Рак на дебелото черво

• 101 212
  • 660
  •   1
Отговори
# 315
  • в рaя
Wow, каква подробна епикриза, впечатлена съм!
Точно както при майка - имало е голям полип и в част от него - рак.
В частта препоръки подробно са ви описали какво да изследвате. Задължително занесете епикризата заедно с блокчета. По принцип се чака, но зависи колко е натоварен съответния патолог и колко време отнема конкретното изследване.
Имате всички шансове за отлично лечение. Трябва да обясниш на баща си, че ракът е хванат съвсем навреме и дори ако няма разсейки, трябва да направи химиотерапия! Може да му предпишат само хапчета за в къщи, може и да трябва да ходи на вливки, но това ще се реши след като имате резултати от изследванията и скенера.
Ако искаш още утре сутринта се обади в Трансхеликс и попитай за колко време ще ви направят предписаните изследвания. Аз занесох материала в четвъртък, но тъй като настоях да го гледа доцент Михова, а тя работи само понеделник и сряда, стана готов следващата сряда, тоест по-малко от седмица отне.
За Микросателитна нестабилност чакахме доста време, но я правихме в Майчин дом.
Чак ми е неудобно да питам вероятно глупави въпроси, но тези изследвания от препоръките сега ли трябва да ги пуснем - преди комисията? Или тя ще ни насочи? В обикновена лаборатория ли се случват нещата, защото не сме от София, а видях, че препоръката е за МЦ в София. Никой не им е казал нищо за изследване, а само да запазят час за комисия. Също така - платени или има и с направление? Второто мнение разбрах, че е около 150 лв. Разпитвам, за да сме подготвени, че покрай операцията виждам, че са леко притеснени финансово и да знаем с какво ще помогнем. Пак се извинявам, ако са глупави въпроси.

# 316
Тупурче, на нас в Трансхеликс ни направиха генетичните безплатно, имат спонсори.

Защо не им звъннете да ги питате дали ще приемат блокчетата по куриер? Не знам дали може да се начупят от куриера?

Иначе мисля,че трябва да си е специализирана лаборатория, която прави тези изследвания. Честно казано нямам идея дали има направление за тези неща, съмнява ме.
За останалите въпроси не мога да бъда полезна.

# 317
Да, преди комисията е хубаво да имате изследванията, макар че според мен Микросателитна нестабилност никак не е спешна. В Майчин дом платихме за нея около 200 лв.
Като отидат да вземат блокчетата, нека да питат кои изследвания са най-важните. Блокчетата се пращат по куриер без проблеми.
А ти се обади в Трансхеликс или пък на контакта, който са ви дали и попитай колко ще струва, и кога ще станат готови.
Не знам къде е записала час майка ти за онкокомисия, но може и тях да питате кои от предписаните изследвания са спешни и ще им трябват, за да вземат решение.
Може те да имат намерение да ги назначат и направят, особено ако ще се чака да зарасне раната от операцията и да се махне торбичката. Аз не съм наясно с това. Ще пиша на една дама от другата тема, за да се включи и тук.
Не са ти глупави въпросите, питай каквото се сетиш.

# 318
  • в рaя
Значи това са изследвания на блокчетата, не нещо на него...  Тогава утре ще звънна и ще разпитам.
Сега почвам отначало - вземайки блокчетата за второ мнение трябва да ги занеса на патоанатом. Утре ще звъня и на нея, препоръчаха ми д-р Вичева във Варна, окръжна болница. Как става тогава изпращането в лаборатория за другите изследвания? Или всичко се случва едно след друго?
Онкокомисията също е в окръжна болница-Варна, поискали са само разчет на скенера преди прегледа на 21.02.

# 319
Аз реших, че говориш за Окръжна болница София и затова ти писах и за Трансхеликс.
Блокчетата се изследват за всичко, в тях е материала от операцията. Ще си направите всичко във Варна. Обади се най-добре на докторката да ти обясни как процедират във Варна Hug

# 320
Разчитайки епикризата туморът е хванат навреме.
Не разбрах колко лимфни възли са изследвани, един?
По-принцип T2No е ранен стадий, лечим.
Въпреки, че аз имам неясноти или поне не съм дочела в хистологията да е описано до кой слой на червото е достигнал,  при T2, би трябвало да е до мускулния.
От друга страна пише,  че обтурира лумена на червото и субилеус...
Направете изследванията и повторна хистология , обяснили са ви как и ако има съответствие според мен може да дишате по-спокойно. Още повече,  че G1-2, е добър грейдинг.
При този стадий, мисля, че препоръчват проследяване , без терапия.
Simple Smile

# 321
  • в рaя
Много ВИ благодаря! Наистина много!
Дано и на скенера всичко да е чисто и явно ще се молим да съвпаднат мненията на двата патоанатома! Благодаря ви!

