Рак на дебелото черво

• 101 219
  • 660
  •   1
Отговори
# 300
  • в рaя
Здравейте от ново! Тук сте голяма сила и давате много информация за хора, които никога не са се сблъсквали с това - за съжаление от горчив опит са съветите Sad
Петък взеха епикризата, а понеделник отиват за разчет на скенера, защото в крайна сметка него никой никъде не го е дал, нито при първата, нито при втората епикриза. Тогава ще вземат и блокчетата за второ мнение, дадоха ми координати за патолог в окръжна болница. И там ли се чака 2 седмици, защото майка ми е побързала да запише час за онкокомисия за 21.02?
Иначе татко е по-добре, дори шофира сам. С торбичките имат много ядове още, постоянно протичат, разлепват, дори се е зачервил около торбичката, но и това ще мине. Първоначалния шок поотмина, той се паникьосва като чуе химиотерапия, не искал да прави (защото всичките му познати, които били правили са умрели), но като имаме всичката информация и от комисията знам, че ще го убедим.
Качвам епикризата, ако някой има нещо да каже по разчета ще е помощ за нас! Благодаря ви!

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 10:14 от ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·

# 301
Wow, каква подробна епикриза, впечатлена съм!
Точно както при майка - имало е голям полип и в част от него - рак.
В частта препоръки подробно са ви описали какво да изследвате. Задължително занесете епикризата заедно с блокчета. По принцип се чака, но зависи колко е натоварен съответния патолог и колко време отнема конкретното изследване.
Имате всички шансове за отлично лечение. Трябва да обясниш на баща си, че ракът е хванат съвсем навреме и дори ако няма разсейки, трябва да направи химиотерапия! Може да му предпишат само хапчета за в къщи, може и да трябва да ходи на вливки, но това ще се реши след като имате резултати от изследванията и скенера.
Ако искаш още утре сутринта се обади в Трансхеликс и попитай за колко време ще ви направят предписаните изследвания. Аз занесох материала в четвъртък, но тъй като настоях да го гледа доцент Михова, а тя работи само понеделник и сряда, стана готов следващата сряда, тоест по-малко от седмица отне.
За Микросателитна нестабилност чакахме доста време, но я правихме в Майчин дом.

# 302
И мен ме впечатли!

При нас с почти същото стадиране на тумора не изписаха никаква химиотерапия Sad

Възможно ли е ако комисията реши, че не е нужно ти все пак да настояваш и да си искаш химиотерапия?

# 303
Здравейте!
Искам да ви питам дали е много обезпокоителен резултата от туморния маркер М2-ПК (фецес) : 4.8 U/ml ?
Препоръчват колоноскопия, но сега с този вирус Омикрон му е струва малко рисковано.
Колко време може да се чака с този показател?

# 304
Здравейте!
Искам да ви питам дали е много обезпокоителен резултата от туморния маркер М2-ПК (фецес) : 4.8 U/ml ?
Препоръчват колоноскопия, но сега с този вирус Омикрон му е струва малко рисковано.

Предполагам, че изследването е правено във връзка с някакви оплаквания, така че е по-добре да направите колоноскопията. Омикрон не ми се струва основателна причина да се отлага. Лично мнение споделям, пак повтарям - особено ако има оплаквания.

# 305
Здравейте!

Предполагам, че изследването е правено във връзка с някакви оплаквания, така че е по-добре да направите колоноскопията. Омикрон не ми се струва основателна причина да се отлага. Лично мнение споделям, пак повтарям - особено ако има оплаквания.
Не, няма никакви оплаквания. Профилактично ги прави, защото има фамилна обремененост.

# 306
Тогава може да се направят и други изследвания - кръвна картина, утайка, црп, окултни кръвоизливи. По принцип резултатът е само 0,8 над нормата. Но факт е, че колкото и неприятно да е изследването, само то реално ще покаже, дали има проблем.

# 307
И мен ме впечатли!

При нас с почти същото стадиране на тумора не изписаха никаква химиотерапия Sad

Възможно ли е ако комисията реши, че не е нужно ти все пак да настояваш и да си искаш химиотерапия?
Няма как да настояваш пред онкокомисия, защото реално нямаш досег с тях. Може само да се говори с онколог от тази комисия или да се търси второ мнение, както вие направихте с Тимчева.

