Майчинството счетоводно-76

• 70 473
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
  • София-Младост
Момичетя, вярно ли е, че за еднократната помощ при раждане вече се иска само акта за раждане на детето? Сега излизам от Общината и ми казаха, че било отпаднали това с удостоверението за други деца.
Да.

# 631
Здравейте,
Един малко глупав въпрос - може ли по телефона НОИ да ми дадат ПИК или трябва да се ходи на място?

Добавям и тук въпросите си:
ползвам калкулатора като въвеждам Нетна заплата и съответно автоматично ми излиза брутната.
Така си го пресмятам за 24 месеца назад, но ето тук възлизат няколко въпроси:
1. Има 2-3 месеца, в които съм била по 1 седмица болничен - там какво да пиша? Пак нетната заплата, която си е по принцип и отстрани давам 80% или?
2. В месеците, в които болничния ми е до 3 дни (т.е. изплатен от фирмата) пак ли си пиша нормалната заплата и отстрани си стои 100%?
3. Ако реша да изляза в 4 месец в болничен, за да си почивам вкъщи, до колко това ще повлияе на "крайния надник" да го наречем?

На кратко искам да попитам, ако изляза сега (4 месец) в болничен до колко това ще ми намали майчинството?

Ако може някой да съдейства на лично да ми помогне с изчислението Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 юни 2018, 14:11 от Whisskas

# 632
Само на място се вади ПИК.

# 633
Знам, че не сте НОИ, но имам нужда от помощ. Това са ми последните 2 болнични, за които чакам превод, а те дори не са започнали обработване. Не мога да си разтълкувам текста - до 5 работни дни от 1 юни ще ми изплатят за 05 месец или до 10 раб. дни? Постоянно проверявам и нищо. Бих им звъннала, но хем се плаща, хем се чака.
И как се изплащат - последния ще бъде на 90% ли? А за общото заболяване? От брутната ли заплата, защото според предишния болничен май не е?

Скрит текст:
E20180241886   общо заболяване   03-05-2018      06-05-2018
E20181335888   бременност         07-05-2018      20-06-2018

"От 1 юли 2016 г. паричните обезщетения се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза, по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни банкови сметки. Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения срок за първия месец от периода, за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението."

# 634
  • София-Младост
Хайде първо да уточним дали изобщо са подадени тези два болнични от работодателя към НОИ. Защото ако сте му ги дали през м.05, крайният срок е 10.06. От датата на подаване пък ще броиш 10 работни дни.
По първия плащане няма да има, защото е изцяло за сметка на работодателя, обхваща 3 работни дни.

# 635
Дала съм ги и двата на работодателя още на 8.05, така че мисля, че са подадени до 10.05. А фирмата няма да ми изплаща, всичко е продължения.

# 636
  • София-Младост
Добре, в такъв случай би трябвало тази седмица да получите парите за дните от май месец според мен. Ако датата 10.05. е вярна.

# 637
И аз така се надявам. Благодаря. Simple Smile

# 638
  • София
Здравейте! Бременна съм в 14-ата седмица. Все още не съм казала на работодателите си. Мислех да е сега. Но гинекологът ми (и не само!) ме уплаши, че има доста случаи на уволнени бременни момичета в последно време. Ние имаме нови шефове от месец и има яко съкращения, уволнения. Притеснявам се да не съм следващата. Какви са ми правата като бременна? Могат ли наистина да ме съкратят, след като го обявя? И какво следва оттам нататък?

# 639
Здравейте! Бременна съм в 14-ата седмица. Все още не съм казала на работодателите си. Мислех да е сега. Но гинекологът ми (и не само!) ме уплаши, че има доста случаи на уволнени бременни момичета в последно време. Ние имаме нови шефове от месец и има яко съкращения, уволнения. Притеснявам се да не съм следващата. Какви са ми правата като бременна? Могат ли наистина да ме съкратят, след като го обявя? И какво следва оттам нататък?
Ако си на постоянен трудов договор и не си на изпитателен срок, не би трябвало да могат да те уволнят.

На https://pravatami.bg/22680 има хубава статия, обобщаваща правата на бременните жени Simple Smile

Успех!

# 640
Вземи си документ от АГ, пусни уведомление до работодателя с вх.номер. Тогава не може да се извърти, КТ те защитава... Peace

# 641
Вземи си документ от АГ, пусни уведомление до работодателя с вх.номер. Тогава не може да се извърти, КТ те защитава... Peace
Подкрепям, това е най- чистия вариант. Така направих и аз.

# 642
Здравейте. Имам въпрос относно отпуска по бащинство. Трябва да се подаде декларация, която да се изтегли от сайта на НОИ, но не съм сигурна точно коя от всичките е. Тази ли: "ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни"?

# 643
При грешно представена банкова сметка от работодател, НОИ уведомяват и искат актуална. В какъв срок следва да наредят сумата по новата сметка?

# 644
Здравейте, въпросът ми е относно превода на болничните. Първият ми болничен е 7+30 за периода 4.04-10.05. Първият превод от НОИ получих на 15.05 - 600лв.,после на 17.05 още 250 лв.... Нямам никаква идея за кой период са тези суми. Сега следващия ми болничен е от 11.05 до 09.06, пак ли след 15-ти ще имам превод. .. Каша ми е, защото не разбирам защо са 2 суми и кога пак ще получа пари. Ако някой има представа, ще съм много благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт