Рак на дебелото черво

• 99 319
  • 660
  •   2
Отговори
# 645
Питайте колко са ви консумативите, ако не се лъжа те са ушивател и други инструменти, които се полват еднократно за всеки пациент при безкръвна операция и 2017г струваха около 3500 лв.
Но по важното е да е сполучлива операцията и да се спаси жената.
При тия обстоятелства, със засегнати други органи операцията по всяка вероятност ще е отворена и тогава таксата е само за избор на лекар.
Успех ви желая.
Напълно сте права, намерих това:

https://www.nhif.bg/bg/online/answers/get_file/35368

Тези скъпо струващите консумативи не се покриват от здравната каса и не знам защо изобщо в този случай искат да пробват първо с лапароскопска операция, освен да платим някой лев отгоре Simple Smile Защото като цяло ни каза, че най-вероятно няма да стане с лапароскопската операция и ще я режат. Ще видим как да подходим в този случай.
Нашето разбиране беше че с лапароскопският метод операцията ще е по-лека и вероятността да не живее до края на живота си със стома е по-голяма.

# 646
Не съм сигурна,че вашето разбиране е правилно. Информацията ми е стара, от 2016 г., когато имаше пациенти със стома и след двата типа операции.
Ракът е коварна болест. Странични ефекти като стомата, опадването на косата, невропатията, гаденето и повръщането, и всички останали гадости, свързани с лечението, изглеждат ужасни. И сигурно наистина са такива. Но волята и желанието за живот са по-силни от тях.
Когато аз проведох този разговор с майка ми, тя каза: Да не мислиш, че не искам да живея и да си видя внуците пораснали?
Е, не дочака бала на сина ми, какъвто беше 'планът', но отпразнувахме заедно пълнолетието му, което според лекарите беше немислимо. Даваха й 6 месеца, тя живя пълноценно почти 9 години.
Подкрепяйте майка си, давайте й положителни примери и имайте вяра дори, когато лекарите са скептични!

# 647
Здравейте, чета темата и оставам със смесени чувства дали постъпваме правилно относно майка ми на 62г. Няма да разказвам цялата история, че е дълга, но накратко откриха и доста голям тумор на дебелото черво миналата седмица във Втора градска в София. Не са пускали туморни маркери, само 2 скенера са и правили и една колоноскопия. От втора градска, ни казаха, че е хванат на време и от скенерите не се виждат разсейки. Препоръчаха ни да търсим бързо хирург. Обърнахме се към Доц. Такоров във ВМА, по препоръки, като един от най-добрите ни коремни хирурзи в България. Снощи прегледа епикризата и диска от скенера. Колоноскопа даже не бил успял да мине до края на червото, защото тумора пречел. Няма пуснати тумрни маркери. Има биопсия.
Доктора леко се шокира, каза, че тумора е огромен, в документа от прегледа го е описал като 15-22см защото е бил много разплут. Веднага ни предложи да я приемат за спешна операция и в понеделник да я вкарваме във ВМА за операция. Щял да започне с лапароскопия, но тумора бил толкова голям, че вероятно ще трябва да си в срежат нормално за да го изкарат, ако изобщо успеят да го отстранят. Прекалено голям бил за лъчетерапия, за това ще пробват да го извадят и ако не успеят, ще и извадят торбичка за да може да направят химиотерапия за да се свие пак .

Чета няколко страници по-назад в темата, че сякаш е редно първо да се обърнем към Онколог и той да ни предпише хирург и да изготвят план за лечението.

Ние вървим към операция първо и след това да я запишем в Онкоболницата в Младост. И вече се съмняваме дали постъпваме правилно.

Благодаря предварително на отзовалите се.
Като че ли няма смисъл за лапароскопска.На майка ми тумора беше доста по-малък -10 см. на 7 см.И от лапатоскопска се премина към отворена.Просто при големи тумори е безмислено.Тя е на 73 години и все пак бързо се възстанови.

# 648
Мина операцията. Била е много тежка. Доцент Токоров е викал още един доцент по женската част да помага да вадят матката с яйчниците и тръбите. Туморът бил огромен, бил и част от матката станал. За съжаление, не са могли да го отстранят на 100%. Били успяли на 99% според доктора. Имало части между костите, където не са могли да го махнат. Сега ще видим как да я запишем в Онкото в София за да и назначат терапия. Някой знае ли за случай, където подобни остатъци с химио и лъчетерапии са имали успех?

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 21:09 от Attraversiamo

# 649
Не знам дали ви говорят така защото сте притеснени, но при лечение се борави с точни размери. При майка ми беше записано остатъчен тумор > 2 см. Да, много по-добре е операцията да е радикална, но понякога не е възможно както във вашия случай. Сега е много важно туморът да се повлияе от химиотерапията. След като приключите лечение, потърсете мнение за second look операция.

Има няколко грешки, които забелязвам - не е пуснат туморен маркер, а той би могъл да е индикация за прогресия в последствие. Говори ви се за лапароскопска операция при тези размери. Сега в проценти …

Мама живя почти 9 години. Но е непрекъсната борба. Дано и Вашата майка има психиката, а вие бъдете оптимистични и подкрепящи покрай нея.  Тук има и други такива случаи.

# 650
Тя епикриза още не е излезнала. Там вероятно ще пише в размери. Не знаем още дали са и пускали туморни маркери, нито изследвания за тип на рака. Тази или другата седмица трябва да ни дадат епикризата и на 9ти влиза за повторна операция за окрепване на органите.

# 651
Аз не мисля, че туморните маркери имат някакво съществено значение в този момент. При майка те бяха в норма преди и след операцията, както и през първите няколко години от лечението, и то при наличие на далечни разсейки в бял дроб.
Вие знаете, че туморът е бил голям и сега ви е най-важна следващата операция и последващото лечение. Не се тревожете за маркерите, тях и сами може да ги пуснете в някоя лаборатория или пък ако онкологът ги поиска в началото на лечението.

# 652
Заги, аз прочетох, че не е пускан маркер. Факт е, че може и да е пуснат преди операцията, но лекарите все още си го спестяват. В епикризата ще се види. След операцията при голям обем тумор, може дори да влезе в норма. При майка ми се срина 10 пъти само от операцията, а беше над 1000.

Повторна операция за укрепване на органите също не звучи добре. Явно случаят е бил наистина сложен, но това не е стандарт.  Или е прокървила, или операцията е продължили твърде дълго, за да не успеят да си свършат работата докрай. Добре е, че е имало и гинеколог по време на операцията.

Маркерът има значение само ако е чувствителен, във вашия случай не е бил първоначално.

# 653
Аз наистина не виждам с какво ще им помогне маркерът сега. Няма нужда да се тревожат за това, че не е пускан.
Това имам предвид.

# 654
Аз наистина не виждам с какво ще им помогне маркерът сега. Няма нужда да се тревожат за това, че не е пускан.
Това имам предвид.

Права си, няма нужда да внасям смут. Най-важното е, че операцията е минала и майка й е жива и здрава. Надявам се и втората операция на мине благополучно. От сега търсете онколог, на когото ще се доверите напълно.

Ядосвам се - знаеш, че сме минали през няколко хирурзи. И тия али-бали ме ядосват.

Attraversiamo, мама е една и знам какво ти е. Твоята майка има късмет с дете като теб. Продължавай да питаш, тук има много хора минали по вашия път. И се радвай на всеки ден с мама. Дано имате късмет през новата година!

Здраве на всички пожелавам!

# 655
  • Пловдив
В момента ще е завишен заради постоперативния възпалителен процес. Няма смисъл от него -след 6-тата седмица от операцията

# 656
Здравейте! От няколко седмици чета и следя в групата, та за съжаление дойде и моят ред да пиша в нея. Предварително се извинявам за хаотичния текст който следва. Няма да ви пиша как се започна, с какви оплаквания и какви изследвания, но накратко:
На майка ми, на 47 год. й правиха гастро и колоноскопия миналия петък. Още със започване на изследването, на 5-6см от ректума са видели стеснение което попречило и не са могли да продължат с колоноскопията. Взели биопсия (която ще излезе чак към 20.01), но когато говорих с лекарите на 99% е сигурно че е злокачествено. Казаха ни да се насочим да търсим хирург възможно най-рано. Когато питах дали да я заведа за образни изследвания, казаха че няма смисъл да я облъчват т.к лекуващият хирург ще го реши това.
Не сме от София, нашите искат операцията да е във Варна т.к. ни е по-близо. Лекарите от тука са й предложили - Професор Кобаков и доц.Щерев от Варна, но от прочетеното дотук мисля, че проф Драганов във Токуда е най-правилният избор. Проблемът е, че най-рано може да си запишем час при него на 6.02. За по-ранни казаха да звънна на регистратурата на хирургията, които не си вдигат телефона.
Първият ми въпрос е, има ли някой негови контакти, които да може да ми ги прати защото 6.02 ми се струва прекалено късно... притеснява ме това стеснение в даден момент да не доведе до обструкция..
Довечера ще се консултирам и с проф. Тимчева.
Следващият ми въпрос е, какво ви е мнението за лекарите от Варна и като цяло?
Можете ли да ми дадете препоръки от специалисти, на които имате доверие.
Имената към които съм се насочила аз до момента са:
- Пълмед д-р Горанов (работи там) и д-р Сергеев (работи в София и идвал да оперира в Пълмед)
- Токуда за проф. Драганов
- ВМА проф.Такоров и доц. Михайлов
- Доц. д-р Панайот Фотев Куртев
- Професор Кобаков Варна
- проф. Антоний Филипов от Иван Рилски, София
- Валентин Попов от Александровска болница
- Дървеница, УСБАЛ "Проф. Иван Черноземски"
Знаете ли в кои дни от седмицата се събира онкокомисията в Дървеница?
И още един въпрос, не може ли ние на своя глава да я заведем на скенер за да се определи точното местоположение, трябва ли да ни насочи лекар или комисия? Бавенето на епикризата с 10 дена ме притеснява и си искам някакси по-организирано да направим нещата.

