Майчинството счетоводно-76

• 71 166
  • 759
  •   1
Отговори
# 255
  • varna
Здравейте,
моя приятелка в момента отглежда детето си на 6м, получава 100 лв социална помощ, понеже забремява веднага след завършване на университета и няма трудов стаж. Бременна е и чака второ дете. Каква сума ще получава общо  за двете деца след раждането?

# 256
Здравейте. За март са ми изплатени 6 работни дни, имате ли идея кога да очаквам останалите? Детето е родено декември, може би сега приключва болничният от педиатър, но в системата не виждам нищо отразено?
И също така месечните надбавки...подадох документи преди 15 март? На кое число ги превеждат?
Благодаря!

Ако сега изтичат 135 дни, за останалите до 410-тия ден подадено ли приложението за обезщетението? Кога?
Добавки при подадена декларация през март ще получите април месец, някъде около 17-ти започват преводите.
Здравейте. Оказа се, че счетоводителят не е подал декларациите, ще го направи на 10-ти.Тоест колко време след това да очаквам превод? И проблем ли е, че има забавяне? Благодаря!

# 257
  • София-Младост
10 работни дни.

# 258
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. За март са ми изплатени 6 работни дни, имате ли идея кога да очаквам останалите? Детето е родено декември, може би сега приключва болничният от педиатър, но в системата не виждам нищо отразено?
И също така месечните надбавки...подадох документи преди 15 март? На кое число ги превеждат?
Благодаря!

Ако сега изтичат 135 дни, за останалите до 410-тия ден подадено ли приложението за обезщетението? Кога?
Добавки при подадена декларация през март ще получите април месец, някъде около 17-ти започват преводите.
Здравейте. Оказа се, че счетоводителят не е подал декларациите, ще го направи на 10-ти.Тоест колко време след това да очаквам превод? И проблем ли е, че има забавяне? Благодаря!

Това не е забавяне. Срокът за представяне на данни за документи, свързани с обезщетения, представени на работодателя през м.03. е до 10.04.

Здравейте,
моя приятелка в момента отглежда детето си на 6м, получава 100 лв социална помощ, понеже забремява веднага след завършване на университета и няма трудов стаж. Бременна е и чака второ дете. Каква сума ще получава общо  за двете деца след раждането?

Социалната помощ е до навършване на 1 година от детето. За второто е същото.

# 259
  • пазарджик
Ако следя бременността си при един доктор,а се случи така,че да родя на друго място как стои въпроса с болничния?

# 260
Сой болничен от всички?

# 261
  • София-Младост
Следящия бременността издава първия, болницата където е раждането издава втория, личния лекар на бебето издава третия

# 262
Искам да попитам следното: ако по време на първата година майчинство се наложи на майката да ползва дълъг болничен, то какво се случва? Може ли да се прекъсне майчинството и после пак да се продължи след изтичане на болничния? Всъщност питам за минала ситуация, работодателя ми ме убеди, че не може да се направи така, затова изобщо не ползвах болничен (след операция),  за да не си прекъсна майчинството. Знам, че е минало заминало, а и тогава ми беше голям стрес, но все пак бих искала да знам как седят нормативно нещата. Благодаря предварително!

# 263
Здравейте!
Билничният ми е до утре вкллючително. Трябва да ми го продължат, утре ли трябва да ида или в други ден? От утре може ли да се направи за от следващия ден?
Благодаря

# 264
  • София-Младост
Здравейте!
Билничният ми е до утре вкллючително. Трябва да ми го продължат, утре ли трябва да ида или в други ден? От утре може ли да се направи за от следващия ден?
Благодаря
Най-рано на първия ден, след като изтече този, т.е. вдругиден.

# 265
Благодаря! Защото на болничния пише "да се яви на преглед на 12.04".

# 266
  • София-Младост
Благодаря! Защото на болничния пише "да се яви на преглед на 12.04".
Така е по принцип, но не знам защо ми се върти, че за минал период може да се издаде болничен, за бъдещ не...но пък ако се отиде късно вечерта е логично БЛ да е от следващия ден.
Чуй се с лекаря най-добре.

# 267
Днес ми е терминът, но аз не съм ползвала 45 дневен болничен (имам бележка от работодателя, че съм си била на работа, днес включително съм), явно ще пренося няколко дни, въпросът ми е сега как следва да ми оформят документите, защото аз като нямам 45 дневен болничен, де фактно той не може да бъде продължен? Не че е проблем работодателят ми да издаде бележка че съм била на работа до деня на раждане, но ок ли е? Или вече трябва да ми се издаде някакъв болничен от термин до раждане, но това доколкото разбирам в практиката е продължение на 45 дневния, а аз като нямам издаден такъв?

# 268
  • София-Младост
Днес ми е терминът, но аз не съм ползвала 45 дневен болничен (имам бележка от работодателя, че съм си била на работа, днес включително съм), явно ще пренося няколко дни, въпросът ми е сега как следва да ми оформят документите, защото аз като нямам 45 дневен болничен, де фактно той не може да бъде продължен? Не че е проблем работодателят ми да издаде бележка че съм била на работа до деня на раждане, но ок ли е? Или вече трябва да ми се издаде някакъв болничен от термин до раждане, но това доколкото разбирам в практиката е продължение на 45 дневния, а аз като нямам издаден такъв?
Направо от болницата ще ти издадат от датата на раждане. Не е продължение втория болничен.
НМЕ
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването  при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

# 269
Ала-Бала, благодаря и аз го прочетох това, но понеже за мен "термин" е днес. А и следния член:

Цитат
Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск поради бременност по чл. 26, ал. 1, т. 1, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.

За мен абсолютно е вариант бележката от работодателя ми да е до деня на раждане, с това нямам проблем, просто чисто формално и документално да си изясня нещата. Някак си не бях се замислила, че може и да пренося аххаха. Но явно това ще да е вариантът.

Общи условия

Активация на акаунт