# 322
Ще бъде наред!❤
Дочетох епикризата...видях и броя на изследваните лимфни възли.

# 323
Изпратихме на майка блокчетата за повторно мнение в Трансхеликс.Касата поема крас и нрас мутациите.Ние си платихме микросателитната нестабилност-ако искате имунохистохимия 660 лева,ако искате ПСР изследване 390 лева.Преди седмица преведох парите,така че това им са цените.

# 324
  • в рaя
Здравейте! Днес взехме и второто мнение на хистологията, май съвпада с първото... Сега чакаме онкокомисията, 21.02. Питах за изследванията в препоръките - обикновено комисията ги назначавала, поне така ми каза д-р Вичева. Раната му още е отворена, всеки ден е на превръзка, тече нещо от нея и за сега дори казаха да предупредят на комисията, че е с отворена рана.
Въпрос- връщането на дебелото черво на мястото му комбинирано с химиотерапия е невъзможно на този етап, нали? Тези дни им казаха, че след месец и половина може да се върне.

# 325
Здравей, тупурче, не мога да ти отговоря на въпроса, но би ли споделила какво ще е решението на комисията като го получите?

Интересувам се, защото вашето стадиране е доста близко до това на баща ми и при него беше взето решение да няма химиотерапия.

# 326
  • в рaя
Здравей, тупурче, не мога да ти отговоря на въпроса, но би ли споделила какво ще е решението на комисията като го получите?

Интересувам се, защото вашето стадиране е доста близко до това на баща ми и при него беше взето решение да няма химиотерапия.
Разбира се - ще пиша тук. Прочетох всичко назад, но видях само до втората операция на татко ти, при която връщат торбичката. Явно имате усложнения, съжалявам за което (а дано и да не съм разбрала).
Толкова чета и слушам как без назначена химио след месеци рака се връща по-голям и от "всичко е изчистено" става много зле, та не знам за какво да се моля - да му назначат или не терапия.
Иначе му купихме алое Вера и пие ежедневно, чак от коприва, масло от черен кимион, сок от моркови и цвекло, четох за още много неща, но поетапно ще ги включваме, видях и назад в темата споделени илачи.

# 327
Ами...на Пет скенер излизат области окачествени като рецидив, но хирурга но твърди,че не са.... Дълга история, писала съм я подробно в другата тема за рака.

Успех ви желая, да се вземе най- правилното решение!

# 328
Tупурче, и аз не мога да кажа нищо за последователността връщаме на червото и терапия, но моля те да имаш предвид, че може да му писне от добавки, сокове и тн, ако въведете прекалено много, а досега не е бил много по здравословния живот.
Ако е ентусиазиран и вярва, че му помагат - давайте от всичко. Най-важното е да вярва, че ще се оправи и че всичко, което приема, е за добро.Hug

Аз днес действах емоционално и отчаяно. Заведох майка в лаборатория, взеха й кръв и ще изпратят пробата за изследване в Германия, за да направят анализ (преброяване) на свободно циркулиращи  туморни клетки и дали ще се повлияят от лечение с конкретно лекарство. За да има резултат за лечението, трябва да има достатъчно голям брой туморни клетки.
Не го проучих това изследване (Майнтрак се казва) в детайли и доколко е достоверно.
Надявам се да не е било напразно, защото беше и доста скъпо.

По повод на другите изследвания - от Трансхеликс ми казаха, че изследванията за мутации KRAS u RAS са безплатни, защото Фарма компаниите ги поемат. Микросателитна нестабилност - над 600 лв, май 660, беше само с материала от тумора.
Миналата пролет, за същото, с материал от тумора + кръвна проба, платихме около 200 лв. в националната генетична лаборатория в Майчин дом.

# 329
  • в рaя
Днес са минали онкокомисията. Няма да има нищо. Казали са, че всичко е изчистено и по тази епикриза няма нужда да се предприемат други мерки, освен на 3 месеца да ходи на прегледи в хирургията на окръжна болница, от където да му назначават доколкото разбрах туморен маркер и подобни. Сега не знам това по-добре ли е или не.
В самата комисия се оказала тяхна позната, след като минали излязла и говорила с тях - няма да се притеснявате, много му е добре всичко, само да минава на 3 месеца. Днес майка има РД и им казала да пият по едно спокойно. Много бил отслабнал, стига го е мислил, минало е всичко.
Сега това означава, че ще върнат поне торбичката на време, защото тя му е голяма мъка. Но ми остана една буца в гърлото дали липсата на химиотерапия няма да е предпоставка рака да се върне по-лош Sad

Общи условия

Активация на акаунт