Дневникът- тема 89 - Да отслабнем всички заедно!

• 61 224
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Така е, пазара е залят с лъскави опаковки, изкушаващи десерти и т.н. Почти не познавам човек който да не е бил съблазнен от някой нов апаетитен десерт, шоколад, сладолед и т.н.

# 106
  • Бургас
Танче, баш преди канта ли намери бе? Simple Smile
Аз вчера ядох много малко, но тази сутрин започнах ударно, носейки две кюфтета в ръка вместо кафе на път за детската градина Simple Smile

Тихо, тихо ...
Ама пък какво перфектно извинение ще бъде за утре, а Wink

# 107
Бийпс, хиено, аз веднага те разбрах какво питаш.  Laughing
Но на този етап не отговарям на такива въпроси. Да речем, че искам да разкарам 10- ина кг. Като стигна заветната цел- всички ще бъдете надлежно уведомени.  Laughing

# 108
В същото време в супермаркетите може да се намерят не толкова помпозни решения. Например полюбопитсвтах по повод на споменаваните тук тортили и хлебчета за хамбургери и разгледах в лидл . Ами и двете ги предлагат в два варианта > бели, конвенционалните и многозърнести ... като многозърнестите разбира се са далеч от пълнозърнести, но са с ръжено брашно, ръжени трици и цели семена от сусам.
Ако някой е решил да съгрешава и не му се дава мило и драго за няколко питки от незнам си къде може поне да вземе тъмните. На същата цена са като белите.
Вероятно и в други супермаркети има такъв избор, но не съм се заглеждала.

# 109
Не знам за какви питки говориш, но е твърде вероятно с много брашна и семена, като калории и мазнини, "пълнозърнестите", да са по не ок от белите Simple Smile

# 110
Момичета, мога да споделя личните си впечатления от храненето без глутен / поне в явните му форми, защото с нишестета е пълно какво ли не! /.
От около 9 месеца спазвам този безглутенов режим на хранене. Някои от вас сигурно са ме прочели и преди, когато споделих, че след една питка, малка бяла питка, получих зверски киселини. Винаги съм смятала, че са от други храни или комбинации. И седнах да прочета какви са признаците на алергията към глутен / не говоря за заболяването, което е автоимунно /. Оказа се, че от 10 признака, 10 имам. Шокирах се чак. Особено, когато се споменаваха 4-5 автоимунни заболявания, които са свързани с глутена и едно от тях е моето!
Момичета, не познавам човек в обкръжението ми, който толкова да обожава тесто, във всичките му форми. Но, когато нещата опират вече до здравето, изборът е ясен:smile: Спрях тестото от раз. В началото само си взимах 2-3 пъти хляб от лимец и край. Сега си хапвам понякога царевичен грис под формата на качамак и елда.
Резултатът - отслабване, намаляха болките в главата и киселините / макар, че не изчезнаха напълно! /
От това, което прочетох по въпроса - не е полезно да се лишават от глутен хората, които нямат проблеми с него. Зърнените храни са доставчици на ценни витамини и минерали, които трябва ние, които се лишаваме от тях, да заместваме с нещо / което още търся /.
Засега като негатив отчитам появата на запек, който никога не съм имала. Предполагам, че е от липсата на фибри, които иначе съм си доставяла от зърнените храни. Увеличих зеленчиците и особено червеното цвекло, то е истински цар в това отношение.

# 111
Може. Затова имат етикети за четене. Всеки знае какво му трябва .
Искам да кажа, че има избор и без да се скача по скъпите специализирани рафтове.

# 112
Дemirche става въпрос, че има хора, които нямат никакъв проблем с гултена. На тях такъв режим не им трябва.

# 113
Нямам шкаф за сладко, но държа сладко вкъщи редовно. По принцип съм много крайна за някои неща, но за други - не толкова. Купувам и бисквити, правя бисквити, правя торти, бонбони, кексове, хляб и т.н. И някога си ги правехме, то по магазините какво ли имаше, че да купуваме?
Много неща са 'модерни', даже и сода за хляб безглутенова се появи. Иначе хората с проблем с глутена в чудо се виждат от скрития глутен на места, където не би трябвало да го има - шунка, бекон и т.н.

