Майчинството счетоводно-76

• 71 103
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
И аз да се наредя на опашката с един въпрос - като въведа термина си (17 август 2018) в калкулатора https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php защо ми иска данни за заплащане 24 месеца назад, а не 18 месеца назад от датата на първия ден на 45-дневния болничен.

Благодаря предварително!

# 601
  • София-Младост
45 дневния болничен се смята на база 24 месеца назад.

# 602
45 дневния болничен се смята на база 24 месеца назад.

Благодаря! Направих сметките Simple Smile

# 603
Имам следният казусът - до 24 -ти май включително съм в болничен с диагноза "заплашващ аборт", на 25 май пускам 1 ден платена отпуска от фирмата и на 28 май влизам в болницата, откъдето ми издават продължение на болничният със същата диагноза за 34 дена. Въпроса ми е дали Ной ще приеме болничният или ще ми го отхвърли? Някой запознат ако ми отговори ще съм му много благодарна!

# 604
  • София-Младост
Имам следният казусът - до 24 -ти май включително съм в болничен с диагноза "заплашващ аборт", на 25 май пускам 1 ден платена отпуска от фирмата и на 28 май влизам в болницата, откъдето ми издават продължение на болничният със същата диагноза за 34 дена. Въпроса ми е дали Ной ще приеме болничният или ще ми го отхвърли? Някой запознат ако ми отговори ще съм му много благодарна!
Според мен правилно са го издали.

# 605
Според мен правилно са го издали.
Е как продължение, нали на 25 - ти сте били на работа(платен отпуск)? От коя дата Ви е болничния от болницата?

# 606
  • София-Младост
От 28, но тя 25 е отпуск, 26 и 27 са почивни...те нали не прекъсват отпуска.

# 607
Здравейте ! Имам и аз въпрос . По принцип знам ,че имам ли 6 месеца във фирмата ,договора ми става безсрочен и няма как да ме съкрати управителя като съм бременна. Договора е от 7.12.2017. Въпроса ми е тези 6 месеца трябва ли да са работни или може и да са пускани болнични? Защото искат да ме съкратят а не знам дали това е законно.з Може ли някой да ми обясни? Благодаря.

# 608
  • София-Младост
Здравейте ! Имам и аз въпрос . По принцип знам ,че имам ли 6 месеца във фирмата ,договора ми става безсрочен и няма как да ме съкрати управителя като съм бременна. Договора е от 7.12.2017. Въпроса ми е тези 6 месеца трябва ли да са работни или може и да са пускани болнични? Защото искат да ме съкратят а не знам дали това е законно.з Може ли някой да ми обясни? Благодаря.
На какво основание  есключен ТД и какъв срок е посочен, ако е срочен?

# 609
Предполагам имаш предвид договор със срок на изпитване 6 м. Този срок се прекъсва от болничните, така че си сметни датите.

Съгласно чл. 70, ал. 4 от КТ:

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

# 610
  • Карнобат
Здравейте!Искам да се допитам до вас,то така или иначе ще се ходи до социалните но за в момента не мога да мръдна никъде,защото родих по-спешност секцио и все още се възстановявам.Запитването ми е следното:Термина ми беше за 2-ри юли и принципно излязох 45 дни болничен на 18 май,но по-спешност родих на 26 май.Детенцето ми в момента е в кувьоз,защото е малко и има здравословен проблем който налага след това да бъде преместено в Дом майка и дете за неопределено време.Въпроса ми е след като детето не е при мен аз няма как да се възползвам от никаква финансова подкрепа от социалните?Да не говорим за майчинство.Разбрах,че щом детето не е при мен няма да получавам.Принципно съм безработна и се водя на борсата.Какво в момента мога да направя и какво ще ми се полага като финансова помощ,не че ми е до това но се интересувам.Аз ще се свържа и със социалните,но в момента няма как да стигна до тях,а не искам да е по-телефона.Посъветвайте ме какво да направя.Извинявам,се предварително за невежеството,но не мислех че толкова ще се омотаят нещата.Благодаря предварително!Хубав ден!

# 611
Ако по принцип имате право на болнични(пишете, че сте болнични, после пък сте безработна) т. е., ако сте социално осигурена със сигурност имате право на болнични 42 дни за раждане и 45 преди това, независимо къде е детето и дали е живо. За останалото - не знам какъв е тоя дом дете и майка, оставяте детето за отглеждане на пълна държавна издръжка ли? Сигурно има и други варианти, обмислете Вие какво искате за детето си.

Последна редакция: пт, 01 юни 2018, 15:15 от wixi

# 612
На времето в Дом майка и дете настаняваха изоставени деца. Ако случаят е такъв, изоставяте го, нямате право на социално обезщетение, нито на "болничен за отглеждане на дете.

Могат да ви издадат обикновен болничен, на принципа на този за дом.лечение след операция (не мога да се сетя по кой код беше ...).

Ако случаят е различен (т.е. не го изоставяте и настаняването вече е на друг принцип) би трябвало в болницата, в която се родила да знаят какъв болничен да ви дадат и би следвало да се ползвате от всички социални придобивки при раждане.

# 613
  • Карнобат
Аз не оставям детето си.Просто така се налага,защото има лицева малоформация и няма как аз да го гледам в домашни условия без нужна медицинска помощ.Ще се грижат за него докато мине операцията и аз мога да се грижа за него.Пак повтарям не си изоставям детето.

# 614
Аз не оставям детето си.Просто така се налага,защото има лицева малоформация и няма как аз да го гледам в домашни условия без нужна медицинска помощ.Ще се грижат за него докато мине операцията и аз мога да се грижа за него.Пак повтарям не си изоставям детето.
Преди да тръгнете към социалните уточнете с лекарите къде ще бъде настанено детето точно и дали се води на пълна държавна издръжка настаняването.

Общи условия

Активация на акаунт