Майчинството счетоводно-76

• 71 159
  • 759
  •   1
Отговори
# 240

До 20.04 съм по майчинство. Бременна съм в 8 месец с второ. Миналият месец ми пуснаха болничен за второто(обикновен), а за първото подадох декларации по чл. 53 и 54 за промяна в обстоятелствата.
Днес, до колкото знам, трябва да бъде пееведено майчинството, а аз трябва да получа половината. Да, но в сайта  на НОИ не пише нищо за евентуален превод... Да не се надявам на пари днес? Към кого трябва да се обърна - към счетоводството на фирмата или да звъня в НОИ?

Документите, свързани с обезщетение, подадени през м.03.2018 от лицето се подават в НОИ от работодателя до 10 число на следващия месец, така че не вярвам толкова скоро да получите превод. Срокът за плащането е 10 работни дни от получаване на данните в НОИ. Може да си извадите ПИК от НОИ, с който да си следите всички документи и плащания.
Това важи ли и за майчинството? За болничните знам, че е рано, но мислих, че днес поне майчинството ще ми преведат.

# 241
Здравейте,
Ще се радвам ако можете да ми отговорите.
Мъжът ми иска да подаде предизвестие за напускане утре. Но очаквам тези дни да ни изпишат с детето от МД. Ще може ли да си ползва отпуската и влиза ли тя в предизвестието ?

Ако работодателя се съгласи може да си ползва отпуската и тя влиза в предизвестието. Ако не я ползва сега работодателят е длъжен да я изплати при напускането.
Питането ми е за 15 те дни бащинство

Този отпуск се ползва, независимо, че лицето е в предизвестие. Нека си подаде нужните документи.

До 20.04 съм по майчинство. Бременна съм в 8 месец с второ. Миналият месец ми пуснаха болничен за второто(обикновен), а за първото подадох декларации по чл. 53 и 54 за промяна в обстоятелствата.
Днес, до колкото знам, трябва да бъде пееведено майчинството, а аз трябва да получа половината. Да, но в сайта  на НОИ не пише нищо за евентуален превод... Да не се надявам на пари днес? Към кого трябва да се обърна - към счетоводството на фирмата или да звъня в НОИ?

Документите, свързани с обезщетение, подадени през м.03.2018 от лицето се подават в НОИ от работодателя до 10 число на следващия месец, така че не вярвам толкова скоро да получите превод. Срокът за плащането е 10 работни дни от получаване на данните в НОИ. Може да си извадите ПИК от НОИ, с който да си следите всички документи и плащания.
Но документи за промяна в обстоятелствата се подават в срок от 3 работни дни.

# 242
Именно заради това си мисля, че не трябва да има проблем с превода на майчинството.
Но Току-що видях, че има движение в сайта на НОИ, та май в четвъртък ще имам превод.

# 243
  • В полите на Пирин планина
Именно заради това си мисля, че не трябва да има проблем с превода на майчинството.
Но Току-що видях, че има движение в сайта на НОИ, та май в четвъртък ще имам превод.

За да се получава половината от обезщетението за гледане на дете се подава нова декларация.

# 244

За да се получава половината от обезщетението за гледане на дете се подава нова декларация.
Предала съм по чл. 53 и 54.

# 245

Предала съм по чл. 53 и 54.

Точно. И ако е това е станало през март, работодателят я подава в НОИ до 10.04. - това писах и по-горе, а НОИ има срок за обработка и плащане по нея - 10 работни дни. Евентуално ще получите в четвъртък само частта от обезщетението за гледане на дете, която е до момента на промяната на обстоятелствата.

# 246
Ясно. Благодаря Simple Smile)
Ще чакаме Simple Smile)

# 247
  • Бургас
здравейте!
Досега четох търсих информация и понеже не попаднах на подобен казус се обръщам към вас момичета ,ако някой може да ми даде съвет ,ще Ви бъда благодарна.
Дъщеря ми беше бременна когато заради закриване на МЦ остана без работа от 1.12.17г.Регистрира се на борсата и от там има право на обезщетение до юни месец.Но роди преждевременно на 2.03.18г.и не е ползвала болничен досега защото няма трудов договор.
Първият ми въпрос е може ли да продължи да е на борсата до юни месец и тогава да търси някой да я назначи на работа и да ползва майчинството.
Терминът за раждане  е бил на 5 юни 2018г. и има 5 години трудов стаж

# 248
Привет, бременна съм и пренасям вече 4 дни. И сега се сетих, че на мен болничния ми е изтекъл. Кой трябва да ми издаде болничния за луфта, който се получава между 45-дневния болничен и раждането?

# 249
Привет, бременна съм и пренасям вече 4 дни. И сега се сетих, че на мен болничния ми е изтекъл. Кой трябва да ми издаде болничния за луфта, който се получава между 45-дневния болничен и раждането?

АГ, при който се следиш, но след раждането.

# 250
здравейте!
Досега четох търсих информация и понеже не попаднах на подобен казус се обръщам към вас момичета ,ако някой може да ми даде съвет ,ще Ви бъда благодарна.
Дъщеря ми беше бременна когато заради закриване на МЦ остана без работа от 1.12.17г.Регистрира се на борсата и от там има право на обезщетение до юни месец.Но роди преждевременно на 2.03.18г.и не е ползвала болничен досега защото няма трудов договор.
Първият ми въпрос е може ли да продължи да е на борсата до юни месец и тогава да търси някой да я назначи на работа и да ползва майчинството.
Терминът за раждане  е бил на 5 юни 2018г. и има 5 години трудов стаж

Да, може. Нужно е да има 1 отработен ден, за да влезе договорът в сила. Hands V

# 251
Здравейте. За март са ми изплатени 6 работни дни, имате ли идея кога да очаквам останалите? Детето е родено декември, може би сега приключва болничният от педиатър, но в системата не виждам нищо отразено?
И също така месечните надбавки...подадох документи преди 15 март? На кое число ги превеждат?
Благодаря!

# 252
Момичета, въппосът ми не е за майчинството, но моя приятелка имаа проблем и не знам как да й помогна.
Ситуацията е следната: днес е последният й работен ден във фирма Х, от 10 постъпва на работа във фирма У, но днес от ЧР са й взели трудовата книжка и  са й казали, че ще я върнат 11.
Дали липсата на трудова книжка ще е пробблем за започване на новото място?
Благодаря Simple Smile

# 253
Нямат право да задържат толкова време трудовата книжка, за ненавременно оформена и върната тр. книжка се носи наказателна отговорност. И аз имях такъв проблем с бивш книжката трябва да бъде оформена в момента на напускане с всички останали документи.
Не би трябвало да е проблем за новата работа, ако действително книжката бъде изпратеня по куриер на  11 при новия работодател.

# 254
  • София-Младост
Здравейте. За март са ми изплатени 6 работни дни, имате ли идея кога да очаквам останалите? Детето е родено декември, може би сега приключва болничният от педиатър, но в системата не виждам нищо отразено?
И също така месечните надбавки...подадох документи преди 15 март? На кое число ги превеждат?
Благодаря!

Ако сега изтичат 135 дни, за останалите до 410-тия ден подадено ли приложението за обезщетението? Кога?
Добавки при подадена декларация през март ще получите април месец, някъде около 17-ти започват преводите.

Общи условия

Активация на акаунт