# 114
В чипсовете има пшеница, заради овкусителните смеси. Както и в ядките омотани с коричка...уасаби фъстъците например. В соевият сос и лакрицовите бонбони също. И т.н. и т. н.

# 115
Да,  Bandiera rossa, това написах и аз.
Единици, май към 4-5 % са хората, които наистина имат проблем с усвояването на глутена.
 Повечето хора, разбира се, не бива да се ограничават по никакъв начин от него.

# 116
Дайте ми идея как да включа фъстъчено масло в диетата си. Не ям хляб, не ям плодове, че да го смеся с банан примерно. С какво мога да го объркам, че от буркана не ми е вкусно? Имам един буркан, предвиден за сладки, ама май ще им се размине и, ако мога да си го изконсумирам, няма да е зле.

# 117

Единици, май към 4-5 % са хората, които наистина имат проблем с усвояването на глутена.
 Повечето хора, разбира се, не бива да се ограничават по никакъв начин от него.
Доколкото знам, до към 4-5 % са хората, които имат алергия към глутен, т.е., така наречената цьолиакия.
А непоносимост към глутен имат огромен % хора.Ето и симптоми, насочващи за хранителна непоносимост и към глутен, и към други храни:
Скрит текст:
-акне
-косопад
-безпокойство
-анемия
-болки в ставите
-астма
-проблеми в поведението (хиперактивност, например)
-автоимунни състояния
-аутизъм
-нощно напикаване
-проблеми с КЗ
-разсеяност, проблем с концентрацията
-храносмилателни проблеми като газове, подуване, киселини, диария, запек, СРДЧ
-умора и чувство за общо физическо неразположение
-чести настинки, инфекции, слаб имунитет
-хормонални проблеми, като СПКЯ или стерилитет
-сърбеж
-безсъние
-мигрена, главоболие
-смущения в настроението, като депресия, ОКР, изблици на безпричинен плач
-херпес
-мускулни болки, фибромиалгия
-скованост, шум в ушите, проблеми с нервите
-хрема, кихане
-спиране на растежа при децата
-проблеми със съня
-кожни-екзема, обриви, псориазис
-проблеми с ЩЖ-Базедова, хашимото
-хронична кашлица, наглед безпричинна
-напълняване/отслабване
-непоносимостта към глутена/др. храна може да има връзка дори с Алцхаймер, шизофренията, ССБ, диабет
А и дори човек в момента да няма непоносимост, напълно възможно е да развие такава впоследствие, заради прекомерна консумация на дразнеща храна.

# 118
А ето и 10 признака, които се отнасят конкретно към глутеновата непоносимост. За тях споменах по-горе, че ме насочиха към проблема ми с глутена:

1. Храносмилателни проблеми като запек, газове, подуване на корема и дори стомашно разстройство. Всеки един от посочените неразположения - резултат на заболяването, се проявяват в една или друга степен според възрастта и индивидуалността на организма Запекът например е характерен симптом за глутенова непоносимост при малките деца.
2. Синдромът Keratosis Pilaris, известен също като "пилешка кожа", характерна за външната страна на ръцете и бедрата. Често синдрома може да бъде объркан с акне. Keratosis Pilaris обикновено е резултат на недостиг на мастна киселина и витамин А, както и на малабсорбция, причинена от глутеновото увреждане на чревната флора.
3. Умора, замъгляване пред очите или чувство на отпадналост след хранене на продукти със съдържание на глутен
4. Диагностика на автоимунно заболяване като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колит, лупус, псориазис, склеродермия или множествена склероза
5. Неврологични симптоми като световъртеж или дори загуба на равновесие.
6. Хормонален дисбаланс или неизяснен стерилитет
7. Мигренозно главоболие
8. Диагноза на хроничната умора или фибромиалгия
9. Възпаление, подуване или болка в ставите на пръстите, коленете и бедрата.
10. Резки скокове в настроението, проблеми като тревожност, депресия и чувство за несигурност

# 119
винаги съм мислила, че алергия и непоносимост са едно и също нещо.

Общи условия

Активация на акаунт