Майчинството счетоводно-76

• 71 073
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
момичета, не знам дали въпросът ми е за тук, но не знам и къде да попитам- на някоя от вас налагало ли се е да подаде сигнал в Инспекция по труда, докато е била бременна? Каква реакция е получила от там?

Имам следния казус - бременна съм в начало на 5ти месец, работя във фирма, в която имаме официално приета политика на ''работа от вкъщи'', която е до 90 дни на година. Пуснала съм си молба до началството да ми разрешат да си използвам тези 90 дни наведнъж, поради много причини- офис тип отворено пространство, където 50 човека кихат, кашлят и разменят вируси постоянно, не дават да проветрявам, защото им е студено (на мен ми прилошава);  нямаме обособени ''стаи за почивка на бременни и кърмещи жени'', както се води по КТ, въпреки че работим бая жени в детеродна възраст там, няма къде да седнеш/полегнеш, ако недай Боже ти прилошее и тн.

Имам големи опасения обаче, че ще ми откажат да си ползвам 90те дни работа от вкъщи, просто за да се заядат, защото и без това откакто разбраха, че съм бременна, се държат безобразно зле. Не искам да излизам в дълги болнични, при положение, че бих могла да си върша работата и от вкъщи.

Въпросът ми е дали Инспекция по труда са правилното звено, към което мога да се обърна, ако ми откажат молбата? Някоя от вас била ли е в подобна ситуация?

# 181
Здравейте БГ мами Simple Smile От 2 години работя в Англия (employed) и сега ми се случи най-хубавото нещо -ще ставам мама Simple Smile)) Проблема ми е ,че искам да се прибирам в БГ за постоянно и ще трябва да напусна по взаимно съгласие .Притеснявам се как стоят нещата след завращането ми и какви възможности имам за да вземам хубави майчински в БГ. Как точно седят нещата с борсата в и съответно изплащането на майчинските? Как точно се изчисляват и какви изисквания имат за да мога да вземам прилични парички ? Ще съм много благодарна ако може да ми отговори някои точно . Много ми е притеснено да не ми дадат минимално обещетение ... Четох ,че има и варианти да ме назначат на фиктивен договор в БГ ,но не ми е ясно как точно седят нещата ... Благодаря Ви предварително

# 182
  • София-Младост
NikiNikolova
Не става ясно имаш ли осиг.стаж вБългария...но и да те назначат сега на ТД ще получаваш минималното обезщетение.

# 183
Имам трудов стаж в БГ , но е малък -6 месеца ...

# 184
  • София-Младост
Имам трудов стаж в БГ , но е малък -6 месеца ...
За да получавате обезщетение трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж,  а самото обезщетение се смята на база доход за 24 месеца назад...и това при положение, че към датата на издаване на болничен сте някъде на ТД.

# 185
Аз имам 2 години и нещо осигурителен стаж в Англия , но не съм сигурна как става признаването от страна на НОИ и впоследствие при излизането в маичинство как ще го изчислят . Simple Smile

# 186
  • София-Младост
Аз имам 2 години и нещо осигурителен стаж в Англия , но не съм сигурна как става признаването от страна на НОИ и впоследствие при излизането в маичинство как ще го изчислят . Simple Smile
Никак, този стаж може да ви се признае при пенсиониране, но не и за обезщетението в случая.

# 187
Знае ли някой, ако съм в майчинство и в този период изляза във второ майчинство, какво става с неизползваните дни на пплатения годишен отпуск? Пропадат ли, или се прехвърлят повече от 2 години?

# 188
Скоро се коментираше тази тема тук. Доколкото си спомням, уловката е, че осигуровките не са внасяни на територията на България и от това идва непризнаването.

# 189
Скоро се коментираше тази тема тук. Доколкото си спомням, уловката е, че осигуровките не са внасяни на територията на България и от това идва непризнаването.

Попълват се документи и се пускат към НОИ. http://www.nssi.bg/forusers/forms/113-ermdforms/benefits  . Не мога само да разбера госпожата защо заблуждава така . Надявам се да не е умишлено Simple Smile

# 190
Здравейте мами ! Simple Smile Имам едно въпросче и не съм сигурна дали е правилното място , моля да ме извините ако е така! Искам да попитам можете ли да ми кажете горе-долу колко е минималното майчинство през първата година което се изплаща на месец? За втора година знам , че е по малко 340-380лв (ако не се лъжа) , но ме интересува през първата година . Осигурявам се на 550лв ако това е от значение , благодаря много ! ☺

# 191
Здравейте мами ! Simple Smile Имам едно въпросче и не съм сигурна дали е правилното място , моля да ме извините ако е така! Искам да попитам можете ли да ми кажете горе-долу колко е минималното майчинство през първата година което се изплаща на месец? За втора година знам , че е по малко 340-380лв (ако не се лъжа) , но ме интересува през първата година . Осигурявам се на 550лв ако това е от значение , благодаря много ! ☺
510лв. е минималното Wink

# 192
510лв. е минималното Wink

Благодаря ви много! Simple Smile

# 193
  • София-Младост

Попълват се документи и се пускат към НОИ. http://www.nssi.bg/forusers/forms/113-ermdforms/benefits  . Не мога само да разбера госпожата защо заблуждава така . Надявам се да не е умишлено Simple Smile
Госпожата ще се радва да не е права, дръжте ни в течение за развитието. Успех!

# 194
  • пазарджик
При осигуровки на 600 лв какво майчинство мога да очаквам първата и втората година?

Общи условия

Активация на акаунт