При майка стадирането преди скенера беше Т3 и също смятаха, че няма нужда от химия, най-много да пиела 6 месеца Капецитабин "профилактично". В другата тема имаше един потребител Димитър4о, чиято съпруга беше отказала химия и на следващия скенер - нодули в бял дроб. Като се има предвид колко често напоследък ракът на дебелото черво метастазира, за мен е редно да има някаква терапия след операцията, дори да изглежда, че е излишна.

# 308
Да, Зиги, аз точно това имам предвид- ние имам решение от онкокомисия, че не се налага химиотерапия.
При нас вече е минало време и други неща са се случили, но хипотетично ако бях веднага се свързала с Тимчева и тя каже- да, нужна е химиотерапия. И в тази хипотетична ситуация какво правя?
Онкокомисия казва- не, Тимчева казва - да. Къде биха се навили да почнат лечение на база две диаметрално различни решения?

# 309
Там, където са съгласни с мнението на Тимчева Simple Smile.
Не се тормози, ти направи каквото можа. Може за баща ти наистина това да е правилното решение Hug

# 310
Тогава може да се направят и други изследвания - кръвна картина, утайка, црп, окултни кръвоизливи. По принцип резултатът е само 0,8 над нормата. Но факт е, че колкото и неприятно да е изследването, само то реално ще покаже, дали има проблем.
Прави и  окултни кръвоизливи, излезе негативен.
Понеже е с висок холестерол и кръвно, прави често кръвни изследвания, по препоръка на кардиолога.

# 311
Благодаря ти, Зиги!

Всички ние правим възможното по силите ни!

Желая ти всичко най-хубаво!

# 312
Wow, каква подробна епикриза, впечатлена съм!
Точно както при майка - имало е голям полип и в част от него - рак.
В частта препоръки подробно са ви описали какво да изследвате. Задължително занесете епикризата заедно с блокчета. По принцип се чака, но зависи колко е натоварен съответния патолог и колко време отнема конкретното изследване.
Имате всички шансове за отлично лечение. Трябва да обясниш на баща си, че ракът е хванат съвсем навреме и дори ако няма разсейки, трябва да направи химиотерапия! Може да му предпишат само хапчета за в къщи, може и да трябва да ходи на вливки, но това ще се реши след като имате резултати от изследванията и скенера.
Ако искаш още утре сутринта се обади в Трансхеликс и попитай за колко време ще ви направят предписаните изследвания. Аз занесох материала в четвъртък, но тъй като настоях да го гледа доцент Михова, а тя работи само понеделник и сряда, стана готов следващата сряда, тоест по-малко от седмица отне.
За Микросателитна нестабилност чакахме доста време, но я правихме в Майчин дом.

Когато е чиста коагулационната резекционна линия на дебелото черво нужно ли е химиотерапия?
И при мене махнаха полип в който малка част имаше карцином ин ситу но нищо не са ми препоръчва ли след като е чиста резекционна те линия.
Може би при всеки е индивидуално.

# 313
Прави и  окултни кръвоизливи, излезе негативен.
Понеже е с висок холестерол и кръвно, прави често кръвни изследвания, по препоръка на кардиолога.
И мен ме притеснява този туморен маркер не знае доколко е достоверен.
Сега гледах че пише че е и за други онкологични заболявания не само за дебелото черво така че не зная дали ще реши проблема Ако се направи колоноскопия.
Аз например съм правила колоноскопия август месец.
Там си видя възпаление предполагам че ако е имало тумор би се видяло той на колоноскопията.
Как мислите ?
Може ли да се изпусне нещо сериозно при колоноскопията?
За колко време се развива рака на дебелото черво?
Някъде четох че за години.

# 314
Естествено, че е индивидуално и затова написах, че ще се реши дали ще има химиотерапия след допълнителни изследвания и скенер.
Да не говорим, че има доста голяма разлика между стадии ин ситу и Т2.
При майка също бяха чисти резекционните линии и най-близките лимфни възли, но в белия дроб се мъдреха шест броя образувания.

При теб е хванато в най-добрия възможен момент и затова не са ти препоръчали химия, не е имало нужда.

Общи условия

Активация на акаунт