# 657
Препоръчвам ви доц. Михайлов от ВМА, имат частни прегледи на 1 етаж в болницата, записват се предварително часове. Вземете си диск с направената колоноскопия от леч. заведение където е правена. За другите лекари не мога да коментирам, не съм запозната.
Успех в лечението, 06.02 не е късна дата, ако има проходимост червото.

# 658
Образно изследване в момента е излишно, както и да я разкарвате до София, ако във Варна има кой да я оперира. Майка беше десетина дни в болница и ми се наложи много пъти да ходя да нося разни неща, така че преценете дали ще има възможност някой да седи тук с нея.
За да не се запуши положението, нека да дъвче много добре храна, да яде пасирано и да избягва запичащи храни!
Давай й кураж и надежда! Hug

# 659
Здравейте! От няколко седмици чета и следя в групата, та за съжаление дойде и моят ред да пиша в нея. Предварително се извинявам за хаотичния текст който следва. Няма да ви пиша как се започна, с какви оплаквания и какви изследвания, но накратко:
На майка ми, на 47 год. й правиха гастро и колоноскопия миналия петък. Още със започване на изследването, на 5-6см от ректума са видели стеснение което попречило и не са могли да продължат с колоноскопията. Взели биопсия (която ще излезе чак към 20.01), но когато говорих с лекарите на 99% е сигурно че е злокачествено. Казаха ни да се насочим да търсим хирург възможно най-рано. Когато питах дали да я заведа за образни изследвания, казаха че няма смисъл да я облъчват т.к лекуващият хирург ще го реши това.
Не сме от София, нашите искат операцията да е във Варна т.к. ни е по-близо. Лекарите от тука са й предложили - Професор Кобаков и доц.Щерев от Варна, но от прочетеното дотук мисля, че проф Драганов във Токуда е най-правилният избор. Проблемът е, че най-рано може да си запишем час при него на 6.02. За по-ранни казаха да звънна на регистратурата на хирургията, които не си вдигат телефона.
Първият ми въпрос е, има ли някой негови контакти, които да може да ми ги прати защото 6.02 ми се струва прекалено късно... притеснява ме това стеснение в даден момент да не доведе до обструкция..
Довечера ще се консултирам и с проф. Тимчева.
Следващият ми въпрос е, какво ви е мнението за лекарите от Варна и като цяло?
Можете ли да ми дадете препоръки от специалисти, на които имате доверие.
Имената към които съм се насочила аз до момента са:
- Пълмед д-р Горанов (работи там) и д-р Сергеев (работи в София и идвал да оперира в Пълмед)
- Токуда за проф. Драганов
- ВМА проф.Такоров и доц. Михайлов
- Доц. д-р Панайот Фотев Куртев
- Професор Кобаков Варна
- проф. Антоний Филипов от Иван Рилски, София
- Валентин Попов от Александровска болница
- Дървеница, УСБАЛ "Проф. Иван Черноземски"
Знаете ли в кои дни от седмицата се събира онкокомисията в Дървеница?
И още един въпрос, не може ли ние на своя глава да я заведем на скенер за да се определи точното местоположение, трябва ли да ни насочи лекар или комисия? Бавенето на епикризата с 10 дена ме притеснява и си искам някакси по-организирано да направим нещата.
Понеже споменавате Варна,обмислете и проф.Костов ВМА Варна.И той се води много добър,особено ако може да се направи лапароскопски операцията.Той оперира майка ми и сме доволни от него,тя беше без стома.При нас след колоноскопията и хистологията от нея,последва операция(и майка ми беше пред "запушване"),после Пет скенер и онкокомисия за назначаването на лечение.Успех!

Общи условия

Активация на акаунт