между нас. По - скоро ме издразни това, че каза, че няма право, ако ми я изплати, след това да ме назначи.

Това не е вярно, чисто си те е излъгала. Има право да те назначи отново. И е длъжна да ти изплати отпуската, дори и 1 ден да е, това е по Кодекс на труда.

Общи условия

Активация на акаунт