Майчинството счетоводно-76

• 70 293
  • 759
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина

Здравейте, ще карам направо, пък ако има някоя която е минала през това или има някоя позната нека да даде съвет ..... Ии така работя в една фирма която е доставчик на интернет от 3 годинии, преди година и половина мойте шефове си продадоха процент от дяловете на МТЕЛ.... Иии наскоро приходите ни паднаха, шефовете ходеха на среща в мтел и са им предложили добра сума да откупят фирмата, и до края на май месец ще им платят и от там на татак фирмата спира да функционира и става МТел, следователно ще ни закрият и офиса защото имаме вече в града и най-вероятно ще оставят само техниците , другата колежка сигурно ще я съкратят ии така аз съм им дала бележка с която уведомявам работодателя си, че съм бременна в едиси коя седмица , и въпроса ми е дали могат да ме уволнят....  Термина ми е за септември.... Какво да правя според вас едни ми казаха да чакам ,защото ако ще ме съкращават са длъжни да ми дадът предизвестие и тогава мога да пусна болничен и пак да не ме барнат други ми казват да не се съм чакала и да съм излизала още сега... Какъв е вашия съвет ? А мойте планове преди да се случи това бяха, понеже имам 31 дена отпуск и да ги пусна след това 45дена преди термин  Confused страшно съм притеснена моля за съвет БЛАГОДАРЯ ВИ !

Ако договорът Ви е постоянен, то може да бъдете съкратена само с разрешение на ИТ, а без изискване за разрешение - само в случай, че се закрива част или изцяло предприятието.

# 331
А ако изляза в болничен защитена ли съм от уволнение ?

# 332
А ако изляза в болничен защитена ли съм от уволнение ?

Ако решат да закрият офиса - не.

# 333
Ух, значии каквото и да се чудя и да правя си е чиста загуба на нерви, ще седя и ще чакам да видя какво ще стане... Защото със сигурност ще ни закрият офиса... А махнат ли ме имам познат ще го помоля да ме назначи на работа при него, и ще се надявам да го направи Confused

# 334
Ух, значии каквото и да се чудя и да правя си е чиста загуба на нерви, ще седя и ще чакам да видя какво ще стане... Защото със сигурност ще ни закрият офиса... А махнат ли ме имам познат ще го помоля да ме назначи на работа при него, и ще се надявам да го направи Confused

Не е задължително да ти прекратят договора - може да те оставят, защото все пак работодателя си съществува. И фиктивен договор е решение.

# 335

Не е задължително да ти прекратят договора - може да те оставят, защото все пак работодателя си съществува. И фиктивен договор е решение.
Шефовете като са преговаряли са им казали че съм бременна , каза ли са им че няма проблем и че ще ме оставят на работа ноо не изключвам по-възможния вариянт да ме махнат Sad

# 336
  • Стара Загора
Здравейте, ще си задам въпроса и тук с надеждата някой да знае отговора. Laughing Днес след цял ден звънене в НОИ / никой явно не го вдига този прословут телефон/ и едно напразно ходене на крака до НОИ, където служителката само вдигна рамене, да ви питам :
От началото на бременността си съм болничен и 180-те дни ми свършват. Правя "дупка" от 15 дни до 45 -дневният болничен. Ако си пусна платен болничен / за което няма да ми направят никаква спънка / това ще намали ли майчинските които ще взимам? Чела съм постове ,че трябва да запълня "дупката " с болничен от ТЕЛК , т.е. да нямам прекъсване на болничните и така се избягвало орязването на майчинството. Това вярно ли е ? Като професия съм далеч от счетоводството, чета нормативната уредба , но нищо не схващам .

# 337
  • Пловдив
Ако си пусна платен болничен

Какъв е този платен болничен?Или имаш предвид платен отпуск?
Кога точно ти е термина?

Не е пречка и не намалява обезщетението,ако закърпиш дупката с платен годишен отпуск.

# 338
  • Стара Загора
Да, платен отпуск , разбира се. Благодаря ти за отговора. Много се форсирах, че в НОИ ме гледаха като извънземно, пък и други несполуки имах днес и почнах да пиша глупости:rage:

# 339
  • Пловдив
Не писа кога ти е термина
Има вариант месеца,който ще ползваш отпуск,изобщо да не ти влиза в базата.Примерно ако 45 дневния започва на 28 ми април,целия април не влиза.

# 340
Здравейте, ще си задам въпроса и тук с надеждата някой да знае отговора. Laughing Днес след цял ден звънене в НОИ / никой явно не го вдига този прословут телефон/ и едно напразно ходене на крака до НОИ, където служителката само вдигна рамене, да ви питам :
От началото на бременността си съм болничен и 180-те дни ми свършват. Правя "дупка" от 15 дни до 45 -дневният болничен. Ако си пусна платен болничен / за което няма да ми направят никаква спънка / това ще намали ли майчинските които ще взимам? Чела съм постове ,че трябва да запълня "дупката " с болничен от ТЕЛК , т.е. да нямам прекъсване на болничните и така се избягвало орязването на майчинството. Това вярно ли е ? Като професия съм далеч от счетоводството, чета нормативната уредба , но нищо не схващам .
не че нещо, но очаквате служител в НОИ да прецени дали се налага лекар да Ви издаде болничен? Болничните се издават не по икономически, а по други причини.

# 341
  • Стара Загора
Изобщо не исках от служителката в НОИ медицинска информация , а икономическа , т. е. ще бъда ли ощетена финансово. Тя ми каза ,че това не е от нейната компетенция , а да питам счетоводител.

# 342
Здравейте,
Започнах нова работа през ноември с 6-месечен изпитателен срок.
Бременна съм в 6 месец
Днес ме освободиха по чл.71 ал.1
Какво се случва ако отида в бюрото по труда и ако ме назначат фиктивно на работа?
Има ли разлика и какво ще ми изплатят съответно БТ ако ида там до 45-дневния при този член на освобождаване?
Кой е най-благоприятния ми вариант?
Благодаря предварително

# 343
Знам само, че по този член имате право на максимално обезщетение за срок, който се изчислява на база на трудовия стаж, който имате. Дали ще стигне обаче до 45-дневния Ви, не знам...

# 344
Обезщетението от НОИ, което ще ти се изплаща, ако си в БТ се изчислява на база на работната заплата. Имай в предвид, че то се изчислява 60 % от брутната заплата за последните 24 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт